Crisis pagina

Dagzorg gecontinueerd
Het crisisteam heeft vanochtend wederom contact gehad met de huisartsen in de risicogebieden. Gelukkig is de continuïteit van de huisartsenzorg in de regio Maastricht-Heuvelland geborgd.
Er zijn weinig praktijken met waterschade en er wordt onderling veel hulp geboden. Indien uw praktijk toch continuïteitsproblemen ervaart, kunt u dit melden bij het crisisteam via info@zio.nl of 06-12170610.

Huisartsenpost weer bereikbaar
De Huisartsenpost en het MUMC+ zijn weer gewoon bereikbaar, de ANW-zorg zal vanavond plaatsvinden conform reguliere werkwijze. Ook de parkeerplaatsen van het MUMC+ zijn weer bereikbaar voor bezoekers en personeel. De werkzaamheden op de Huisartsenpost, die gisterenavond tijdelijk gesitueerd was in de twee Maastrichtse huisartsenpraktijken, zijn heel voorspoedig verlopen.
Veel dank aan de dienstdoende huisartsen, doktersassistentes en apothekers!

Ombuiging spoedstroom tweedelijn naar Zuyderland MC opgeheven
Het MUMC+ is weer regulier toegankelijk. De ombuiging van spoedzorg naar het Zuyderland is dus per direct opgeheven.

Continuïteit van huisartsenzorg Sevagram en Nobamacare
Afgelopen dagen zijn twee vestigingen van Sevagram en één vestiging van Nobamacare geëvacueerd. Patiënten zijn ondergebracht in voorzieningen buiten de regio (Geleen & Heerlen voor Sevagram en Schinnen & Heerlen voor Nobamacare).

  • Sevagram belt vandaag alle huisartsen die zorgverlenen aan patiënten uit de geëvacueerde vestigingen. In overleg wordt besloten of de zorg tijdelijk wordt overgedragen of dat de huisarts zelf hoofdbehandelaar blijft.
  • De continuïteit van huisartsenzorg is geborgd op de opvanglocaties. Indien er acties van de betrokken huisartsen noodzakelijk zijn, zal Nobamacare hierover communiceren.

Begaanbaarheid van de wegen
De Veiligheidsregio heeft het crisisteam geadviseerd om, als u de weg opgaat, gebruik te maken van de app “google maps” op uw smartphone. In deze app worden de wegafsluitingen realtime bijgehouden.

Slachtofferhulp beschikbaar voor slachtoffers watersnoodramp
Patiënten die zich bij u melden die naar aanleiding van de watersnoodramp hun verhaal kwijt willen, kunt u verwijzen naar Slachtofferhulp. Het telefoonnummer is 0900-0101.

Ombuiging spoedstroom tweedelijn naar Zuyderland MC
Wegens de beperkte bereikbaarheid van het MUMC+, worden de spoedverwijzingen zo veel mogelijk omgebogen naar het Zuyderland MC. Hierover heeft het MUMC+ afspraken gemaakt met Zuyderland

  1. De klinische bedden longziekten zijn, met uitzondering van de long-oncologie, volledig over naar locatie Heerlen.
  2. De spoedstroom longziekten is zowel overdag als in de ANW uren volledig omgebogen naar Heerlen.
  3. De spoedstroom Interne en Geriatrie wordt zowel overdag als in de ANW uren volledig omgebogen naar Sittard.
  4. Long oncologie patiënten kunnen in Sittard opgenomen worden. Dat vraagt in de dienst altijd éérst overleg met d.d. longarts die aangeeft naar welke locatie de patiënt gaat.
  5. Mocht er onverhoopt toch een longpatiënt op de SEH in Sittard verschijnen, dan wordt die, indien mogelijk, direct doorgestuurd naar Heerlen. Als doorsturen niet mogelijk is (bijv. omdat de patiënt in ACUTE NOOD is op de HAP in Sittard), dan ziet d.d. SEH arts of arts-assistent interne de patiënt en overlegt deze met de longarts achterwacht in Heerlen. Opnames voor reguliere longziekten kunnen uitsluitend in Heerlen plaats vinden.
  6. Cruciaal is dat, alvorens een patiënt wordt ingestuurd eerst overlegd wordt met de dienstdoende longarts, internist of geriater via 088-459 9112.
  7. Bovenstaande geldt ook voor COVID-verdachte of positieve patiënten. Dan dient voor de locatie Heerlen met de dienstdoende longarts en voor de locatie Sittard met de dienstdoende internist overlegd te worden, beiden via 088-459 9112. Deze dienstdoende specialisten weten waar plaats is voor COVID-patiënten.

Continuïteitsproblemen melden
Indien u continuïteitsproblemen ervaart in uw praktijk wegens de wateroverlast, verzoeken we u in eerste instantie gebruik te maken van uw continuïteitscontract.  Mocht dit niet lukken dan is er nog altijd de mogelijkheid om spreekuur te houden op een van de twee Stadspoli’s. Graag z.s.m. hierover een melding maken via 06-12170610 of het sturen van een mail naar info@zio.nl.

Wegafsluitingen wegens wateroverlast
Wij kunnen ons voorstellen dat u de komende uren, bij het rijden van visites, te maken gaat krijgen met wegafsluitingen wegens wateroverlast. De Veiligheidsregio heeft ons geadviseerd om in dat geval gebruik te maken van de app “google maps” op uw smartphone. In deze app worden de wegafsluitingen realtime bijgehouden.

 

Berichtgeving Wateroverlast in de regio: inzet Crisisteam
De GHOR heeft vanmiddag om 14 uur contact opgenomen met het crisisteam RHZ in verband met de hevige wateroverlast.
De hoogste waterstand wordt vanavond tussen 19 en 22 uur verwacht. De toegangswegen naar het MUMC+/SEH/HAP worden afgesloten.
Ook hebben diverse leden van het Crisisteam al gesproken met huisartsen die vandaag overlast ondervinden van het water, zelfs met sluiting van de praktijk tot gevolg.
Het crisisteam zit nu bij elkaar om ervoor te zorgen dat de continuïteit van de dag- en nachtzorg gegarandeerd kan blijven en om ondersteuning te kunnen bieden aan huisartsenpraktijken die dit nodig hebben.

Vervangende HAP in twee praktijken
De HAP zal vanavond niet open gaan; de telefonistes zullen wel werken vanuit de HAP.
De dienstdoende huisartsen zullen hun dienst doen in en vanuit  twee huisartsenpraktijken in Maastricht voor de avond- en nachtzorg.
Dit zijn Gezondheidscentrum Heer (avond en nacht) in Zorgplein Heer en Gezondheidscentrum de Fronten (voorheen Van Kleeff) (avond). Op dit moment wordt daar alles voor voorbereid. Vanuit deze locaties zullen ook twee visite-auto’s rijden.

Apotheken
Ook de twee apotheken op deze locaties zullen geopend zijn:  Service apotheek Heer in Zorgplein Heer (tot 8 uur in de ochtend van 16-7) en apotheek de Fronten (tot 23 uur op 15-7).
Het bestuur van de RHZ zal huisartsen woonachtig in de risicogebieden benaderen met de vraag om vanavond beschikbaar te blijven voor een visite mocht het niet lukken om daar te geraken met de HAP auto.  

Morgen, vrijdag 16 juli
Indien u verwacht dat u morgen uw spreekuur niet in uw praktijk kunt doen in verband met de wateroverlast dan verzoeken we u gebruik te maken van het continuïteitscontract.
Mocht dit niet lukken dan is er nog altijd de mogelijkheid om spreekuur te houden op een van de twee Stadspoli’s. Graag z.s.m. hierover een mailtje sturen naar info@zio.nl.

Inventarisatie GHPOR kwetsbare ouderen
Uw huisartsenpraktijk kan vandaag mogelijk nog gebeld worden door de GHOR om te inventariseren welke kwetsbare patiënten u in de praktijk heeft die mogelijk door wateroverlast getroffen kunnen worden.

Mededeling Envida
Gisterenavond is een deel van Valkenheim en het hospice Geerlings van Sevagram geëvacueerd door de wateroverlast in het Heuvelland.
Om die reden is afgesproken om binnen Envida alle beschikbare lege bedden beschikbaar te hebben voor opvang van evacuees (zowel voor bewoners Sevagram als cliënten uit de wijkzorg).

Er is een opnamestop t/m weekend. Uitzondering geldt voor crisis/IBS, deze cliënten nemen we op.

Het MUMC+ is geïnformeerd over opnamestop, deze geldt tot en met maandag. Daarna maken we verder afspraken.

Handboek vaccineren in de praktijk met AstraZeneca
De meest actuele versie van het handboek vindt u hier. (update 8 maart 2021)

Post-COVID zorg
- In deze handreiking van de Long Alliantie staan aanbevelingen voor zorgverleners hoe zij zorg kunnen verlenen aan de patiëntengroep die klachten en beperkingen heeft overgehouden aan een corona-infectie. 
- In dit overzicht vindt u een overzicht van de longfysiotherapeuten aangesloten bij Fy'net. Deze fysiotherapeuten kunnen mulitidisciplinaire zorg bieden aan post-covid patiënten.

Vaccinatie COVID-19
De meest actuele en relevante informatie voor de huisartsenpraktijk omtrent vaccinatie vindt u in de NHG Handleiding COVID-19-vaccinatie.
De volledige uitvoeringsrichtlijn van het LCI inzake COVID-19 vaccinatie vindt u hier.

Visiedocument:
Voor het visiedocument "opstarten reguliere huisartsgeneeskundige zorg Zuid-Limburg" klik hier.

MUMC+:
Directe telefoonlijn met MUMC afd heelkunde bij (acute) chirurgische buikproblemen (11-6-2020), klik hier

Ketenzorg:
- CVRM, advies van de HartVaatHAG, zie link (november 2020)
- Astma/COPD
, advies van de CAHAG, zie link (juni 2021)
- DM, advies van de DIHAG, zie link (oktober 2020)
Urgentiebepaling, klik hier voor het schema urgentiebepaling patiënten ketenzorg

CAHAG-advies herstarten spirometrie in de huisartsenpraktijk - 10 juni 2021
Spirometrie draagt bij aan het diagnosticeren en monitoren van astma en COPD in de huisartsenpraktijk. Om die reden is het advies van de CAHAG om spirometrie onder gecontroleerde condities* weer op te starten in de huisartsenpraktijk.
Van belang is om enkel spirometrie te verrichten waarmee een duidelijke zorgvraag beantwoord wordt. Als richtlijn hanteerde de CAHAG de volgende prioritering:

  1. Diagnostische spirometrie voor astma en/of COPD
  2. Evaluatie toegenomen klachten
  3. Evalueren van aangepast medicamenteus beleid
  4. Als er sprake is van een verhoogde ziektelast bij een rokende COPD-patiënt of ongecontroleerd astma

*Spirometrie kan enkel hervat worden onder de volgende condities:

  • gebruik van een bacteriefilter:
    Bij SpiroPerfect van Welch Allyn wordt gebruik gemaakt van disposable transducers zonder bacteriefilter. Er is een bacteriefilter die op deze transducer geplaatst kan worden (MADA83). Er zijn nieuwe linearisatie codes nodig om er voor te zorgen dat de meetresultaten voldoen aan de ATS/ERS meeteisen voor spirometrie bij het gebruik van dit bacteriefilter. Deze kunt u opvragen bij de fabrikant.
  • Zorg voor de juiste materialen:
    • Bacteriefilters
    • Een transparant spatscherm tussen uitvoerder en patiënt en minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR of een FFP2 masker, Of
    • een medisch face shield / bril én minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR of een FFP2 masker.
    • Wegwerphandschoenen (niet steriel)
    • Voldoende neusklemmen (na elke test weggooien) en voorzetkamers
    • Desinfectans voor handen patiënt.
    • Let er op dat het snoertje van de spirometer lang genoeg is om 1,5 meter afstand tussen u en de patiënt te houden. Zorg anders voor een (usb-)verlengsnoertje of andere opstelling.
    • Voorzetkamers die niet ouder dan 1 jaar zijn. (Dit i.v.m. het mogelijke effect van reinigen op het klepmechanisme).
  • Voer spirometrie uit in een ruimte die groot genoeg is om voldoende afstand te kunnen houden en goed te ventileren is.
  • Spirometrie kan enkel uitgevoerd worden als u en de patiënt beiden geen verdenking op COVID-19 hebben. Personen die in quarantaine zitten in verband met contact met een besmet persoon komen niet in aanmerking voor spirometrie.
  • Zie ook de maatregel qua uitvoering in het gehele CAHAG advies op p4.

Bij alle adviezen is rekening gehouden met het risico voor patiënten en de uitvoerder. Astma- en COPD-patiënten zijn extra kwetsbaar waarbij elke risico op een SARS-CoV-2 infectie voorkomen dient te worden. Het risico op besmetting van de uitvoerder dient daarbij minimaal te zijn. Bij het nemen van besluiten is rekening gehouden met de fase van de COVID-19 epidemie en de mogelijke verspreiding via aërosolen. Lees hier het gehele CAHAG advies. Hier kunt u het informatiefilmpje terug vinden. 

Klik hier voor de antwoorden van de LHV op de veelgestelde vragen COVID-19 vaccinatie.


Klik hier voor de antwoorden van het RIVM op de veelgestelde vragen COVID-19 vaccinatie.


Klik hier voor de antwoorden van het NHG op de veelgestelde vragen COVID-19 vaccinatie.


 

Declaratieportaal SNPG geopend
Vanaf gisteren, 15 juli, is het declaratieportaal bij de SNPG geopend. Dat betekent dat huisartsen vanaf nu alle gezette vaccinaties kunnen declareren, plus de vergoeding voor extra werkzaamheden zoals de LHV dat heeft afgesproken met VWS.
Lees de LHV factsheet ‘Tarieven en declareren werkzaamheden covid-19-vaccinaties’ voor meer informatie.
Heeft u kosten gemaakt voor een externe locatie voor het vaccineren? Het is de bedoeling dat de gemeente deze locatiekosten vergoedt. Komt u er met de gemeente niet uit? Neem dan contact op met het loket bij RIVM: locatievaccinatieHA@rivm.nl. Ook hierover vindt u meer informatie in het factsheet. 

