Aanleiding
Antitrombotische medicatie (i.e. enerzijds de plaatsjesremmers en anderzijds de orale antistollingsmiddelen) is de laatste jaren complexer geworden. Er zijn diverse nieuwe plaatjesremmers beschikbaar, huisartsen kunnen de nieuwe orale antistollingsmiddelen (NOAC’s / DOAC’s) zelf voorschrijven en er zijn voor een geselecteerd deel van de HVZ patiënten diverse combinatieregimes in omloop. Bovendien raken patiënten steeds meer uit beeld bij de trombosedienst, omdat bij de meeste middelen meting van prothrombinetijd niet nodig is. Dat vermindert de belasting voor patiënten, maar leidt er ook toe dat huisartsen meer vragen krijgen over de toenemend complexe antistollingszorg. Daarom is de verwachting dat er een grotere behoefte is onder de huisartsen aan consultatie van de tweedelijn. Om die reden is er met ingang van 16 maart jl. een (virtueel) loket voor consultatie van het TEC van het MUMC+ ingericht voor huisartsen uit de regio.
Procedure
1) U maakt een verwijzing via de TIPP module, selecteert bij specialisme “Trombose Expertise Centrum (TEC)” en formuleert uw vraag bij “Reden verwijzing”
2) De verwijsbrief met uw vraag en relevante medische gegevens wordt (zonder tussenkomst van TIPP) verstuurd naar een beveiligd mailadres
3) Dit mailadres wordt beheerd door een vasculair geneeskundige van het MUMC+ die de vraagstelling beoordeelt: is afhandeling mogelijk zonder het zien van de patiënt of is het noodzakelijk de patiënt op te roepen?
a. Indien afhandeling zonder zien van de patiënt: de vasculair internist zal per mail of telefonisch uw vraag beantwoorden/u voorzien van advies, deze consultatie gaat niet ten laste van het eigen risico van de patiënt;
b. Indien het noodzakelijk blijkt de patiënt op te roepen: de vasculair internist vraagt u (de huisarts) de patiënt te verwijzen. De reguliere verwijsprocedure treedt dan in werking.
Informeer de patiënt over eventuele bijkomende kosten i.v.m. aanspraak eigen risico voor een specialistisch consult.
Het TEC streeft ernaar uw vragen binnen 2 werkdagen af te handelen.
Vragen, problemen, suggesties?
Neem contact op met Maud van Hoof (m.van.hoof@zio.nl; 043 350 69 28)