De Wet Zorg en Dwang (WZD) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) zijn 2 verschillende wetten. Binnen het CIZ betreft dit ook twee verschillende afdelingen.

Voorheen was de regeling dat de afdeling Wet Zorg en Dwang geen informatie mocht uitwisselen met de afdeling Wet Langdurige Zorg i.v.m. privacy schending. De afdeling WZD mocht geen diagnoses ed. inzien. Dat betekende dat de aanvrager van een aanvraag art 21 en/of RM (Rechtelijke Machtiging) altijd apart een diagnose op papier moesten opvragen bij de arts en meestuurde met de aanvraag. Voor huisartsen betrof dit dus extra werk. Deze regeling is inmiddels gewijzigd.

De WZD mag nu waar dat voorheen niet mocht zelf bij de WLZ de diagnose inzien/opvragen en gebruiken. Dat betekent dus dat de aanvrager van een art.21 en of een RM geen aparte diagnose meer hoeft mee te sturen. Let wel: de aanvrager dient in de aanvraag WZD  te vermelden dat er al een diagnose binnen de WLZ bekend is en nog geldig/toepassend is.

Voor huisartsen is het dus belangrijk om bij een WLZ aanvraag de episodelijst van de diagnose, met de datum wanneer en door wie deze gesteld is, te voorzien.

Andersom mag de afdeling WLZ geen informatie vergaren uit de WZD-dossiers.