De SNPG heeft ons geïnformeerd dat ze steeds meer signalen ontvangen dat op landelijk niveau de extra vraag naar griepvaccins het aantal beschikbare vaccins lijkt te overstijgen. Vanuit het RIVM wordt het publiek vanaf gisteren (27 oktober) actief geïnformeerd over het mogelijke vaccintekort en het belang om voorrang te geven aan mensen die het meeste baat hebben bij het griepvaccin. Daarbij verzoeken ze mensen van 60 t/m 69 jaar zonder medische indicatie nu niet in te gaan op de uitnodiging door de griepprik.

De SNPG vraagt de huisartsen de oproep van het RIVM te delen met de patiëntenpopulatie, via de reguliere communicatiekanalen (o.a. website).  Hier vindt u een voorbeeldtekst. U kunt patiënten hierbij wijzen op de publieksinformatie van het RIVM op http://www.rivm.nl/griepprik. Dit kan helpen om te zorgen dat tijdens de vaccinatiespreekuren zo min mogelijk 60 tot en met 69 jaar zich melden voor de griepprik.

Overige tips van de SNPG:

–          Heeft u na het vaccineren van de geprioriteerde groepen nog vaccins over?

Ga na bij uw begro of er praktijken met tekorten zijn, als u na het vaccineren van de mensen met een medische indicatie en mensen van 70 jaar en ouder nog vaccins over heeft. Indien u geen tekorten heeft binnen uw hagro voor deze groepen, verzoeken wij u om pas eind november de groep gezonde 60- tot en met 69-jarigen in te gaan plannen voor vaccinatie. Tegen die tijd hebben we een beter beeld van de landelijke situatie.

–          Heeft u extra vaccins nodig?

U kunt een nabestelling doen tot een maximum van 114% griepvaccins ten opzichte van vorig jaar. Mocht u al het maximum hebben besteld en meer vaccins nodig hebben, dan kunt u hiervoor per mail een aanvraag doen bij SNPG. SNPG houdt deze gewenste bestellingen bij. Mochten er aan het einde van de vaccinatieperiode vaccins over zijn, dan informeren we u hier zo snel mogelijk over. We raden u daarom aan een lijst bij te houden van patiënten die wel een griepprik wensen, maar die in de eerste ronde buiten de boot zijn gevallen.

Meer informatie vindt u op deze pagina van de SNPG.