Aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker nemen jaarlijks ongeveer 1 miljoen vrouwen deel. Ruim 10.000 van deze vrouwen ontvangen bij hun verwijzing een ‘BI-RADS 0’ score (‘aanvullend beeldvorming is noodzakelijk’). Deze vrouwen moeten het huidige zorgpad rondom verwijzing vanuit bevolkingsonderzoek doorlopen, met o.a. een consult door de specialistische verpleegkundige en een bezoek (in ons geval) aan het Oncologiecentrum. De ervaring leert dat dit bezoek en de wachttijd hierop onrust veroorzaakt en bij ca. 65-70% van deze groep vrouwen niet nodig was.
In samenspraak met de belangrijkste wetenschappelijke verenigingen heeft het RIVM daarom recentelijk besloten om vrouwen met een zgn. ‘BI-RADS 0’ (B0) verwijzing direct door te verwijzen naar de afdeling Radiologie. Hier zullen zij aanvullende beeldvorming ondergaan en alleen bij opschalen naar BI-RADS 4 of hoger (dat wil zeggen de kans op maligniteit is hoger dan 2%) zal zij verwezen worden naar de mammapoli voor het ondergaan van verder onderzoek en het verkrijgen van de uitslag van eventueel reeds verrichte puncties. BI-RADS classificatie is terug te vinden in de correspondentiebrief gestuurd door het bevolkingsonderzoek. Per 1 juli 2017 dienen alle ziekenhuizen in Nederland een dergelijke route ingericht te hebben.
Middels dit schrijven willen wij u erop wijzen dat het Maastricht UMC+ klaar is om deze nieuwe route te introduceren. De reden waarom we u aanschrijven is om te benadrukken dat de eerste triagering van vrouwen voor dit onderzoek uiterst belangrijk is. U verwijst immers ook vrouwen die NIET verwezen werden door het bevolkingsonderzoek. Derhalve is het bij het maken van een afspraak voor mammografisch onderzoek vanaf heden belangrijk dat u of uw baliemedewerkster actief aangeeft of het wel of geen verwijzing betreft vanuit het bevolkingsonderzoek. Onze medewerkers zijn hiervoor extra geschoold en zullen hier ook actief naar vragen. Op deze manier vloeien de patiënten direct af naar het juiste onderzoek en de juiste tijdsplanning, waardoor wachttijden voor het onderzoek tot een minimum beperkt kunnen worden. Wij hebben daarbij echter uw hulp en informatie nodig.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht. Mocht u nog vragen hebben, dan sta ik altijd tot uw beschikking om deze te beantwoorden, bij voorkeur via marc.lobbes@mumc.nl.