Aanmelddata heteroloog vaccineren
Vanaf vandaag kunnen mensen (ook zwangeren) die na een eerste AstraZeneca-vaccinatie toch de voorkeur geven aan een tweede vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer  (Comirnaty®) hiervoor een afspraak maken bij de GGD. Via een alert hebben huisartsen hierover nadere informatie ontvangen. Om de druk op het callcenter van de GGD te beperken is er een verdeling per dag gemaakt:

  • Vrijdag 16 juli, vanaf 10 uur – mensen geboren in 1956 of eerder
  • Zaterdag 17 juli, vanaf 10 uur – mensen geboren in 1957
  • Maandag 19 juli, vanaf 10 uur – mensen geboren in 1958
  • Dinsdag 20 juli, vanaf 10 uur – mensen geboren in 1959
  • Woensdag 21 juli, vanaf 10 uur – mensen geboren in 1960
  • Donderdag 22 juli, vanaf 10 uur – iedereen die ouder is dan 18 jaar.

    Als er een absolute medische contra-indicatie is vastgesteld voor het AstraZeneca-vaccin (Vaxzevria®), vanwege een ernstige allergische of anafylactische reactie, trombose met trombocytopenie syndroom (TTS) of systemisch capillairleksyndroom (SCLS) na de eerste vaccinatie, geldt deze contra-indicatie ook voor de andere merken COVID-19-vaccins en kan de serie niet afgemaakt worden met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Adviezen mondneusmaskers voor patiënten en zorgverleners aangepast
Het NHG heeft haar adviezen over het dragen van mondneusmaskers in de huisartsenzorg aangepast. Het NHG adviseert te kijken naar de lokale/regionale prevalentie. Is die hoog, laat patiënten dan bij een bezoek aan de praktijk preventief een mondneusmasker dragen.
Daarnaast raadt het NHG aan dat huisartsen en andere zorgverleners in de huisartsenpraktijk ook bij patiënten zonder vermoeden van COVID-19 nog steeds preventief mondneusbescherming te gebruiken. Zeker wanneer u binnen anderhalve meter van de patiënt komt, maar mogelijk zelfs de hele werkdag. Kijk ook hierbij naar de lokale/regionale besmettingscijfers.
Lees de adviezen van het NHG hier.

Quarantaineregels aangepast voor immune zorgmedewerkers
Vanaf donderdag 8 juli zijn de bron- en contactonderzoeksregels aangepast rondom quarantaine na contact met iemand die positief getest is op COVID-19. Dit op advies van het OMT. Het RIVM heeft daarop de LCI-richtlijn voor zorgmedewerkers daarop aangepast. Vanaf nu geldt er een onderscheid tussen mensen die immuun en die niet-immuun zijn.
Binnen het protocol bron- en contactonderzoek wordt een persoon als immuun voor SARS-CoV-2 beschouwd als deze:

  • 14 dagen of langer geleden een vaccinatieserie heeft afgerond OF
  • 14 dagen of langer geleden 1 vaccinatie heeft gekregen na een doorgemaakte SARS-CoV-2-infectie OF
  • minder dan 6 maanden geleden COVID-19 heeft doorgemaakt.

Bent u zorgmedewerker, volgens deze regels immuun, en heeft u een positief geteste huisgenoot? Dan hoeft u volgens de LCI-richtlijn niet in quarantaine. Wel moet u tot en met de 10e dag na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker (tenminste type II) dragen en u laten testen op dag 5, nadat de huisgenoot positief is getest (en uiteraard ook als u zelf klachten heeft).
Als contact met de besmette huisgenoot tijdens de besmettelijke periode niet te vermijden is (bijvoorbeeld bij jonge kinderen), worden die 5 en 10 dagen geteld vanaf de laatste dag van de besmettelijke periode van de huisgenoot. U leest hier meer over in de RIVM-LCI-richtlijn (hoofdstuk II).

Reminder; Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de persoonlijke beschermingsmiddelen. 
U kunt bestellen via deze link, vóór maandag 19 juli 12.00 uur.

GGD Zuid-Limburg start met thuisvaccinatie
GGD Zuid Limburg gaat in de regio Zuid Limburg helpen met het vaccineren van niet-mobiele inwoners. Onder niet-mobiel wordt normaliter iemand die liggend vervoerd moet worden verstaan. De GGD beperkt zich in haar definitie niet alleen tot mensen die fysiek niet in staat zijn om op een vaccinatielocatie gevaccineerd te komen; ook mensen die omwille van ernstige psychische problematiek niet in staat zijn om naar een vaccinatielocatie te komen vallen onder de door de GGD gehanteerde definitie.

Iemand die slecht ter been is valt niet in de bovengenoemde categorie. Op alle GGD-locaties zijn rolstoelen aanwezig. De GGD gaat uit van uw professioneel oordeel bij de aanvraag voor thuisvaccinatie.

Hoe kunt u uw bewoners/cliënten/patiënten aanmelden voor thuisvaccinatie of vaccinatie op de eigen zorgenlocatie?
U kunt elke dag tussen 08:00 en 20:00 uur contact opnemen met GGD Zuid Limburg via 088 880 5005 keuzemenu optie 1, om een patiënt/cliënt aan te melden voor vaccinatie aan huis of om de mogelijkheden voor vaccinatie van bewoners/cliënten/patiënten in uw zorginstelling te bespreken.

TetraHIS – COVID-19 vaccinatiedata corrigeren vóór woensdag 14 juli
Op 14-07-2021 zal alle geregistreerde Covid-19-vaccinatie data opnieuw aan het RIVM worden doorgegeven. U dient vóór woensdag 14 juli de eventuele correcties ingevoerd te hebben.
Vaccinaties die in het verleden geregistreerd zijn via het commando INVOERDATUM zullen bij de volgende aanlevering aan het RIVM correct worden doorgegeven. Hier wordt verder uitgelegd hoe u gegevens kunt wijzigen/aanpassen.

CGM – Tips vaccinatie registratie
Indien patiënten aangeven dat de registratie van de vaccinatie niet terug te zien is bij het RIVM (en daardoor geen QR-code aangemaakt kan worden) is het raadzaam om de volgende stappen te volgen:

  • Controleer de oproeplijsten. Aan het eind van de regels staat ho de gegevens opgevraagd zijn (VECOZO, SBv-Z of andere BSN controle).
  • Indien er VECOZO staat, wordt de data niet goed doorgegeven.
  • Vraag via een BSN controle de SBV-Z gegevens op.
  • Als deze er juist in staan, ga je terug naar de oproeplijst en vinkt opnieuw aan dat de patiënt toestemming geeft om gegevens te delen met het RIVM.
  • Een dag later zijn de vaccinaties terug te zien in het portaal van het RIVM.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO. Momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de persoonlijke beschermingsmiddelen.  U kunt bestellen via deze link, vóór maandag 19 juli 12.00 uur.

Webinars over corona
Op coronaplein.nu staan diverse interessante webinars over corona. Onder andere over gevolgen van corona voor mensen met een longziekte, herstel na corona en cognitieve klachten na corona. Bekijk ze via deze link. 
In maart vorig jaar hebben Longfonds en Long Alliantie Nederland samen het toen nog geheten coronalongplein.nl opgericht om te voorzien in de vele vragen die er waren rond corona. Inmiddels is het plein omgedoopt naar coronaplein.nu omdat de klachten verder reiken dan longklachten.

Sneltesten bij GGD niet meer mogelijk
De GGD’en zijn recentelijk gestopt met het afnemen van antigeen(snel)testen en test alleen nog met PCR testen. De uitslag van een PCR test is binnen 24 uur bekend.
Het is dus niet meer mogelijk om een patiënt te verwijzen voor een test na de GGD, indien u dezelfde dag de uitslag wenst i.v.m. een evt. afspraak op het spreekuur.

Heteroloog vaccineren; tweede Pfizer vaccinatie na eerste AstraZeneca vaccinatie
Mensen die één prik van AstraZeneca hebben gehad, krijgen de keuze of zij voor de tweede prik weer AstraZeneca willen of het vaccin van Pfizer. Zo heeft de minister van VWS besloten. Mensen die de voorkeur geven aan een tweede prik met Pfizer, kunnen vanaf 16 juli de GGD bellen om een afspraak te plannen. Die kunnen dan op zijn vroegst eind juli plaatsvinden. Alle anderen kunnen de geplande afspraak voor vaccinatie door de huisarts gewoon laten staan.

Voor de huisartsen is dit opnieuw een door een beleidswijziging veroorzaakte complicatie in het toch al moeizame vaccinatieproces met AstraZeneca. Het veroorzaakt nog meer onzekerheid over de opkomst bij de tweede prikken die huisartsen nog in de planning hebben staan de komende weken. De LHV is namens alle huisartsen in overleg met VWS over de consequenties die dit heeft voor de opkomst en daarmee ook voor de kosten en inkomsten.

Helpdesk voor vaccinatiebewijzen via huisartsen
Afgelopen vrijdag is het webportaal HKVI van VWS in gebruik gegaan, waarmee vaccinatie-uitvoerders vaccinatiebewijzen (QR-codes) kunnen genereren voor gevaccineerden die niet in het RIVM-register staan. De Rijksoverheid is de beheerder van dit webportaal. Loopt u als huisarts(enpraktijk) tegen problemen aan in het gebruik van dit webportaal? Neemt u dan contact op met de technische helpdesk via 088 – 93 24 332.

Helpdesk CoronaCheck app patiënten
Indien patiënten zich melden bij de huisartsenpraktijk dat ze problemen hebben met het genereren van een QR-code met de CoronaCheck-app en ze zijn gevaccineerd in uw praktijk, dient u eerst na te kijken of de vaccinaties correct geregistreerd staan. Is dit het geval en zijn de vaccinaties zichtbaar op de website van het RIVM? Dan kunt u de patiënt wijzen op de Helpdesk van de CoronaCheck app. De helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 8.00-20.00 uur via 0800-1421.

Aanvragen bonus voor zorgmedewerkers
Het kabinet heeft enorm veel waardering voor de uitzonderlijke prestaties van zorgmedewerkers in de strijd tegen corona. Daarom geeft het kabinet zorgmedewerkers ook in 2021 een bonus. De zorgbonus 2021 is bedoeld voor mensen in alle zorgberoepen. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders kunnen de zorgbonus van dinsdag 15 juni 2021 9.00 uur tot dinsdag 27 juli 18.00 uur aanvragen.

Zorgverleners kunnen de zorgbonus niet zelf aanvragen. Dat doet de zorgaanbieder (werkgever). Zij beoordelen ook welke zorgprofessional in aanmerking komt voor de zorgbonus. De belangrijkste voorwaarde is dat een zorgverlener door corona onder uitzonderlijke omstandigheden zorg heeft geleverd. Een andere voorwaarde is dat de zorgverlener tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 voor de zorgaanbieder heeft gewerkt. Ook mag de zorgverlener niet meer dan maximaal € 74.000 bruto per jaar verdienen. Aanvragen kan via deze link.

Vaccinatiebewijs door de huisarts – voor wie en hoe?
Het ministerie van VWS heeft een handleiding gemaakt voor huisartsenpraktijken, waarin wordt uitgelegd hoe de ‘uitzonderingsroute voor vaccinatiebewijzen’ verloopt en welke stappen u als huisarts kunt zetten als een patiënt bij u aanklopt om een vaccinatiebewijs te krijgen.
Op 1 juli lanceert de overheid een webportaal HKVI, waarmee vaccinatie-uitvoerders een bewijs van volledige vaccinatie kunnen aanmaken specifiek voor die patiënten die daar niet via de CoronaCheck zelf aan kunnen komen. Als huisarts heeft u hiermee te maken als patiënten die u heeft gevaccineerd niet in het RIVM-register staan. Dat RIVM-register (CIMS) is gekoppeld aan de CoronaCheck, waarmee mensen zelf een vaccinatiebewijs kunnen verkrijgen.

VWS heeft een aantal verschillende instructiematerialen voor de huisartsen gemaakt:

Het HKVI-webportaal zal pas op donderdag 1 juli online zijn. Loopt u tegen technische problemen aan bij het gebruik van het HKVI-webportaal? Neemt u dan contact op met de technische helpdesk voor vaccinatie-uitvoerders van VWS: 088 – 93 24 322.

De LHV maakt zich  zorgen over de hoeveelheid vragen die er op huisartsen afkomen vanuit patiënten die – al dan niet terecht – bij de huisartsenpraktijken aankloppen voor een vaccinatiebewijs. Ze roepen dan ook steeds via de media op dat mensen hier niet de huisarts over gaan bellen (om de telefoonlijn zoveel mogelijk vrij te houden voor medische vragen). Deze boodschap is ook opgenomen in de publieksvoorlichting vanuit de Rijksoverheid.

  • Benut de praktijkwebsite
    Om te zorgen dat het voor uw patiënten duidelijk is hoe ze aan een vaccinatiebewijs kunnen komen en welke rol u hier als huisarts wel én niet in kunt spelen, raden we u aan om een tekst op uw praktijkwebsite te plaatsen. Hierin kunt u aangeven wie bij u een vaccinatiebewijs kunnen aanvragen en hoe zij dat kunnen doen. De LHV heeft hiervoor een voorbeeldtekst gemaakt.
  • Neem het op in het telefoonmenu
    Daarnaast adviseren we u om ook in het telefoonmenu/het bandje van het praktijknummer op te nemen dat patiënten eerst zelf proberen via CoronaCheck en hoe zij anders een aanvraag kunnen doen voor een vaccinatiebewijs.
  • Stroomlijn de vragen
    Bedenk hoe u deze aanvragen wilt ontvangen en afhandelen. Om de aanvragen te stroomlijnen, kunt u overwegen om een specifiek e-mailadres aan te maken, zoals sommige praktijken dat ook hebben gedaan voor vragen over vaccinatie. 

Vaccinatiebewijs bij doorgemaakt COVID19, gecombineerd met 1 vaccinatie
Patiënten die geen vaccinatiebewijs kunnen aanmaken, maar wel een corona-infectie hebben doorgemaakt en van de GGD minimaal één prik hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met een helpdesk. Deze helpdesk is dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 0800-14 21.

