Donderdagavond 2 april 2020 heeft Frank Klaassen, de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) van de GGD GHOR Zuid-Limburg, de bestuurders van alle zorgorganisaties (huisartsen, ziekenhuizen, VVT, GGZ, GHZ, GRZ) in Zuid-Limburg bijgesproken.
Landelijk constateert minister Hugo de Jonge een toename van gesignaleerde knelpunten in zorgketen, denk aan de afnemende hoeveelheid beschikbare beschermingsmiddelen, personeel en bedden.
Hierop heeft minister de Jonge alle DPG’s de opdracht gegeven om te starten met regionale coördinatie op de zorgcontinuïteit, zodat dit in alle regio’s goed wordt ingeregeld en landelijk kan worden gemonitord en bijgestuurd. Dit is de zogeheten verschuiving van code rood naar code zwart, waarmee er een versterkte rol is voor de DPG om erop toe te zien dat zorgpartijen in de regio zorgen voor een eenduidig samenwerking. Geen losse oplossingen meer.
Er wordt, onder toezicht van de DPG, een regionaal coördinatiepunt in Zuid-Limburg georganiseerd dat dagelijks een zorgbeeld van de regio maakt, onder andere van de beschikbare zorgplekken / bedden binnen de regio. Dit coördinatiepunt kan patiënten ook verwijzen naar deze zorgplekken / bedden. In het zorgbeeld wordt ook gemonitord op beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen, medicatie en personele inzet.
Met behulp van dit actueel zorgbeeld wordt centraal gekeken naar de knelpunten en centraal bepaald hoe hierop te acteren. Hiermee worden losse, bestaande deelinitiatieven (zoals het noodhospitaal in het MECC en het Coronacentrum Urmond) met elkaar verbonden en houdt de DPG regie op de regionaal samenhangende aanpak.
In het ketenoverleg van 2 april j.l. is men daarom uitgekomen op een crisisstructuur en projectstructuur (zie bijlage) binnen de witte kolom. In de stuurgroep die, onder leiding van de DPG, regie houdt op de regionale aanpak, is maandag 6 april gestart en komt twee keer per week (virtueel) bijeen.
Namens ZIO neemt Guy Schulpen deel aan het Bestuurlijk Ketenoverleg Zuid-Limburg (stuurgroep).