Eefje de Bont (CAPHRI, Huisartsgeneeskunde) heeft onderzoek gedaan naar kinderen met koorts op de Huisartsenpost (HAP).  Eén op de drie telefonische contacten voor kinderen op de HAP vindt plaats vanwege koorts, wat in 70% van de gevallen resulteert in een consult. Van de 100 kinderen met koorts die we als huisarts zien, is er echter slechts 1 daadwerkelijk heel ziek. De oorzaak is meestal een onschuldige virusinfectie. Veel kinderen krijgen echter alsnog antibiotica.  (zie: https://www.henw.org/artikelen/kinderen-met-koorts-op-de-hap).

Eefje en collega’s ontwikkelden een voorlichtingsboekje met een ‘stoplichtsysteem’, dat huisartsen op de HAP kunnen gebruiken bij de voorlichting aan ouders van kinderen met koorts. De resultaten lieten zien dat gebruik van het boekje leidt tot minder antibioticavoorschriften en dat de ouders die het boekje hadden gekregen minder geneigd waren de hap nog eens te consulteren bij vergelijkbare, toekomstige klachten.

Eefje de Bont won onlangs voor haar proefschrift de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)Wetenschapsprijs voor het beste internationale artikel (in 2018) geschreven door een huisarts uit Nederland en de Telesphorus-prijs voor het beste proefschrift (in 2018) door een huisarts geschreven. Ook verschenen in Medisch Contacten in Huisarts en Wetenschap artikelen over haar onderzoek.