Preventief gebruik mondneusmaskers door medewerkers in huisartsenpraktijken
Het NHG komt met een advies voor het preventief gebruik van mondneusmaskers door huisartsen en hun medewerkers. Sinds januari 2021 wordt aan medewerkers in huisartsenpraktijken het continu preventief gebruik van medische mondneusmaskers geadviseerd tijdens het reguliere spreekuur. Dit beleid kan aangepast worden vanwege een lager aantal besmettingen, toenemende immuniteit en afnemende infectiedruk:

  • Gebruik bij patiënten zonder vermoeden van COVID-19 nog steeds preventief mondneusbescherming tijdens het spreekuur. Maak een afweging of u de gehele werkdag een chirurgisch mondneusmasker IIR draagt (continu preventief) of dat u overgaat op het gebruik van een chirurgisch mondneusmasker type IIR alléén als u binnen de 1,5 meter komt (risicogestuurd preventief).
  • Bij risicovolle handelingen en bij procedures die een groot risico op druppelvorming/spatten, wordt naast mondneusbescherming tevens oogbescherming geadviseerd (spatbril of face shield).

Deze adviezen sluiten aan bij de adviezen van RIVM en FMS.

Aangepast advies voor scheiden patiëntenstromen en gebruik mondneusmaskers in de huisartspraktijk
Omdat het aantal COVID-besmettingen daalt, is het actuele advies dat patiënten zonder mondneusmasker de huisartspraktijk kunnen betreden. Tenzij er bewezen COVID-19-infectie of verdenking is op COVID-19 of er redenen zijn voor thuisquarantaine. Dan wordt een chirurgisch mondneusmasker geadviseerd. Een huisartsenpraktijk kan redenen hebben om een strenger beleid te voeren, bijvoorbeeld in regio’s met meer COVID-besmettingen of een lage vaccinatiegraad of bij kwetsbare huisartsen/praktijkmedewerkers. Uiteindelijk bepaalt de huisartsenpraktijk zelf welk beleid te voeren.

Het advies voor telefonische scheiding van patiëntenstromen non-COVID-19 en (mogelijk) COVID-19 blijft vooralsnog gelden. 

 

Vaccinatiemeldingen MUMC+
In berichtgeving 154 hebben we u geïnformeerd over de vaccinatiemeldingen van de hoogrisico-patiënten die door het MUMC+ gevaccineerd zijn. Veel praktijken konden deze meldingen niet inlezen. Inmiddels heeft het MUMC+ e.e.a. opgepakt en getest met de his-sen. Deze testen zijn allemaal goed verlopen.
Morgen, dinsdag 29 juni, zal het MUMC+ om 12.00 uur een eerste batch met vaccinatiemeldingen aanleveren via Edifact. Indien uw praktijk deze meldingen niet kan inlezen, verzoeken wij u dit te melden bij Jikkie (j.hendriks@zio.nl / 06-12170610) en niet het MUMC+ zelf te contacteren. Jikkie zal zorgdragen dat deze meldingen met de juiste persoon in het MUMC+ opgepakt wordt.
Als deze eerste batch correct verwerkt kan worden, zal de tweede batch meldingen op donderdag 1 juli verstuurd worden naar de praktijken.

Patiënten die de praktijk benaderen voor een tweede vaccinatie AstraZeneca
Tot woensdag 23 juni was het mogelijk om patiënten via de zorggroep aan te melden voor een tweede vaccinatie bij de GGD, indien de patiënt niet op de vaccinatiedatum van de praktijk kon komen.
Inmiddels is hier een landelijke route voor ingericht. De patiënt kan zich niet rechtstreeks bij de GGD melden, maar kan zich aanmelden via www.rivm.nl/vaccinatie2.
Via het RIVM krijgen deze mensen vervolgens een uitnodiging met een speciaal telefoonnummer en toegangscode. Het Landelijke Contact Center van de GGD plant vervolgens op beschikbare tijden in. In Limburg wordt komende maand alleen op vrijdag (tussen 16.30-19.30 uur) in Geleen gevaccineerd met AstraZeneca. De patiënt zal dus moeten uitwijken naar een locatie buiten onze regio.

Terugkijken webinar – vaccinatiebewijs; uitzonderingsroute via de huisarts
Op donderdag 24 juni heeft VWS een webinar gegeven over het genereren van vaccinatiebewijzen voor patiënten die niet in het RIVM-register (CIMS) staan en daardoor niet zelf hun bewijs kunnen ophalen in de CoronaCheck-app. Dit webinar is terug te kijken via www.uitzonderingsroutevws.nl.
Het portaal waarin de huisarts dit kan registreren (HKVI) is per 1 juli te benaderen. VWS heeft aangegeven voor deze datum instructiemateriaal beschikbaar te stellen.
Nb. VWS heeft aangegeven dat er momenteel een Taskforce in het leven is geroepen, om te zorgen dat alle vaccinatiedata van de huisartsen vóór 1 juli verwerkt is in CIMS.

Reminder; Uitvraag wijkgebonden vaccinatiegraad patiënten in de leeftijdscategorie geboortejaar 1956-1960
In berichtgeving 151 hebben we u geïnformeerd over onderstaande. Helaas heeft een gering aantal praktijken de link ingevuld. We verzoeken u om dit alsnog te doen.
De GGD krijgt op korte termijn ruimte om patiënten te gaan vaccineren in de wijk. Dit zal zeer waarschijnlijk gaan gebeuren met een soort “prikbus” in de wijk. Om te bepalen in welke wijken de vaccinatiegraad het laagst is, heeft de GGD ons verzocht dit (voor zover mogelijk) in kaart te brengen.
Wij verzoeken u vriendelijk deze link in te vullen. Mocht u vragen hebben, kunt u zich rechtstreeks wenden tot Jikkie (j.hendriks@zio.nl).

Vandaag; Webinar over vaccinatiebewijs – uitzonderingsroute via de huisarts
Het ministerie van VWS organiseert op vandaag 24 juni,  op drie tijdstippen een webinar van anderhalf uur voor huisartsen. Dit webinar gaat over het genereren van vaccinatiebewijzen voor patiënten die niet in het RIVM-register CIMS staan en daardoor niet zelf hun bewijs kunnen ophalen in de CoronaCheck, bv omdat zij geen toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun gegevens.
De webinars zijn op drie tijdslots:

  • 12:00 - 13:30 uur
  • 14:30 - 16:00 uur
  • 19:30 - 21:00 uur

U kunt zich registreren via deze link. VWS geeft aan dat het webinar ook achteraf kan worden teruggekeken. Ook maken zij instructiematerialen voor huisartsen en doktersassistenten en voor de andere vaccinatie-uitvoerders.

Het Ministerie van VWS ontwikkelt een portaal (HKVI – Hulpverleners Kunnen Verklaringen Invoeren). De zorgverlener die de vaccinatie heeft gezet, kan via dit webportaal dan een (papieren) bewijs uitgeven. Dit portaal zal in werking zijn per 1 juli.

Meer over wat er nu bekend is over de uitzonderingsroute en het webportaal leest u hier.

Vaccinatiemeldingen MUMC+
Het MUMC+ is gisteren gestart met het versturen van vaccinatiemeldingen via edifact over de door hen gevaccineerde patiënten uit de hoog-risico groepen. We vernemen nu van meerdere praktijken dat deze meldingen niet in te lezen zijn in het HIS.
Dit signaal is doorgegeven aan het MUMC+. Samen met het MUMC+ wordt gezocht naar de oorzaak hiervan en gewerkt aan een oplossing. Indien u vragen hierover heeft, kunt u zich wenden tot Jikkie (j.hendriks@zio.nl). 

Beleid inzake gescheiden patiëntenstromen en gebruik PBM
Sinds de aangekondigde versoepelingen, krijgt ZIO veel vragen inzake het beleid over gescheiden patiëntenstromen en het gebruik van PBM.
De aangekondigde versoepelingen van de overheid hebben invloed op de triage, patiëntenstromen en het gebruik van PBM in de huisartsenzorg, thuiszorg, langdurige zorg en de zorg in ziekenhuizen. Dit actuele issue heeft de aandacht van alle partijen. NHG, LHV, RIVM, FMS, LHV en V&VN zijn bezig om in samenspraak een goed en eenduidig advies voor de zorg te formuleren, zodat het voor zowel zorgprofessionals als patiënten duidelijk is wat de geldende regels in de zorg zijn. Vooralsnog blijven de huidige richtlijnen gelden. Zodra er meer bekend is, informeren wij u direct (naar verwachting volgende week).

Uitnodigen 12-17 jarigen grieppopulatie & syndroom van down voor vaccinatie
Woensdag 9 juni 2021 heeft demissionair minister Hugo de Jonge, op advies van de Gezondheidsraad, besloten dat jongeren met een medische indicatie geboren tussen 01-01-2004 en 30-06-2009 bij de GGD gevaccineerd kunnen worden met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De minister vraagt aan u om de selectie en de uitnodiging van deze groep uit te voeren.

U wordt gevraagd de volgende jongeren uit te nodigen:

  • Jongeren die een uitnodiging voor een griepvaccinatie ontvangen (geboren tussen 1-1-2004 en 30-06-2009).
  • Jongeren met het syndroom van Down (geboren tussen 1-1-2006 en 30-06-2009). De jongeren uit deze groep die geboren zijn in 2004 en 2005 hebben al eerder een uitnodiging ontvangen.

Het is mogelijk dat niet alle kinderen met een indicatie voor de griepprik door uw His geselecteerd worden. Ontvangt u een verzoek van de ouders/verzorgers van een patiënt of wijst een behandeld arts u op een patiënt die behoort bij de doelgroep, dan kunt u deze jongeren ook in uw uitnodigingstraject meenemen.

Daarnaast heeft de Gezondheidsraad ook nog andere doelgroepen geïndiceerd (obesitas ≥ graad 2 en jongeren voor ringvaccinatie). Deze heeft u als huisarts niet volledig in beeld en kunt u niet via uw HIS selecteren. Het RIVM kijkt daarom samen met diverse partijen naar andere routes om deze doelgroepen uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD.
In de Werkinstructie medische indicatie 12-17 jaar leest u meer over de doelgroep.

U kunt deze doelgroep uitnodigen door een gepersonaliseerde versie van deze uitnodigingsset te versturen. Denk eraan om de uitnodigingsbrief te voorzien van patiëntgegevens (bijvoorbeeld d.m.v. een adressticker).

Verplaatst! Webinar over vaccinatiebewijs – uitzonderingsroute via de huisarts
Het aangekondigde webinar uit berichtgeving 152 is door VWS verplaatst. Het ministerie van VWS organiseert op donderdagavond 24 juni, vanaf 19.30 uur een webinar van – naar verwachting – anderhalf uur voor huisartsen. Dit webinar gaat over het genereren van vaccinatiebewijzen voor patiënten die niet in het RIVM-register CIMS staan en daardoor niet zelf hun bewijs kunnen ophalen in de CoronaCheck, bv omdat zij geen toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun gegevens. In het webinar wordt uitgelegd hoe u, als vaccinatie-uitvoerder, die vaccinatiebewijzen kunt uitgeven aan de patiënten die u heeft gevaccineerd en die u hierom vragen. Meer over deze uitzonderingsroute leest u hier.

De link voor deelname aan dit webinar is nog niet gepubliceerd. Zodra we deze link ontvangen van VWS, zullen we dit met u communiceren.

Reminder einddatum; Patiënten geboren in 1956-1960, die gevaccineerd willen worden met AstraZeneca, maar door omstandigheden niet op de prikdatum voor de tweede vaccinatie kunnen komen
De GGD heeft ons geïnformeerd dat het einde van het hoofdstuk vaccineren met AstraZeneca ook voor hen in zicht komt. Er wordt op beperkte dagen en niet meer op alle locaties met AstraZeneca geprikt. Het is nog altijd mogelijk om patiënten door te geven voor een tweede vaccinatie, indien ze niet kunnen komen op de geplande dag van de praktijk. Echter dient u de patiënten te informeren dat ze moeten uitwijken naar een priklocatie buiten de regio. De GGD zal op 1 en 2 juli aanstaande (voorlopig) voor het laatst vaccineren met AstraZeneca in locatie Kerkrade (Rodahal).
De gegevens van de patiënten op wie dit betrekking heeft kunt u, met toestemming van de patiënt, via deze link invullen. Deze link is geldig tot 23 juni - 15.00u aanstaande. Daarna is het niet meer mogelijk om patiënten voor een tweede vaccinatie aan te melden bij de GGD.

 

Frequentie uitvraag zorgbeeld teruggebracht
Afgelopen periode werd u, op verzoek van de GGD-GHOR, wekelijks verzocht om de vragenlijst omtrent het zorgbeeld in te vullen. In de afgelopen periode is de druk op de zorg verminderd en blijkt uit de wekelijkse uitvraag dat er steeds minder knelpunten zijn. In plaats van wekelijks, zullen wij u voortaan maandelijks benaderen voor het invullen van de vragenlijst. U kunt de eerstvolgende uitvraag verwachten in week 26. Alvast vriendelijk bedankt voor het invullen.

Stand van zaken vaccinatie 12-17 jarigen grieppopulatie & syndroom van down
Vorige week nam de minister van VWS het besluit dat 12- tot en met 17-jarigen die in een medische risicogroep vallen, mogen worden gevaccineerd. Een deel van deze groep, namelijk de jongeren die in de griepprikpopulatie vallen en degenen met syndroom van Down, zijn te selecteren op basis van de HIS’en van de huisartsen. Indicatief gaat het hier over ruim 10 kinderen per normpraktijk die de huisartsen worden gevraagd om te selecteren en uit te nodigen. Naast de groep voor de huisarts werkt het RIVM aan een manier om kinderen met een medische indicatie die niet uit de selectie van de huisarts komen, kinderen met obesitas ≥ graad 2 en jongeren voor ringvaccinatie te identificeren en uit te nodigen.

Sinds het besluit is de LHV en het NHG met verschillende partijen (waaronder de kinderartsen, RIVM en GGD) in overleg over wat dit traject precies behelst, wat huisartsen hierin kunnen betekenen en wat niet, en de planning ervan. Er is nu met VWS en RIVM overleg over de werkinstructie voor huisartsen en over de benodigde voorlichtingsmaterialen voor de betreffende doelgroep. De verwachting is dat dat in de loop van volgende week gereed is en er dan met de selectie kan worden gestart. Houdt u de SNPG-alerts in de gaten.

22 juni webinar over vaccinatiebewijs – uitzonderingsroute via de huisarts
Het ministerie van VWS organiseert op dinsdagavond 22 juni, vanaf 19.30 uur een webinar van – naar verwachting – anderhalf uur voor huisartsen. Dit webinar gaat over het genereren van vaccinatiebewijzen voor patiënten die niet in het RIVM-register CIMS staan en daardoor niet zelf hun bewijs kunnen ophalen in de CoronaCheck, bv omdat zij geen toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun gegevens. In het webinar wordt uitgelegd hoe u, als vaccinatie-uitvoerder, die vaccinatiebewijzen kunt uitgeven aan de patiënten die u heeft gevaccineerd en die u hierom vragen. Meer over deze uitzonderingsroute leest u hier.

Reminder einddatum; Patiënten geboren in 1956-1960, die gevaccineerd willen worden met AstraZeneca, maar door omstandigheden niet op de prikdatum voor de tweede vaccinatie kunnen komen
De GGD heeft ons geïnformeerd dat het einde van het hoofdstuk vaccineren met AstraZeneca ook voor hen in zicht komt. Er wordt op beperkte dagen en niet meer op alle locaties met AstraZeneca geprikt. Het is nog altijd mogelijk om patiënten door te geven voor een tweede vaccinatie, indien ze niet kunnen komen op de geplande dag van de praktijk. Echter dient u de patiënten te informeren dat ze zeer waarschijnlijk moeten uitwijken naar een priklocatie buiten de regio (Geleen of Kerkrade).
De gegevens van de patiënten op wie dit betrekking heeft kunt u, met toestemming van de patiënt, via deze link invullen. Deze link is geldig tot 23 juni - 15.00u aanstaande. Daarna is het niet meer mogelijk om patiënten voor een tweede vaccinatie aan te melden bij de GGD.

Uitvraag wijkgebonden vaccinatiegraad patiënten leeftijdscategorie geboortejaar 1956-1960
De GGD krijgt op korte termijn ruimte om patiënten te gaan vaccineren in de wijk. Dit zal zeer waarschijnlijk gaan gebeuren met een soort “prikbus” in de wijk. Om te bepalen in welke wijken de vaccinatiegraad het laagst is, heeft de GGD ons verzocht dit (voor zover mogelijk) in kaart te brengen. Wij verzoeken u vriendelijk deze link in te vullen. Mocht u vragen hebben, kunt u zich rechtstreeks wenden tot Jikkie (j.hendriks@zio.nl).

Keuzemogelijkheid voor Janssen-vaccin start 23 juni
Vanaf 23 juni kunnen alle 18-plussers zich bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn. Daarom wil minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil. Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin maar toch Janssen willen kunnen ook bellen en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. Zodra het telefoonnummer bekend is, zullen we dit communiceren.

CAHAG-advies herstarten spirometrie in de huisartsenpraktijk - 10 juni 2021
Spirometrie draagt bij aan het diagnosticeren en monitoren van astma en COPD in de huisartsenpraktijk. Om die reden is het advies van de CAHAG om spirometrie onder gecontroleerde condities* weer op te starten in de huisartsenpraktijk.
Van belang is om enkel spirometrie te verrichten waarmee een duidelijke zorgvraag beantwoord wordt. Als richtlijn hanteerde de CAHAG de volgende prioritering:

  1. Diagnostische spirometrie voor astma en/of COPD
  2. Evaluatie toegenomen klachten
  3. Evalueren van aangepast medicamenteus beleid
  4. Als er sprake is van een verhoogde ziektelast bij een rokende COPD-patiënt of ongecontroleerd astma

*Spirometrie kan enkel hervat worden onder de volgende condities:

  • gebruik van een bacteriefilter:
    Bij SpiroPerfect van Welch Allyn wordt gebruik gemaakt van disposable transducers zonder bacteriefilter. Er is een bacteriefilter die op deze transducer geplaatst kan worden (MADA83). Er zijn nieuwe linearisatie codes nodig om er voor te zorgen dat de meetresultaten voldoen aan de ATS/ERS meeteisen voor spirometrie bij het gebruik van dit bacteriefilter. Deze kunt u opvragen bij de fabrikant.
  • Zorg voor de juiste materialen:
    • Bacteriefilters
    • Een transparant spatscherm tussen uitvoerder en patiënt en minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR of een FFP2 masker, Of
    • een medisch face shield / bril én minimaal een chirurgisch mondneusmasker type IIR of een FFP2 masker.
    • Wegwerphandschoenen (niet steriel)
    • Voldoende neusklemmen (na elke test weggooien) en voorzetkamers
    • Desinfectans voor handen patiënt.
    • Let er op dat het snoertje van de spirometer lang genoeg is om 1,5 meter afstand tussen u en de patiënt te houden. Zorg anders voor een (usb-)verlengsnoertje of andere opstelling.
    • Voorzetkamers die niet ouder dan 1 jaar zijn. (Dit i.v.m. het mogelijke effect van reinigen op het klepmechanisme).
  • Voer spirometrie uit in een ruimte die groot genoeg is om voldoende afstand te kunnen houden en goed te ventileren is.
  • Spirometrie kan enkel uitgevoerd worden als u en de patiënt beiden geen verdenking op COVID-19 hebben. Personen die in quarantaine zitten in verband met contact met een besmet persoon komen niet in aanmerking voor spirometrie.
  • Zie ook de maatregel qua uitvoering in het gehele CAHAG advies op p4.

Bij alle adviezen is rekening gehouden met het risico voor patiënten en de uitvoerder. Astma- en COPD-patiënten zijn extra kwetsbaar waarbij elke risico op een SARS-CoV-2 infectie voorkomen dient te worden. Het risico op besmetting van de uitvoerder dient daarbij minimaal te zijn. Bij het nemen van besluiten is rekening gehouden met de fase van de COVID-19 epidemie en de mogelijke verspreiding via aërosolen. Lees hier het gehele CAHAG advies. Hier kunt u het informatiefilmpje terug vinden. 

Einddatum; Patiënten geboren in 1956-1960, die gevaccineerd willen worden met AstraZeneca, maar door omstandigheden niet op de prikdatum voor de tweede vaccinatie kunnen komen
De GGD heeft ons geïnformeerd dat het einde van het hoofdstuk vaccineren met AstraZeneca ook voor hen in zicht komt. Er wordt op beperkte dagen en niet meer op alle locaties met AstraZeneca geprikt. Het is nog altijd mogelijk om patiënten door te geven voor een tweede vaccinatie, indien ze niet kunnen komen op de geplande dag van de praktijk. Echter dient u de patiënten te informeren dat ze mogelijk naar een priklocatie buiten de regio (Geleen of Kerkrade) moeten uitwijken.
De gegevens van de patiënten op wie dit betrekking heeft kunt u, met toestemming van de patiënt, via deze link invullen. Deze link is geldig tot 23 juni - 15.00u aanstaande. Daarna is het niet meer mogelijk om patiënten voor een tweede vaccinatie aan te melden bij de GGD.

Versnelde testuitslagen via GGD
Graag willen we nogmaals onder de aandacht brengen dat het mogelijk is voor patiënten om een snellere testuitslag bij de GGD te krijgen, indien de test op aanvraag van de huisarts wordt gedaan (bijv. ter uitsluiting van COVID voor een consult in de praktijk). Indien de patiënt bij het maken van de afspraak aangeeft dat de test door de huisarts is geïndiceerd, wordt de uitslag geprioriteerd. Hierdoor kan de patiënt toch op korte termijn een afspraak in de huisartsenpraktijk maken.

App inzake digitaal registreren vaccinatiekaartje
In berichtgeving 149 hebben we u geïnformeerd over het bijschrijven van vaccinaties in het gele vaccinatieboekje. Als alternatief werd hiervoor een app genoemd. Deze app is inmiddels van naam verandert en is vindbaar in de app-store als “Vaccinatieboekje”.
Nb. Het gele vaccinatiepaspoort en de app “vaccinaiteboekje” hebben geen officiële status als het om de COVID-vaccinaties gaat.

Reminder; Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór maandag 14 juni a.s. -  9.00u. De pakketjes kunnen op maandag 14 juni vanaf 13.00u opgehaald worden op de Stadspoli Scharn.

Registratie vaccinatie in het gele vaccinatiepaspoort
Het gele vaccinatiepaspoort heeft geen officiële status als het om de covid-vaccinaties gaat. Bij het zetten van de vaccinatie geven huisartsen patiënten een registratiekaartje mee, met daarop een sticker met de informatie over het vaccin dat ze hebben ontvangen. Als patiënten dat willen en al een vaccinatiepaspoort hebben, kan die sticker ook in het vaccinatiepaspoort worden geplakt, of patiënten bewaren het hele kaartje zelf in het vaccinatiepaspoort. Dat was al zo de afgelopen maanden en dat blijft zo. Bij het plakken van de sticker in het vaccinatiepaspoort is een paraaf van de arts voldoende. Het zetten van een stempel is niet noodzakelijk. Als patiënten zelf het registratiekaartje dat ze al hebben gekregen goed bewaren, dan heeft dat dezelfde waarde als dat ze het in het vaccinatiepaspoort (laten) plakken.

Ondanks bovenstaande, worden praktijken veelvuldig benaderd door patiënten met de vraag waar ze een geel vaccinatiepaspoort kunnen bestellen. U kunt patiënten verwijzen naar de website van SDU.  Daarnaast biedt de app “vaccinatieboekje” ook een mogelijkheid tot het digitaal registreren van het vaccinatiekaartje.
Nb. Een officieel geel vaccinatiepaspoort is alleen verplicht voor landen waar een gele koorts vaccinatieverplichting geldt, i.v.m. de internationaal geldende gele koorts stempel.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór maandag 14 juni a.s. -  9.00u. De pakketjes kunnen op maandag 14 juni vanaf 13.00u opgehaald worden op de Stadspoli Scharn.

Patiënten geboren in 1956-1960, die gevaccineerd willen worden met AstraZeneca, maar door omstandigheden niet op de prikdatum voor de tweede vaccinatie kunnen komen
Afgelopen vrijdag bent u via een HaROP bericht geïnformeerd dat u geen patiënten meer door kon geven voor een vaccinatie met AstraZeneca bij de GGD. Dit betrof alleen patiënten voor een eerste vaccinatie.
Het is nog altijd mogelijk om patiënten door te geven voor een tweede vaccinatie, indien ze niet kunnen komen op de geplande dag van de praktijk.
De gegevens van de patiënten op wie dit betrekking heeft kunt u, met toestemming van de patiënt, via deze link invullen. Wij geven deze gegevens door aan de GGD en zij zullen de patiënt vervolgens telefonisch benaderen voor het maken van een tweede vaccinatieafspraak.

Patiënten geboren in 1956-1960, die wel gevaccineerd willen worden, maar niet met AstraZeneca
Patiënten geboren tussen 1956-1960 konden tot nu toe alleen gevaccineerd worden bij de huisarts met AstraZeneca. Omdat de ouderen en kwetsbare mensen nu allemaal een kans hebben gehad om zich te laten vaccineren, is er ruimte om de patiënten uit bovenstaande geboortejaren die nog niet zijn gevaccineerd ook een ander vaccin aan te bieden.

Deze patiënten kunnen vanaf zaterdag 5 juni 2021 telefonisch (via telefoonnummer 088-8805005) of online een afspraak inplannen voor vaccinatie met een mRNA vaccin.

Wij begrijpen dat dit wellicht veel vragen oproept bij patiënten en raden u daarom aan om bovenstaande mogelijkheden om een afspraak te maken te vermelden op uw website en/of uw telefoonbandje

Nb. Indien een patiënt reeds een eerste vaccinatie met AstraZeneca heeft gekregen, moet deze ook de tweede keer gevaccineerd worden met AstraZeneca. Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Dit komt doordat de toelating van vaccins is gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin.

Interval AstraZeneca en vervroegde levering vanuit SNPG
Het RIVM heeft afgelopen vrijdag de uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie aangepast: het interval tussen de twee vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin is gewijzigd. Voor de praktijk betekent dit dat huisartsen een interval van 6-14 weken kunnen aanhouden. Er is geen verplicht interval. Huisartsen zijn vrij om afspraken in te plannen tussen de 6 en 14 weken.
Zodat huisartsen de vaccinaties desgewenst eerder kunnen toedienen heeft het RIVM de planning van de vaccinleveringen versneld. Dit biedt huisartsen de gelegenheid om, waar mogelijk, de tweede vaccinatietoediening te versnellen.
De levering stond initieel gepland op 12 juli, deze wordt vervroegd naar 16 juni.

Minder vaccins nodig?
Indien u flacons over heeft van de eerste prikronde, kunt u vanaf donderdag 27 mei 9.00 u tot vrijdag 4 juni 12.00 het aantal AstraZeneca-vaccins voor de levering van 16 juni in de SNPG webapplicatie naar beneden bijstellen. Indien dit niet nodig is voor uw praktijk, hoeft u niets te doen.

Overgebleven ampullen AstraZeneca na tweede vaccinatieronde
Huisartsen die, door omstandigheden, nog vaccins over hebben na de tweede vaccinatieronde kunnen dat melden bij de vaccinmakelaars van het RIVM door een mail te sturen aan vaccinmakelaar@rivm.nl of te bellen naar 088-678 8900 (beloptie 1). De vaccinmakelaars zullen in overleg zoeken naar een maatwerkoplossing om deze vaccins te herverdelen.

Oproepbrief voor vaccinatie bij GGD voor patiënten uit de griepvaccinatie populatie
We vernemen van een aantal praktijken dat de oproepbrief voor vaccinatie bij de GGD voor de de griepvaccinatie populatie nog niet beschikbaar is in het HIS. U vindt de brief hier. U kunt deze brief samen met de gezondheidsverklaring, informatie over toestemming en de infographic verstrekken aan de patiënt.

Nb. let erop dat de brief geadresseerd is aan de patiënt en ondertekend door de huisartsenpraktijk.

TetraHIS; koppeling met RIVM inzake vaccinatiegegevens
Afgelopen periode is gebleken dat Tetra niet alle vaccinatiegegevens doorgaf aan het RIVM. Praktijken worden hier veelvuldig over benaderd door patiënten.
We hebben hier afgelopen periode meermaals contact over gehad met Tetra en gelukkig kunnen we u informeren dat Tetra e.e.a. heeft gecorrigeerd. Vanaf afgelopen weekend worden alle correct geregistreerde vaccinatiegegevens doorgegeven aan het RIVM.
Het kan tot maximaal 2 weken duren, voordat de gegevens zichtbaar zijn voor de patiënt op de website van het RIVM (www.rivm.nl/mijnrivm-vaccinaties), aangezien het RIVM de vaccinatiegegevens moet verwerken.

 

Patiënten geboren in 1956-1960, die gevaccineerd willen worden met AstraZeneca maar door omstandigheden niet op de prikdatum de vaccinatie konden halen
Een aantal praktijken heeft aangeven dat patiënten om uiteenlopende redenen niet gevaccineerd kunnen of willen worden. De GGD ontvangt eenzelfde soort signalen van patiënten die voor vaccinatie contact opnemen met de GGD. Het gaat hier in het bijzonder om patiënten geboren 1956 t/m 1960 die door omstandigheden niet op de prikdatum gevaccineerd kunnen worden in de praktijk, maar graag een AstraZeneca vaccin ontvangen. Samen met de GGD hebben we een werkwijze kunnen ontwikkelen om deze patiënten toch te laten vaccineren. De gegevens van de patiënten op wie dit betrekking heeft kunt u, met toestemming van de patiënt, via deze link invullen. Wij geven deze gegevens door aan de GGD en zij zullen de patiënt vervolgens telefonisch benaderen voor het maken van een vaccinatieafspraak.

De patiënt dient rekening te houden met een beperkte keuzemogelijkheid in vaccinatiedata. Zij kunnen bij de GGD terecht in Maastricht (MECC) in week 21 en week 23 en in Kerkrade (Rodahal) in week 23.

Niet mobiele thuiswonende patiënten >60 jaar, die niet met AstraZeneca gevaccineerd willen worden
We krijgen signalen van een aantal praktijken dat er niet-mobiele thuiswonende patiënten >60 jaar zijn, die niet met AstraZeneca gevaccineerd willen worden. Graag willen we inventariseren om hoeveel patiënten dit gaat, zodat we samen met de GGD kunnen kijken naar een maatwerkoplossing.
Indien er in uw praktijk patiënten zijn die in bovenstaande categorie vallen, verzoeken wij u vriendelijk om de NAW-gegevens, geboortedatum en telefoonnummer per (beveiligde mail) door te geven aan Jikkie (j.hendriks@zio.nl). Zij zal dan overleggen met de GGD welke mogelijkheden er zijn.

Advies NHG over inzet surplus (spillage) AstraZeneca-vaccin bij patiënten <60 jaar
Op 23 april is door de KNMG, in samenspraak met de inspectie gezondheidszorg en jeugd, een beroepsnorm vastgesteld over de inzet van AstraZeneca-vaccin bij patiënten onder de 60 jaar. De KNMG-norm stelt dat het voor (huis)artsen onder voorwaarden mogelijk is patiënten onder de 60 jaar met AstraZeneca te vaccineren. Voorwaarde is dat er een uitdrukkelijk informed consent ligt, dat wil zeggen dat de patiënt daar na goede voorlichting en een gezamenlijke afweging van voor- en nadelen welbewust voor kiest, en dat de arts de visie deelt dat vaccinatie om medische of sociale redenen gewenst is. De arts moet kunnen onderbouwen waarom de keus is gemaakt. Tevens is het belangrijk dat deze informatie goed wordt gedocumenteerd in het HIS. Op 28 april kwam het nieuws dat minister De Jonge de Gezondheidsraad gevraagd heeft of AstraZeneca ook voor vijftigers geadviseerd kan worden. Om die reden adviseert het NHG aan huisartsen die hun patiënten onder de 60 jaar willen vaccineren met AstraZeneca en die nog geen oproep hebben gekregen, gegeven de beroepsnorm, dicht te blijven bij de oorspronkelijk geselecteerde groepen. Overweeg u te beperken tot de patiëntengroep van 50 jaar en ouder, bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen de 60 jaar.

Daarbij gelden tevens de volgende adviezen:

  • Bespreek met de patiënt de risico’s van vaccinatie met AstraZeneca. Gebruik hiervoor eventueel informatie op Thuisarts.nl. Geef zo nodig informatie op papier mee
  • Stel samen met de patiënt vast wat de redenen zijn om niet te wachten op een reguliere oproep 
  • Zorg voor informed consent 
  • Documenteer de overwegingen, afspraken en informed consent direct na het consult in het HIS

Kanker en indicatie voor vaccinatie
Diverse patiëntenorganisaties hebben patiënten geattendeerd op de mogelijkheid dat zij met voorrang een COVID-vaccinatie kunnen vragen bij de huisarts. Hierbij is de nuance in het selecteren niet altijd duidelijk geweest. Er zit namelijk verschil bij het indiceren tussen actieve behandeling voor kanker - waardoor er een verminderde afweer is zoals bijvoorbeeld bij chemo- of radiotherapie - en ooit kanker gehad hebben. In aanmerking komen voor griepvaccinatie en ook daadwerkelijk uit de HIS-selectie komen, zijn twee verschillende dingen. De HIS-selectie geeft zowel fout-positieven (bijvoorbeeld mensen met een milde astma, die geen indicatie voor griep- en COVID-vaccinatie hebben), als vals-negatieven (mensen die ten onrechte NIET uit de selectie komen, bijvoorbeeld doordat ze een zeldzaam ziektebeeld hebben). Als huisarts kunt u benaderd worden door uw patiënt waarbij u zelf een inschatting kunt maken of de betreffende patiënt een verhoogd risico op een ernstig beloop heeft bij een COVID-infectie.
Heeft u uw selectie al aangeleverd bij DMDR? Het RIVM heeft een werkinstructie gemaakt hoe u patiënten die wel een indicatie voor vaccinatie hebben, maar niet uit de automatische selectie komen, handmatig kunt aanmelden bij DMDR (scroll door tot kopje “Handmatig toevoegen geïndiceerde patiënten”). U kunt ook zelf uw patiënt een uitnodiging sturen. Naar verwachting rond 14 mei staat in uw HIS een uitnodigingsbrief die u kunt gebruiken. Als u deze stuurt aan uw patiënt, kan deze alsnog met voorrang worden gevaccineerd als deze een afspraak maakt voor 18 mei. Een patiënt die na 18 mei een afspraak maakt, gaat niet meer via de voorrangsprocedure maar op volgorde van beschikbaarheid.

Overzicht oncologische patiënten griepprikpopulatie
De oncologische patiënten die in aanmerking komen bij de selectie van de griepprikpopulatie zijn beschreven in de NHG-griephandleiding.

Reminder; Persoonlijke Beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO. Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL. Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand. U kunt bestellen via deze link, vóór woensdag 11 mei a.s. -  9.00 u

Herstelzorg ex-COVID patiënten
Eerder informeerden we u al over de mogelijkheden en vergoedingen van (paramedische) herstelzorg voor ex-COVID patiënten. Zie hier voor meer informatie. In de volgende video licht fysiotherapeute Annemieke (werkgroeplid van het regionaal COPD netwerk van Fy’net) toe wat de fysiotherapie voor deze patiënten kan betekenen en hoe het herstelprogramma wordt opgebouwd: https://youtu.be/0ARNxNiWHyo
Deze video is gemaakt in het kader van een scholing georganiseerd door KOH.
Hier treft u de sociale kaart van Fy’net, waarbij u kunt zoeken naar praktijken aangesloten bij Fy’net en/of het regionaal COPD netwerk.

CASPIR advies: Nog geen herstart spirometrie in de huisartsenpraktijk mogelijk
Op 3 mei heeft de CASPIR-commissie het advies uitgebracht dat huisartspraktijken de spirometrie nog niet kunnen hervatten.

Op dit moment neemt het aantal positief geteste mensen en het percentage mensen met een positieve testuitslag nog steeds niet substantieel af. Het reproductiegetal ligt nog boven de 1 en in een aantal ziekenhuizen wordt de reguliere zorg (verder) afgeschaald. Dit is dus nog niet het moment om spirometrie te hervatten.

De CASPIR-commissie krijgt veel vragen over de mogelijkheid om spirometrie te verrichten bij een negatieve COVID-19 sneltest. Ook dit raden ze niet aan. De kans op een fout-negatieve uitkomst is aanwezig en groter naarmate de incidentie hoger is (zoals op dit moment het geval is).

Naarmate meer Nederlanders gevaccineerd zijn zal het aantal besmettingen (zeer waarschijnlijk) afnemen en kan spirometrie over een tijdje veilig herstart worden. De CASPIR-commissie houdt dit nauwlettend in de gaten en geeft uiterlijk over zes weken een nieuwe update. Tevens zullen te zijner tijd ook tips geven hoe spirometrie op een goede manier weer herstart kan worden.​

Persoonlijke Beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 11 mei a.s. -  13.00u

Aanmelden zwangere medewerkers voor mRNA vaccin
Recent is de richtlijn omtrent vaccinatie bij zwangerschap herzien.  Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) hebben een hoger risico. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Zoals vermeld in berichtgeving 141, biedt de GGD de mogelijkheid om praktijkmedewerkers op te nemen op hun surplus-lijst van het Pfizer vaccin. Deze mogelijkheid geldt door de aanpassing van de richtlijnen ook voor zwangere praktijkmedewerkers.

Indien u de gegevens nog niet heeft doorgegeven, verzoeken wij u vriendelijk om deze link in te vullen. Wij geven deze gegevens dan door aan de GGD.

Patiënten (geboren in 1956-1960) die momenteel niet gevaccineerd kunnen worden met AstraZeneca
Momenteel zijn de praktijken volop bezig met het vaccineren van de 60-64 jarige patiënten met AstraZeneca (geboortejaar 1956-1960).
Zowel ZIO als de GGD worden door diverse praktijken benaderd dat er patiënten zijn die wegens bepaalde redenen niet gevaccineerd kunnen worden op de datum die de praktijk heeft vastgesteld (denk hierbij aan een patiënt met een recente COVID-infectie i.o.d.). Deze patiëntgroep valt hierdoor mogelijk tussen wal en schip.

In sommige gevallen is het mogelijk als praktijk om voor deze patiënten maatwerk aan te bieden, door bijvoorbeeld deze patiëntgroep te bundelen en een extra vaccinatiemoment in te plannen.
We vernemen echter dat dit niet in alle gevallen mogelijk is. Graag inventariseren we om welke aantallen dit gaat in onze regio, zodat we samen met de GGD kunnen kijken naar een mogelijke oplossing. We verzoeken u deze link in te vullen, vóór dinsdag 11 mei 11.00u.

Nb. Deze patiëntgroep komt niet in aanmerking voor een ander soort vaccin. Er wordt gekeken naar een maatwerkoplossing om deze patiënten toch te vaccineren met AstraZeneca. Voor de patiënten die wel gevaccineerd willen worden, maar niet met AstraZeneca, is op dit moment geen alternatief voorhanden.

Stopzetten overzicht berichtgeving A-Z
Vanaf deze week zal het overzicht “Berichtgeving A-Z” niet meer bijgewerkt worden. Alle meest recente informatie is terug te vinden op de ZIO-crisispagina.

Update MUMC+
Afgelopen week is de druk op ziekenhuiszorg frequent in de media geweest. In overleg met het MUMC+ kunnen we aangeven dat er op dit moment niet extra afgeschaald wordt. De zorg gaat door, zowel in de poliklinieken als op de Stadspoli.De druk is hoog, maar er wordt met man en macht gewerkt om de reguliere zorg zo veel mogelijk in stand te houden. Door de druk op de zorg in het gehele ziekenhuis, kan het zijn dat patiënten langer moeten wachten op een afspraak. We verzoeken u dus ook vriendelijk om de patiënt hierover te informeren.

Uitnodiging patiënten met medische indicatie, geboren tussen 1961-2003
De huisartspraktijken zijn volop aan de slag om de lijsten van de ‘griepprikpopulatie’ door te geven aan DMDR. Medio volgende week zullen naar verwachting de eerste brieven op de deurmatten vallen. Binnen twee weken ontvangt deze volledige doelgroep (landelijk) een uitnodiging. Deze hele doelgroep wordt gevaccineerd met een mRNA vaccin.

Met de uitnodigingsbrief (via DMDR) kunnen mensen zelf (online of telefonisch) een afspraak maken voor een vaccinatie. De brief – die op naam is gesteld – geldt als toegangsbewijs op de vaccinatielocatie. Zonder brief, geen vaccinatie.

De GGD signaleert dat er huisartsen zijn die zelf brieven maken om deze patiëntgroep uit te nodigen. We willen u erop attenderen dat deze brieven niet geldig zijn voor het maken van een vaccinatieafspraak. We verzoeken u dus met klem om zelf geen brieven op te stellen.

Update vaccinatie van GGD
Uitnodiging patiënten geboren in 1961
Op dit moment zijn er meer vaccins beschikbaar dan 65-plussers die een afspraak maken. Omdat de doorlooptijd voor het uitnodigen van de patiënten met medische indicatie niet meer gewijzigd kan worden, heeft VWS besloten om vanaf deze week ook de mensen uit geboortejaar 1961 een afspraak te laten maken voor vaccinatie. Hierdoor is het mogelijk om alle beschikbare tijdslots voor vaccinatie ook te vullen. Mogelijk volgt rond het weekend ook nog geboortejaar 1962 en mogelijk zelfs 1963. Hierover moet VWS nog een besluit nemen.

Veelgestelde vragen aan de GGD door huisartsen
De GGD is de laatste dagen veel benaderd door huisartsen en door mensen die door de huisartsen naar de GGD zijn verwezen. Graag willen we in dit bericht antwoord geven op de meest gestelde vragen, zodat het aantal vragen richting GGD afneemt.

  • De GGD ontvangt op dit moment vele honderden telefoontjes van mensen die door de huisartsen zijn / worden uitgenodigd, maar die geen AstraZeneca vaccin willen ontvangen. Een fenomeen dat verwacht was. Een deel van deze mensen belt echter op aangeven van de huisartsen. Zij geven aan dat de huisarts heeft gezegd dat ze met de GGD moeten bellen voor een ander vaccin. Helaas kan de GGD deze mensen geen ander vaccin aanbieden. De Nederlandse strategie is dat de huisartsen de doelgroep 60-64 jaar vaccineren met AstraZeneca. Hiervoor is op dit moment geen enkel alternatief, ook niet op aangeven van de huisarts.
  • Er zijn huisartsen die aangeven dat zij niet meer vaccineren. Deze huisartsen geven aan dat mensen de GGD moeten bellen voor een vaccinatie. Ook hierin kan de GGD helaas niks betekenen. Het is de doelgroep van de huisartsen en die kunnen en mag de GGD niet vaccineren.
  • Ook melden zich bij de GGD veel mensen (op aangeven van de huisarts / huisartsenpraktijk) die verhinderd zijn op de datum dat ofwel de 1e ofwel de 2e prik gegeven wordt. Dit bijvoorbeeld vanwege vakantie, een zakelijke reis in het buitenland of een recent doorgemaakte COVID-infectie. Helaas kan de GGD dit niet oplossen en zal hiervoor binnen de huisartsen in Zuid-Limburg een passende oplossing gezocht moeten worden.

Update begrijpelijke voorlichting van Pharos
Pharos heeft de algemene voorlichting over het coronavirus weer aangepast naar de nieuwe situatie. Het volledige overzicht van begrijpelijke voorlichting in 13 talen is te raadplegen via deze link.

 

Selectie en uitnodiging patiënten met medische indicatie, geboren tussen 1961-2003
Vorige week dinsdag heeft het kabinet besloten dat mensen met een medische indicatie geboren in 1961 tot en met 2003 met voorrang bij de GGD worden gevaccineerd. Dit zijn de patiënten die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik.
Om overbelasting van de GGD-afsprakenplanning te voorkomen, kunnen niet alle uitnodigingen in één keer verstuurd worden. Dit zal gefaseerd verlopen via verzendhuis DMDR. Het verzenden van deze uitnodigingen is voor u kosteloos.

Stappenplan op hoofdlijnen:

  • Maak een selectie van de doelgroep. Dit betreft mensen met een medische indicatie voor de griepprik geboren in 1961 tot en met 2003. Zie ook de NHG-praktijkhandleiding Griepvaccinatie.
  • Vul het opdrachtformulier in voor een opdracht (inclusief verwerkersovereenkomst) aan DMDR.
  • Maak een adressenbestand voor verzending door verzendhuis DMDR. Zie handleiding.
  • Stuur zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 5 mei het adressenbestand naar DMDR. Aan de verzending via DMDR zijn geen kosten verbonden.
  • Uiterlijk 6 mei ontvangt de eerste groep mensen een uitnodiging.
  • Zij kunnen telefonisch of via een digitaal afsprakenportaal een afspraak maken bij de GGD.
  • Het is belangrijk dat patiënten de gepersonaliseerde uitnodigingsbrief meenemen naar de afspraak. Anders worden ze niet gevaccineerd.

Vergoeding voor de praktijk
De LHV heeft met het ministerie van VWS een afspraak gemaakt over het tarief voor deze selectie en uitnodiging en voor andere uitnodigingswerkzaamheden die u al heeft gedaan. De huisartsenpraktijken krijgen hiervoor €1,22 per patiënt die op naam bij de praktijk is ingeschreven. Er moet nog bepaald worden hoe en waar dit bedrag gedeclareerd kan worden. Meer informatie vindt u op de website van de LHV.

Gewijzigd beleid KNMG; vaccinatie met surplus (spillage) AstraZeneca <60 jaar mogelijk onder voorwaarden
Praktijken worden veelvuldig benaderd door patiënten die graag gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Deze patiënten vragen expliciet om op de surpluslijst vermeld te worden. Tot vorige week was dit niet mogelijk.
Op 23 april heeft het KNMG gepubliceerd dat het in uitzonderlijke gevallen weloverwogen gebruiken van overblijvend AstraZeneca behoren tot “goede zorg” waarvoor artsen verzekerd dienen te zijn.

Uitgangspunten voor het gebruik van AstraZeneca bij patiënten <60 jaar:

  • Patiënten <60 jaar mogen alleen gevaccineerd worden met surplus (overblijvend vaccin);
  • Er is voldoende aandacht voor goede voorlichting over mogelijke bijwerkingen;
  • Er is een uitdrukkelijk “informed consent”.
    • Op dit moment is nog geen standaard formulier beschikbaar voor deze informed consent. ZIO heeft deze vraag neergelegd bij de LHV en zal u zo spoedig mogelijk informeren als we dit formulier ontvangen.

Vaccinatie medewerkers huisartsenpraktijk bij GGD
Een aantal praktijken heeft aangegeven dat nog niet alle medewerkers gevaccineerd zijn met AstraZeneca tijdens de eerste vaccinatieronde in februari.
Door de aanpassing van de richtlijnen rondom het gebruik van AstraZeneca, komt een gedeelte van de praktijkmedewerkers niet meer in aanmerking voor een vaccinatie via de huisartsenpraktijk. Deze medewerkers kunnen opgenomen worden op de surplus-lijst van de GGD  en kunnen via deze weg gevaccineerd worden met het Pfizer vaccin.
De medewerkers worden dan geïnformeerd als ze bijna bovenaan de lijst staan en kunnen doorgeven welke locatie (Geleen, Kerkrade of Maastricht) en welke avond voor hen het best schikt.

Indien er in uw praktijk medewerkers werkzaam zijn die:

  • nog geen vaccinatie hebben gehad en
  • direct patiëntencontact hebben en
  • wel in aanmerking willen komen, maar
  • nu niet meer gevaccineerd mogen worden met AstraZeneca
    verzoeken wij u vriendelijk om deze link in te vullen. Wij geven deze gegevens dan door aan de GGD.

We verzoeken u met klem om de GGD niet zelf te contacteren. Bovenstaande werkwijze is met de GGD afgestemd. Ze zullen dan ook niet ingaan op individuele verzoeken.

Positieve testuitslagen geautomatiseerd van GGD naar huisartsen
Vanaf maandag 19 april krijgen huisartsen automatisch een bericht van de GGD als één van hun patiënten door de GGD positief is getest op het coronavirus.
Als iemand bij de GGD wordt getest, vraagt de GGD om toestemming aan die persoon om – in het geval van een positieve testuitslag – deze gegevens terug te mogen koppelen aan de eigen huisarts. Alleen als die toestemming is gegeven, wordt deze positieve testuitslag doorgegeven aan de huisarts.

Dankzij een koppeling met de ION-database (van stichting Inschrijving Op Naam), wordt gecheckt bij welke huisarts de betreffende persoon staat ingeschreven en wordt het bericht naar de juiste praktijk gestuurd. Het is daarom belangrijk dat de informatie in de ION-inschrijving altijd up-to-date is. 

De berichten voor positieve testuitslagen worden verstuurd als een ‘edifact medlab bericht’, met daarin de uitslag volgens het voorschrift voor diagnostische bepalingen vanuit de NHG. Dit betekent dat de test is omschreven met de volgende codering:

  • SCVR/SCVRRA voor een PCR-test
  • SCAT/SCATRA voor een antigeensneltest.

De uitslag die bij deze bepaling hoort is “32”, dit staat voor “positief”. Hoe deze informatie aan u getoond wordt hangt af van het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) dat u gebruikt. Als u vragen heeft hierover raden we u aan hierover contact op te nemen met uw HIS-leverancier.
Meer informatie vindt u in deze factsheet.  

Vaccinatie op collectieve GGD-locatie (inzake bestelling 20 april)
Een aantal praktijken heeft aangegeven ook graag voor het vaccineren van de 60-62-jarigen gebruik te willen maken van de GGD-locatie. We willen hier graag afspraken over maken met de GGD.
Indien uw praktijk graag gebruik wilt maken van de GGD-locatie en dit is nog niet doorgegeven, verzoeken we u vriendelijk om dit uiterlijk vrijdag 23 april 12.00u per mail door te geven aan Jikkie (j.hendriks@zio.nl). 
Vermeld in deze mail a.u.b. ook het vermoedelijk aantal te vaccineren patiënten.

Landelijk onderzoek RIVM naar COVID besmetting na volledige vaccinatie
Het RIVM voert landelijk onderzoek uit naar COVID besmettingen na volledige vaccinatie. Zij vragen de stalen op bij de labs en sequensen n.a.v. Osiris melding. Alle positief geteste COVID-19 meldingen na vaccinatie worden bovendien gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb.
Regionaal is een samenwerking met het MUMC+ hiervoor opgezet. Op dit moment zijn nog weinig resultaten bekend. Zodra dit wel het geval is, wordt hierover een artikel gepubliceerd door MUMC+ en GGD. Het gaat tot nu toe om ongeveer 50 personen die besmet zijn na 2e vaccinatie. Van huisartsen is geen actie nodig. Aanmelden voor sequencing gebeurt op basis registratiegegevens automatisch. Terugkoppeling op individueel niveau aan patiënten is niet aan de orde.
Sequencing is vooral bedoeld om de ontwikkeling van het virus te kunnen volgen.  

Bestelling AstraZeneca vaccins op 20 april

Afgelopen vrijdag bent u door het SNPG op de hoogte gebracht dat u morgen (20 april) tussen 9.00-16.00 uur een nieuwe levering AstraZeneca kunt bestellen. Deze bestelling is bedoelt voor patiënten uit onderstaande doelgroepen:

  1. Huisartsen en zorgverlenende medewerkers in uw huisartsenpraktijk die nog niet elders zijn gevaccineerd (geboren in 1960 of eerder).
  2. Alle personen geboren in 1956 t/m 1960.
  3. Mobiele thuiswonende mensen met het syndroom van Down geboren in 1946 t/m 1960.
  4. Mensen met morbide obesitas (BMI>40) geboren in 1946 t/m 1960.
  5. Niet-mobiele thuiswonende patiënten geboren in 1960 of eerder. Vaccineer uw niet-mobiele patiënten zo veel mogelijk van oud naar jong.

Levering van deze bestelling vindt plaats op 26 april aanstaande.

Enkele aandachtspunten:

  • Het is mogelijk om per flacon (11 vaccins) te bestellen in plaats van per 110 vaccins. Vanwege de schaarste van het AstraZeneca vaccins, worden de verpakkingen omgepakt naar kleinere hoeveelheden.
  • U kunt NIET “doorprikken” in oudere geboortecohorten (1955 of eerder) als u vaccins over heeft. De GGD vaccineert de mobiele thuiswonende 65 plussers van oud naar jong en nadert deze week de 65-jarigen.
  • Patiënten geboren tussen 1956 t/m 1960 en niet-mobiele thuiswonende ouderen hebben voorlopig alleen de mogelijkheid om zich via de huisarts met AstraZeneca te laten vaccineren.
  • Indien u vaccins overhoudt, kunt u deze bewaren voor de tweede toedieningsronde.


Hoe om te gaan met patiënten <60 jaar die graag AstraZeneca willen

Praktijken worden veelvuldig benaderd door patiënten die graag gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Binnen deze patiëntgroep heerst de gedachte dat de opkomst lager zal zijn, door alle perikelen rondom AstraZeneca. Deze patiënten vragen expliciet om op de surpluslijst vermeld te worden.
Het artsencollectief VvAA waarschuwt huisartsen die ondanks het vaccinatiebeleid van de overheid toch andere groepen (<60 jaar) vaccineren met AstraZeneca. Zij lopen het risico aansprakelijk te worden gesteld voor schade die het vaccin veroorzaakt bij de patiënt. Dit geldt ook wanneer de patiënt hier expliciet toestemming voor heeft gegeven. (zie link)

Aanpassing uitnodigingsbrieven medische hoog-risicogroepen (geboortejaar 1961-2005)
In berichtgeving 137 hebben we u geïnformeerd over de werkwijze om mobiele patiënten uit de medische hoog-risicogroepen uit te nodigen voor een vaccinatie door de GGD. Vanochtend heeft SNPG een update gestuurd over het beleid. De deadline van 19 april voor patiënten om te bellen voor een afspraak is vervallen. Het advies blijft wel om patiënten te instrueren om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken.

Daarnaast is er een update van de uitnodigingsbrieven.  Mocht u de uitnodigingsmaterialen nog niet verzonden hebben, dan zijn er nieuwe uitnodigingsbrieven. Wijzigingen t.o.v. de vorige versie:

  • De deadline van 19 april is verwijderd
  • De zin dat men alleen moet komen is verwijderd in de versie voor mensen met het syndroom van Down.

De aangepast uitnodigingsbrieven vindt u hieronder.

De uitnodigingsset bestaat verder uit de informatie over de centrale registratie en de infographic.

Leidraad trombocytopenie met/zonder trombose na COVID-19 vaccinatie
Een aantal partijen uit de tweede lijn (waaronder internisten, neurologen en een klinisch chemiscus) hebben een leidraad geschreven over de diagnostiek en behandeling van patiënten met trombocytopenie met of zonder trombose na COVID-19 vaccinatie. Graag willen we deze leidraad met jullie delen. De leidraad is te raadplegen via deze link.

Druk op de zorg in het MUMC+
De druk in het MUMC m.b.t. COVID-19 zorg is weer opgelopen. De poli-afspraken zullen zoveel mogelijk doorgaan. De zorg op de stadspoli zal doorlopen.
Het MUMC vraagt wel om patiënten goed te blijven triëren en aan verwachtingenmanagement te doen richting de patiënt: het kan namelijk wat langer duren voordat een patiënt wordt gepland. 

Prijsstelling Persoonlijke Beschermingsmiddelen
De prijzen voor de persoonlijke beschermingsmiddelen, besteld bij ZIO, zijn wederom vastgesteld. De prijzen van de mondmaskers en schorten zijn omlaag bijgesteld. De prijs van de handschoenen is wegens hogere inkoopprijzen omhoog bijgesteld. Deze tarieven gelden voor bestellingen vanaf 01-01-2021.

Type beschermingsmiddel

Stukprijs excl. BTW

Stukprijs incl. BTW

Chirurgische mondmaskers

€ 0,20 (per doos € 10,00)

€ 0,20 (per doos € 10,00)

Schorten

€ 2,35

€ 2,84

KN95 / FFP2 mondkapjes

€ 1,47

€ 1,47

Handschoenen

€ 12,10

€ 14,64

Handdesinfectant

€ 3,00

€ 3,63

Indien u hier vragen over heeft, kunt u zich wenden tot Jikkie (j.hendriks@zio.nl / 06-12170610)
Nb. vanaf mei 2021 is het niet meer mogelijk om handdesinfectant bij ZIO te bestellen.

Gevolgen stopzetten AstraZeneca <60 jaar
Het kabinet heeft, op advies van de Gezondheidsraad, besloten dat mensen geboren in 1961 of later niet meer gevaccineerd worden met AstraZeneca. Dit heeft een verschuiving van vaccins tot gevolg, maar geen verschuiving van strategie en prioritering. De vaccinatievolgorde wordt aangehouden. De meest kwetsbare mensen worden nog steeds het eerst gevaccineerd, omdat zij het meeste risico lopen.

Voor de huisartsen betekent dit dat zij deze groep zo snel mogelijk moeten doorverwijzen naar de GGD of aan Thuisvaccinatie, zodat zij vóór maandag 19 april een afspraak kunnen maken.
Onderstaand een verdere specificatie voor de werkwijze.

Werkwijze uitnodigen mobiele medische hoog-risicogroepen (geboortejaar 1961-2005)
Onderstaande patiënten komen in aanmerking voor vaccinatie bij de GGD met een mRNA vaccin:

  • Mobiele thuiswonende patiënten met het syndroom van Down (geboren tussen 1-1-1961 tot en met 31-12-2005).
  • Mobiele thuiswonende patiënten met een BMI >40 (geboren tussen 1-1-1961 tot en met 31-12-2005).
  • Let op; dit betreft patiënten vanaf 16 jaar! De minister heeft besloten dat ook 16- en 17 jarigen uit de hoog-risicogroepen gevaccineerd mogen worden met het Pfizer vaccin. Dat is goedgekeurd vanaf 16 jaar.

De patiënten uit bovenstaande categorieën zijn waarschijnlijk al gevaccineerd door uw praktijk, tijdens de eerste vaccinatieronde met AstraZeneca. De patiënten die al door u een eerste vaccinatie hebben ontvangen, hoeft u NIET uit te nodigen voor een vaccinatie bij de GGD. U kunt deze patiënten zelf een tweede vaccinatie AstraZeneca zetten.

Wellicht heeft uw praktijk wel patiënten tussen 16-18 jaar uit bovenstaande leeftijdsgroepen. Deze personen kunt u uitnodigen voor een vaccinatie bij de GGD. Gelieve deze patiënten telefonisch te benaderen en daarna onderstaande brieven te verstrekken:

De uitnodigingsset bestaat verder uit de informatie over de centrale registratie en de infographic.

In de brieven staat uitgelegd hoe de patiënt een afspraak kan maken. Indien de patiënt (of diens vertegenwoordiger) vóór maandag 19 april een afspraak maakt, staan zij geprioriteerd voor een vaccinatie bij de GGD. Aanmelden na 19 april is ook nog mogelijk, echter moet hij/zij dan langer wachten voordat hij/zij aan de beurt is.

Werkwijze uitnodigen niet mobiele medische hoog-risicogroepen (geboortejaar 1961-2005)
Onderstaande patiënten komen in aanmerking voor vaccinatie met een mRNA vaccin door Thuisvaccinatie:

  • Niet-mobiele thuiswonende patiënten met het syndroom van Down (geboren tussen 1-1-1961 tot en met 31-12-2005).
  • Niet-mobiele thuiswonende patiënten met een BMI >40 (geboren tussen 1-1-1961 tot en met 31-12-2005).
  • Let op; dit betreft patiënten vanaf 16 jaar! De minister heeft besloten dat ook 16- en 17 jarigen uit de hoog-risicogroepen gevaccineerd mogen worden met het Pfizer vaccin. Dat is goedgekeurd vanaf 16 jaar.

Voor bovenstaande patiëntgroepen verloopt de route via Thuisvaccinatie. U kunt uw patiënten aanmelden door middel van een aanmeldformulier. Dit formulier vindt u hier.

Vaccinatie door huisartsen met AstraZeneca
Na een turbulente periode rondom AstraZeneca, heeft de het ministerie vorige week besloten om AstraZeneca alleen nog te gebruiken voor patiënten <60 jaar. Voor de huisartsen betekent dit dat ze geen patiënten onder 60 jaar met syndroom van down en/of een BMI >40 mogen vaccineren.
Op dit moment is niet duidelijk wanneer praktijken kunnen bestellen voor de uitbreiding van de doelgroep (60-62 jarigen, niet mobiele thuiswonende patiënten >60 jaar en patiënten met BMI >40 of syndroom van Down).|
Alle patiënten <60 jaar die in de eerste ronde een AstraZeneca vaccinatie hebben ontvangen en hier geen ernstige bijwerkingen van hebben ondervonden, kunnen ook veilig hun tweede vaccinatie krijgen.
Indien patiënten geen tweede vaccinatie met AstraZeneca wensen, is er momenteel geen alternatief voor een ander vaccin. Deze patiënt blijft dan partieel gevaccineerd.

Hoe om te gaan met patiënten <60 jaar die graag AstraZeneca willen
Praktijken worden veelvuldig benaderd door patiënten die graag gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Binnen deze patiëntgroep heerst de gedachte dat de opkomst lager zal zijn, door alle perikelen rondom AstraZeneca. Deze patiënten vragen expliciet om op de surpluslijst vermeld te worden.
Landelijk is hier nog geen beleid op gevormd, maar het staat wel geagendeerd in diverse overlegvormen. Tot er duidelijkheid is in het kader van de aansprakelijkheid bij eventuele bijwerkingen, adviseren we de huisartsen om zeer terughoudend te zijn in het afwijken van de richtlijnen. De LHV pakt dit in landelijke overleggen op.

Tweede Vaccinatie intramurale setting
In week 13 heeft de tweede prik plaatsgevonden van de vaccinatie ronde intramurale setting. Dit is voorspoedig verlopen. Tijdens deze tweede ronde hebben een aantal patiënten hun eerste vaccinatie ontvangen. De gegevens van deze patiënten zijn doorgegeven aan het RIVM. Hun tweede prik wordt op basis van maatwerk door het RIVM georganiseerd. Personen die vanuit de surplus (spillage) een eerste vaccin hebben ontvangen, kunnen met een brief van de HAP/RIVM een afspraak maken bij de GGD voor hun tweede vaccinatie.

Persoonlijke beschermingsmiddelen ophalen
De door u bestelde beschermingsmiddelen kunnen opgehaald worden bij Stadspoli Scharn (Vijverdalseweg 4). Dit is dagelijks mogelijk tussen 8.30-17.00 u, met uitzondering van vrijdag. Dan is ophalen mogelijk tussen 9.00-12.00 u.
U kunt zich melden bij de balie. De stadspoli medewerker zal uw pakketje afleveren.
Wij verzoeken u vriendelijk om het PBM pakket zo spoedig mogelijk op te halen.

Perikelen rondom vaccinaties AstraZeneca
Afgelopen vrijdag bent u door SNPG geïnformeerd dat het helaas niet mogelijk was om AstraZeneca vaccinaties te bestellen voor de volgende doelgroep. Dit was te wijten aan tegenvallende leveringen van het vaccin. Daarnaast is vrijdagmiddag besloten om het vaccineren met het AstraZeneca vaccin te pauzeren voor patiënten <60 jaar, in verband met nieuwe meldingen over bijwerkingen bij Lareb.
We begrijpen dat er veel vragen heersen over de voortzetting van vaccineren en een nieuwe besteldatum voor de huisartsen. Helaas is hier nog geen duidelijkheid over. Zodra we hier meer over vernemen, zullen we u informeren.

Doelgroepselectie patiënten met BMI >40
Wij kunnen ons voorstellen dat u alvast een selectie wilt maken van patiënten binnen uw patiëntpopulatie die in aanmerking komen voor een vaccin n.a.v. de eerder gecommuniceerde doelgroep uitbreiding. Om u hierbij te ondersteunen, hebben wij wederom een rapport voor u klaargezet in Medix. Alle patiënten geboren tussen 1946 en 1956  (dus patiënten t/m 75 jaar) met een BMI >40 zijn hierin opgenomen.
Het rapport is beschikbaar in het Medix praktijk dashboard onder “documenten”, vervolgens selecteert u de map “Spiegelinformatie > Ketenzorg” en kiest hier voor het bestand “Oproeplijst COVID vaccinatie”.

Reminder; Vaccinatie op GGD locatie
Tijdens de vaccinaties van de eerste doelgroep, hebben 10 praktijken gebruik gemaakt van de GGD locatie in het MECC. Dit is voor de nieuwe doelgroep wederom mogelijk. We inventariseren welke praktijken hier gebruik van willen maken. Helaas hebben we nauwelijks respons ontvangen. We verzoeken u bij dezen nogmaals om de link uiterlijk vrijdag 9 april 17.00u in te vullen.
Indien u gebruik wilt maken van de GGD locatie, dient u het aantal te vaccineren patiënten door te geven. Indien u geen aantal doorgeeft, kunt u geen gebruik maken van de locatie.

Reminder; Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór vrijdag 9 april a.s. -  13.00u

Bestellen AstraZeneca voor de volgende doelgroepen vanaf 2 april
We hebben gisteren van de LHV het bericht ontvangen dat de regio Limburg vanaf vrijdag 2 april tot en met 6 april 2021 een bestelling AstraZeneca kan plaatsen voor de volgende doelgroepen:

  • De 60-62 jarigen die nog niet in uw praktijk zijn gevaccineerd;
  • Alle niet-mobiele thuiswonende patiënten (geboortejaar 2002 of eerder) uit uw praktijk die niet in staat zijn, met of zonder hulp, naar een vaccinatielocatie (zoals de GGD of huisartsenpraktijk) toe te gaan. Hieronder vallen ook de niet mobiele patiënten met een neurologische aandoening bij wie de ademhaling belemmerd is: zij zijn door de specialist geïdentificeerd en nemen met u contact op voor vaccinatie als zij niet in het ziekenhuis gevaccineerd kunnen worden;
  • Uitbreiding van de leeftijd van de doelgroep van de niet immuun-gecompromitteerde patiënten met een hoog COVID-19 risico (de u bekende morbide obese patienten (BMI > 40) en de u bekende thuiswonende patiënten met het syndroom van Down) tot en met 74 jaar. Eerder heeft u deze doelgroep, geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002, al gevaccineerd. 

Vaccinatie op GGD locatie
Tijdens de vaccinaties van de eerste doelgroep, hebben 10 praktijken gebruik gemaakt van de GGD locatie in het MECC. Dit is voor bovenstaande doelgroep wederom mogelijk. We inventariseren welke praktijken hier gebruik van willen maken. Op korte termijn dienen wij het aantal te vaccineren patiënten door te geven aan de GGD. We verzoeken u deze link uiterlijk woensdag 7 april 17.00u in te vullen.

Indien u gebruik wilt maken van de GGD locatie, dient u het aantal te vaccineren patiënten door te geven. Indien u geen aantal doorgeeft, kunt u geen gebruik maken van de locatie.

Patiënten opgeroepen door MUMC+ voor vaccinatie
Het MUMC+ heeft patiënten uit specifieke doelgroepen opgeroepen voor een vaccinatie aldaar. We krijgen signalen dat het niet altijd mogelijk lijkt om een afspraak in te plannen. Het MUMC+ heeft een helpdesk voor deze patiënten ingericht. Deze helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 043-3874103.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór vrijdag 9 april a.s. -  13.00u

Start vaccinatie medische (hoog-)risicogroepen door MUMC+
In de eerste week van april start het MUMC+ met het vaccineren van de patiënten uit de medische (hoog-) risicogroepen. Dit betreft een zeer specifieke groep patiënten met vastgestelde aandoeningen. Deze patiëntengroep vindt u op de website van het RIVM.
Patiënten die in aanmerking komen voor deze vaccinatie, ontvangen vanzelf een uitnodiging van het MUMC+. Ze hoeven hiervoor geen contact op te nemen met het MUMC+.

Indien patiënten naar uw praktijk bellen voor informatie, kunt u ze verwijzen naar de website van het MUMC+ (www.mumc.nl/covidvaccinatie).

Aanpassingen in LCI-richtlijn COVID-19 vaccinatie
Naar aanleiding van de recente adviezen van de Gezondheidsraad, is de LCI-richtlijn COVID-19 vaccinatie aangepast. De belangrijkste wijzigingen vindt u onderstaand:

  • In hoofdstuk 4 is in een aparte paragraaf (paragraaf 4.3) het beleid met betrekking tot vaccineren na het doormaken van COVID-19 geplaatst. Het beleid is aangepast aan het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft op 8 maart jl. geadviseerd om mensen die in de afgelopen 6 maanden aantoonbaar COVID-19 hebben doorgemaakt met 1 dosis te vaccineren.
  • Het vaccin BioNTech/Pfizer mag opgelost vervoerd worden. De SmPC is hier op aangepast en tabel 3b in paragraaf 5.2 in deze richtlijn nu ook. Na verdunning moet het vaccin in de toedieningsspuit zo snel mogelijk worden toegediend. In uitzonderingssituaties kan na verdunnen het vaccin maximaal 6 uur in de toedieningsspuit worden bewaard bij 2°C tot 30°C. De fysische en chemische stabiliteit van het verdunde vaccin in (plastic) doseerspuiten is vergelijkbaar met de stabiliteit in de (glazen) flacon gedurende 6 uur bij 2°C tot 30°C. Eenmaal verdund mag het vaccin ook worden vervoerd gedurende 6 uur (meegenomen worden op transport naar een andere locatie). Dit geldt voor het opgeloste vaccin in de flacon en voor het vaccin opgetrokken in spuit. Het opgeloste vaccin en het vaccin opgetrokken in spuit mag alleen vervoerd worden indien de flacon of spuit goed verpakt is en niet kan schudden. Dus bijvoorbeeld verpakt in bubbeltjesplastic in een doosje.
  • In paragraaf 5.4 en in hoofdstuk 6 is de houdbaarheid van een aangeprikte vaccinflacon COVID-19 Vaccine AstraZeneca bijgesteld naar de algemene norm dat het dezelfde dag gebruikt moet worden en dat betekent voor dit vaccin binnen 8 uur. Dit is om contaminatie te voorkomen. Nadat een flacon is aangeprikt, kan de steriliteit van dit product niet langer dan 8 uur worden gegarandeerd.
  • Op advies van de Gezondheidsraad is de bovengrens van 65 jaar voor het COVID-19 Vaccin AstraZeneca verlaten en kan dit vaccin ook ingezet worden bij mensen ouder dan 65 jaar. Dit is conform het advies van de WHO en onder meer op basis van een recente studie in Schotland (Vasileiou 2021). Zie paragraaf 5.4.
  • De procedure die de NVZA samen met GGD GHOR Nederland heeft ontwikkeld voor het doortrekken van 1 vaccinflacon naar de volgende vaccinflacon om zoveel mogelijk doses uit de vaccinflacons te kunnen halen, geldt voor alle COVID-19-vaccins en niet alleen voor BioNTech/Pfizer. Iedere professional mag doortrekken, mits hij of zij voldoet aan de condities die gesteld zijn door de NVZA. De lokale ziekenhuisapotheek kan gevraagd worden een training te geven. Daarom is de beschrijving hiervan verplaatst naar hoofdstuk 6.

Herhaling; Tweede vaccinatie AstraZeneca op GGD-locatie
Op 24 en 25 februari hebben 10 praktijken uit onze regio gebruik gemaakt van de GGD-locatie in het MECC ten behoeve van het vaccineren met AstraZeneca. Aangezien we tijdig willen starten met de voorbereiding voor de tweede prik (medio mei), inventariseren we of andere praktijken ook gebruik willen maken van de GGD-locatie voor de tweede prik. Helaas hebben pas weinig praktijken de link ingevuld, vandaar deze reminder. We verzoeken u deze link in te vullen vóór vrijdag 26 maart 17.00u.

Vaccinatie niet mobiele thuiswonende ouderen/kwetsbare patiënten
Mogelijk zijn een aantal huisartsen uit de regio benaderd door de apotheken uit de regio. De KNMP heeft gisteren een uitvraag gedaan onder apothekers of zij een rol kunnen spelen in de distributie van vaccins voor deze thuisvaccinaties. Deze mailing was niet afgestemd met de LHV. Tevens zijn in deze uitvraag details genoemd die nog niet definitief zijn, zoals het beoogde startmoment.  

De LHV is reeds langere tijd met het RIVM in overleg over de praktische uitvoering van de vaccinatie van deze doelgroep. Onderwerpen die aldaar aan bod komen:

  • Om hoeveel mensen gaat het (per praktijk)?
  • Gaat het alleen om niet-mobiele ouderen of worden hierin ook niet-mobiele medische hoog-risicogroepen meegenomen? 
  • Hoe weet de praktijk om welke mensen het gaat?
  • Welk vaccin is geschikt voor deze doelgroep(en) en is dat vaccin dan geschikt (te maken) voor de huisartsenpraktijk?

De LHV streeft er naar om volgende week meer duidelijkheid te hebben over bovenstaande vragen en een evt. beoogde startdatum.

Hervatten vaccinaties met AstraZeneca
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten om het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca op korte termijn te hervatten. Dit is besloten op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA European Medicines Agency ) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Hiermee komt in de loop van volgende week een einde aan de pauze, waartoe begin deze week uit voorzorg werd besloten.

Het Europese medicijnagentschap EMA heeft de meldingen onderzocht en gemeld dat:

  • zij beoordeelt dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaar opwegen tegen de risico’s van een mogelijke link van het vaccin met zeldzame vormen van trombose.
  • er een samenhang zou kunnen zijn tussen het vaccin en deze zeldzame vormen, maar dat dat nog niet is aangetoond.
  • dat het vaccin niet een groter risico geeft op bloedproppen (trombose) in algemene zin.
  • er geen bewijs is dat er een probleem is met specifieke batches of productielocaties van het vaccin (klik hier voor het volledige EMA advies).

Indien u eerder patiënten heeft afgebeld voor vaccinatie (bijvoorbeeld om restflacons op te spuiten), kunt u deze patiëntengroep weer uitnodigen.

Tweede vaccinatie AstraZeneca op GGD-locatie
Op 24 en 25 februari hebben 10 praktijken uit onze regio gebruik gemaakt van de GGD-locatie in het MECC ten behoeve van het vaccineren met AstraZeneca. Aangezien we tijdig willen starten met de voorbereiding voor de tweede prik (medio mei), inventariseren we of andere praktijken ook gebruik willen maken van de GGD-locatie voor de tweede prik. We verzoeken u deze link in te vullen vóór woensdag 24 maart 17.00u.

GGD’en gaan huisartsen automatisch informeren over positieve testuitslagen
GGD’en gaan huisartsen automatisch informeren over positieve testuitslagen. Deze week is de koppeling voor het automatisch verzenden van vaccinatiemeldingen van GGD’en naar de huisartsen van de betreffende patiënten live gegaan. 
Daarnaast is er eindelijk positief nieuws over de meldingen van positieve testuitslagen. GGDGHOR Nederland heeft ons gemeld dat de verwachting is dat over een week óók de positieve testuitslagen naar de huisartsen automatisch kunnen worden verzonden. Er wordt hard gewerkt om deze koppeling komende donderdag 25 maart in de lucht te hebben. In deze factsheet vindt u meer informatie over deze meldingen.

Opdracht voor huisartsen in het kader van de opschaling van de vaccinatiecampagne
In berichtgeving 127 hebben we u geïnformeerd over de versnellingsopdracht vanuit VWS inzake de COVID-19 vaccinaties. Door het tijdelijk pauzeren van het vaccineren met het AstraZeneca vaccin, de goedkeuring van het Jansen vaccin en een herziening van de vaccinatiestrategie is duidelijk geworden dat deze versnelling niet mogelijk is vanaf 1 april. Daarnaast is de doelgroep die de huisarts dient te vaccineren bijgesteld.

Op dit moment bestaat de opdracht voor de huisartsen uit het vaccineren van de personen uit onderstaande doelgroepen:

  • Personen tussen 60-65 jaar;
  • De patiëntpopulatie van de griepvaccinatie;
  • De niet mobiele thuiswonende 65+ patiënten.

Het is nog niet duidelijk met welk vaccin en wanneer de huisartsen kunnen starten met vaccineren. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zullen we u berichten.

Nb. Door de landelijke aanpassing van de vaccinatiestrategie, kan e.e.a. nog wijzigen in bovenstaande doelgroepbepaling.

Medische hoog-risicogroepen ontvangen vanaf deze week vaccinatie-uitnodiging via het ziekenhuis
Vijf groepen patiënten met een medisch risico krijgen deze of volgende week een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om vier groepen patiënten van wie het afweersysteem niet goed werkt. Ook mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast krijgen een uitnodiging. Zij hebben een extra groot risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. De patiënten ontvangen de uitnodiging via het ziekenhuis waar zij onder behandeling staan. Het gaat om ongeveer honderdduizend mensen. Zij worden gevaccineerd met het vaccin van Moderna.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om mensen van wie het afweersysteem niet goed werkt voorrang te geven bij vaccinatie. Het gaat hierbij om:

  • Patiënten met een hematologische maligniteit (bepaalde bloedkankers);
  • Patiënten met ernstig nierfalen;
  • Patiënten na orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie;
  • Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis.

Alle patiënten die vallen onder bovenstaande categorieën en die de afgelopen 18 maanden een poliklinisch consult bij hun medisch specialist hebben gehad, worden uitgenodigd voor een vaccinatie. Zij krijgen de uitnodiging via het ziekenhuis. De medisch specialist maakt de selectie op basis van de opgestelde criteria. Mensen die in meerdere ziekenhuizen onder behandeling zijn kunnen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij kunnen dan op een van de uitnodigingen ingaan en zich afmelden bij het andere ziekenhuis.

Mensen met een neurologische aandoening
De vijfde categorie betreft mensen met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is gecompromitteerd. Ook zij worden via het ziekenhuis uitgenodigd. Zij kunnen een afspraak maken met het ziekenhuis. Een deel van de mensen met een neurologische aandoening is niet mobiel genoeg om naar het ziekenhuis te komen voor een vaccinatie. Hen wordt in de uitnodiging gevraagd zich te melden bij een centraal meldpunt. Zij worden dan meegenomen in de groep niet-mobiele thuiswonende ouderen, die vanaf eind maart aan huis gevaccineerd zullen gaan worden.

VWS besluit vaccinatie met AstraZeneca te pauzeren
Gisteravond laat werd de LHV op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van VWS om per direct te stoppen met het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca. Dit besluit is uit voorzorg, zo stelt het ministerie.

Wat weten we op dit moment?

  • Het besluit van het ministerie is op basis van advies van de medicijnautoriteit CBG.
  • Directe aanleiding voor het advies van het CBG is nieuwe informatie uit Denemarken en Zweden die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.
  • Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken.
  • De pauzering duurt vooralsnog twee weken (tot en met zondag 28 maart).

 Adviezen voor de praktijk naar aanleiding van het pauzeringsbesluit

  • Indien u komende twee weken (t/m 28 maart) nog vaccinatie-afspraken met patiënten gepland heeft, dient u deze te annuleren.
  • Afspraken die gepland staan na 28 maart (dus ook de tweede vaccinatie) hoeft u, in afwachting van het onderzoek van CBG, nog niet te annuleren.
  • Patiënten die meer informatie zoeken, kunt u verwijzen naar coronavaccinatie.nl, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/tijdelijke-pauze-astrazeneca of ze kunnen bellen met het landelijk publieksinformatienummer van de overheid (0800 – 1351).
  • De LHV heeft een standaard tekst geschreven die vermeld kan worden op de praktijkwebsite. Voor onze regio geldt voornamelijk de tekst uit variant 2. Klik hier om te downloaden (word-bestand).
  • Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-vaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes in de huid heeft.

Tweede vaccinatie intramurale setting
In de week van 22 februari hebben de bewoners van de intramurale setting hun eerste vaccinatie ontvangen. Dit is vormgegeven door mobiele teams vanuit de HAP. Inmiddels is bekend dat de tweede vaccinatieronde plaatsvindt in de week van 29 maart. De vaccinaties zullen wederom door de mobiele teams gezet worden.
De werkwijze zal grotendeels hetzelfde zijn als bij de eerste vaccinatie. Onderstaand een aantal belangrijke wijzigingen:

  • U ontvangt dagelijks een update over de gevaccineerde patiënten uit uw praktijk. In de eerste ronde ontving u op vrijdag een volledige lijst van alle gevaccineerde patiënten. Nu zal dit gefaseerd verlopen. Op deze wijze kunt u voldoen aan de registratie-eis (binnen 24u na vaccinatie te registeren).
  • De mensen die een vaccin ontvangen vanuit de spillage, zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de gegevens aan de huisarts. Dit gebeurt niet meer met tussenkomst van de HAP.
  • U zult geen mail ontvangen om medische gegevens aan te vullen. De uitvraag omtrent contra-indicaties is voorafgaand aan de eerste vaccinatie gedaan.
  • De woonvormen zijn verantwoordelijk voor het aanvragen van de INR-bepaling bij de trombosedienst.

Advies Gezondheidsraad
Op 8 maart heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht inzake een aantal spoedvragen over de COVID-19 vaccinaties. Deze adviezen worden verwerkt in de LCI-richtlijn.
Onderstaande adviezen heeft de Gezondheidsraad gegeven:

  • Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het ook voor die groep in zetten.
  • Mensen die al besmet zijn geweest met het coronavirus hebben voldoende aan één dosis. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt. Ook blijkt dat één dosis vaccin bij hen binnen die 6 maanden voor een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt. Daarom adviseert de raad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren.
  • De vaccins die nu worden ingezet in Nederland bestaan uit twee doses. Door de tweede prik uit te stellen of helemaal te laten vervallen zouden meer vaccins beschikbaar komen voor ouderen of hoog-risicopatiënten die nog niet gevaccineerd zijn. Toch vindt de Gezondheidsraad het geen goed idee de tweede dosis verder uit te stellen of te laten vervallen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen ophalen
De door u bestelde beschermingsmiddelen kunnen in  onderstaande tijdsvakken opgehaald worden bij Stadspoli Scharn (Vijverdalseweg 4).

Donderdag 11-03 tussen 11.00 – 16.30 u

Vrijdag 12-03 tussen 9.00 – 12.30 u

Maandag 15-03 tussen 9.00 – 17.00 u

U kunt direct doorlopen naar kamer 2 (direct na de schuifdeuren naar links, wederom links en dan vindt u kamer 2 aan uw rechterhand). Hier zit een ZIO-medewerker voor u klaar om het pakket voor u af te leveren.
Wij verzoeken u vriendelijk om het PBM pakket op bovengenoemde dagen op te halen.

Vaccinatiemeldingen GGD naar de huisarts
Vanaf 15 maart stuurt de GGD vaccinatiemeldingen naar huisartsen over de patiënten van die huisartsen die door de GGD zijn gevaccineerd. Als de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven, kan de GGD via een geautomatiseerd systeem aan de huisarts van de patiënt laten weten dat die persoon gevaccineerd is en met welk vaccin. Dit bericht komt bij de huisarts binnen als MEDREC-afleverbericht, dat in het HIS kan worden verwerkt. Lees meer op de website van de LHV.

Reminder - Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 9 maart a.s. -  13.00u

Gewijzigde richtlijnen AstraZeneca vaccin
Op basis van nieuwe informatie van de fabrikant van het AstraZeneca-vaccin is tabel 5 uit de LCI richtlijn (zie link) aangepast.

  • Een opgetrokken vaccin mag net zo lang bewaard worden als een aangeprikte vaccinflacon (6 uur op kamertemperatuur). Het heeft wel nog steeds de voorkeur dat een opgetrokken vaccin of een aangeprikte flacon zo spoedig mogelijk gebruikt wordt.
  • Een opgetrokken vaccin en/of een aangeprikte flacon op kamertemperatuur mag gedurende 6 uur vervoerd worden.
  • