PlusPraktijk regio Maastricht-Heuvelland
Op 1 juli 2018 is de vereniging Regionale HuisartsenZorg (RHZ) gestart met het project PlusPraktijk in de regio Maastricht-Heuvelland. Het project wordt ingezet voor het bereiken van toekomstbestendige huisartsenzorg, die recht doet aan de groeiende complexiteit en zorgvraag in huisartsenpraktijken. De focus van het project ligt op het bereiken van patiëntgerichte, doelmatige en wijkgerichte zorg. Aan het project nemen 15 huisartsenpraktijken uit de regio deel. De deelnemende praktijken werken samen in groepen van 4 à 6 huisartsenpraktijken, zodat ze niet alleen maar juist samen aan de slag gaan en van elkaar kunnen leren. Het delen van best practices staat dan ook centraal in het project. Door maximale transparantie in zowel praktijkvoering als prestaties tussen de huisartsenpraktijken ontstaat veel ruimte voor vruchtbare discussies.

Een PlusPraktijk
Een PlusPraktijk is een huisartsenpraktijk van de toekomst. Een praktijk die, samen met andere huisartsenpraktijken, voorop wil lopen in vernieuwingen en hiervoor vernieuwende manieren van werken en zorg uitprobeert. In een PlusPraktijk wordt gestreefd naar patiënten die zelf de regie hebben, doelmatig behandeld worden en is de huisarts de regisseur van de zorg in de wijk. Een belangrijk kenmerk van een PlusPraktijk is het delen van best practices en de maximale transparantie in praktijkvoering en prestaties tussen de betrokken huisartsenpraktijken.

Het project
Het project PlusPraktijk regio Maastricht-Heuvelland is vanuit het gedachtengoed van de PlusPraktijken van de Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) opgezet. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ namens alle andere zorgverzekeraars. ZIO coördineert het project en ondersteunt de huisartsenpraktijken bij de uitvoering van alle activiteiten. De speerpunten en de interventies worden door de deelnemende huisartsenpraktijken gezamenlijk bepaald. De duur van het project is 5 jaar. In totaal kunnen maximaal 15 huisartsenpraktijken deelnemen aan het project. Deze praktijken dienen te voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria, zodat er ruimte is om door te ontwikkelen.

Speerpunten en interventies
De PlusPraktijken richten zich specifiek op 4 speerpunten. Vanuit elk speerpunt zijn interventies vastgesteld waarmee de huisartsenpraktijken aan de slag gaan. De deelnemende huisartsenpraktijken verplichten zich om met alle 18 interventies aan de slag te gaan.

1. Speerpunt Patiënt empowerment
De PlusPraktijk levert kwalitatief goede zorg op maat aan zijn patiënten in de eigen leefomgeving en is service gericht door actief gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie.
Door de omslag te maken van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag kan de PlusPraktijk zijn patiënten beter begeleiden in het gehele traject van preventie tot nazorg. Onder dit speerpunt vallen bijvoorbeeld interventies op het gebied van Positieve Gezondheid (o.a. scholingen in Positieve Gezondheid) en actief aan de slag gaan met E-services (o.a. online een afspraak kunnen maken met de huisarts).

2. Speerpunt Doelmatiger zorg
De PlusPraktijk levert doelmatige, innovatieve, evidence-based zorg. Hierbij staat maximale transparantie en continue aandacht voor deskundigheidsbevordering van het team centraal. Bij dit speerpunt horen bijvoorbeeld interventies op het gebied van doelmatig voorschrijven van medicatie (o.a. het gebruiken van een regionaal formularium) en doelmatiger verwijzen naar het ziekenhuis.

3. Speerpunt Wijkgerichte zorg 
De PlusPraktijk levert en coördineert zorg in de eigen leefomgeving van de patiënt. Hiervoor werkt de praktijk op basis van richtlijnen en structurele samenwerkingsafspraken samen met andere zorg- en hulpverleners in de wijk. Interventies binnen dit speerpunt zijn o.a. gericht op het optimaliseren van de samenwerking met de thuiszorg en de jeugdzorg.

4. Speerpunt Lean werken
De PlusPraktijk werkt binnen 5 jaar volgens de lean principes. Door vanuit de lean filosofie te gaan werken en praktijkprocessen continue te verbeteren ontstaat ruimte voor het team om vooral bezig te zijn met activiteiten die waarde toevoegen voor de patiënt. Interventies binnen dit speerpunt bestaan o.a. uit scholingen in deze methodiek.

Hoe verder? Met intervisie, MTVP, Toekomstbestendige Huisartsenzorg en PlusWijken!

De ingang gezette innovaties en de gezamenlijke aanpak binnen de PlusPraktijken werden gedurende het 5,5-jarige project continue geoptimaliseerd en nader uitgewerkt met de betrokken huisartsen. Bij interventies die succesvol waren werd door de RHZ en ZIO gekeken hoe deze regionaal uitgerold konden worden. In 2022 werd het onderdeel intervisie daarom verbreed naar alle huisartsenpraktijken in de regio als onderdeel van de regioprestatie 2022-2023. In totaal gingen, naast de 3 bestaande PlusPraktijk groepen, 6 nieuwe intervisiegroepen van start onder inhoudelijke begeleiding van de huisartsen van de PlusPraktijken. In 2023 zijn deze 6 intervisie groepen 4x bij elkaar geweest. Tijdens de bijeenkomsten werden ervaringen en kennis uitgewisseld en werd gereflecteerd op eigen en elkaars gedrag. De volgende thema’s stonden in 2023 centraal: de versterking van GGZ in de huisartsenpraktijk, de organisatie van de praktijk – MTVP, ouderenzorg en werkplezier – hoe blijf je langdurig inzetbaar?.

In 2023 werd de aanpak van verschillende interventies van het project PlusPraktijk, zoals Lean en positieve gezondheid, opgenomen in het regioplan MTVP. In de periode 1 juli 2023 t/m 1 januari 2024 zijn alle huisartsenpraktijken in de regio met MTVP aan de slag gegaan. Ook werd in 2023, op initiatief van de huisartsen uit PlusPraktijk groep 1, gestart met een denktank over toekomstbestendige huisartsenzorg (focus op continuïteit). Deze denktank kwam in 2023 twee keer bij elkaar, besprak het thema met alle PlusPraktijken huisartsen tijdens een netwerkbijeenkomst in november 2023 en formuleerde een advies richting de vereniging RHZ. Dit heeft ertoe geleid dat vanaf 2024 een projectgroep Toekomstbestendige huisartsenzorg aan de slag is gegaan (onderdeel regioprestatie 2024-2025). Deze projectgroep heeft als opdracht een missie, visie, strategie en aanpak van toekomstbestendige huisartsenzorg in de regio Maastricht-Heuvelland vast te stellen en uit te testen, teneinde een structurele en breed gedragen toekomstbestendige aanpak voor de regio vast te stellen. Tot slot werd in 2024 de activiteit ‘Meelopen met een collega’ verbreed naar alle huisartsenpraktijken in de regio als onderdeel van de regioprestatie 2024-2025.

Op Zuid-Limburgse schaal zal de regio Maastricht-Heuvelland samen met de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek deelnemen aan de ambities rondom het Zuid-Limburgse project PlusWijken. In dit Zuid-Limburgse project staat de verbinding tussen zorg en sociaal domein centraal en dat sluit goed aan bij de inzichten die ook uit het project PlusPraktijk naar voren zijn gekomen. Een goede verbinding tussen huisartsenpraktijken en het sociale domein is waardevol voor het leveren van de juiste zorg aan de juiste patiënt en daarvoor zijn verschillende partijen nodig om dit met elkaar samen te realiseren.

Nieuws:

  • Inspirerende bijeenkomst PlusPraktijken op 29 september 2021, klik hier.
  • Interview met huisarts Pie Castermans en Anna Huizing (ZIO) over de ervaringen met de Pluspraktijk uit het blad Content januari 2020, klik hier.

DEELNEMERS

Gezondheidscentrum Heer
Einsteinstraat 34 A 03
6227 BZ Maastricht
www.gezondheidscentrumheer.nl

Gezondheidscentrum Dr. van Kleef
Victor de Stuersstraat 15
6217 KP MAASTRICHT
www.vankleef.praktijkinfo.nl

Huisartsen Maastricht Oost
Marconistraat 1
6224 GC Maastricht
www.huisartsenmaastrichtoost.nl

Huisartsenpraktijk Munnik
Wethouder Paulssenlaan 8
6301 ZZ Valkenburg
www.huisartsmunnik.com

Huisartsenpraktijk Heer
Einsteinstraat 34
6227 BZ Maastricht
www.huisartspraktijkheer.nl

Dokters van Hier
Einsteinstraat 34
6227 BZ Maastricht
www.doktersvanhier.nl

Huisartsenpraktijk Daalhof
Herculeshof 72
6215 BP Maastricht
www.huisartsenpraktijkdaalhof.nl

Heer Medisch Centrum Maastricht
Concordiastraat 1
6226 GD Maastricht
www.heermedischcentrummaastricht.nl

Huisartsenpraktijk Cadier en Keer
Raadhuisplein 1A
6267 CW Cadier en Keer
www.huisartsenpraktijkcadierenkeer.nl

Poort van Gaveren Huisartsenpraktijk
Kapoenstraat 23
6211 KV Maastricht
www.poortvangaveren.nl

Bunde Medisch Centrum
Spoorstraat 33
6241 CL Bunde
www.bundemedischcentrum.nl

Medisch Centrum Margraten
Hendrik van Gelderstraat 7
6269 CD Margraten
www.praktijkmargraten.praktijkinfo.nl

Medisch Centrum Caberg
Clavecymbelstraat 39
6217 CR Maastricht
www.caberg.praktijkinfo.nl

Huisartsenpraktijk Annadal
Becanusstraat 15
6216 BX Maastricht
www.huisartsenpraktijkannadal.nl

Huisartsenpraktijk Scharn
Vijverdalseweg 4A-02
6226 NB Maastricht
www.hapscharn.nl

Gezondheidscentrum De Hofhoek
Penatenhof 88
6215 BV Maastricht
www.gezondheidscentrumdehofhoek.praktijkinfo.nl

Contactinformatie
Voor meer informatie en/of bij vragen over het project neem contact op met:
Anna Huizing, programmamanager Innovatie en Onderzoek
ZIO, Zorg In Ontwikkeling
a.huizing@zio.nl |www.zio.nl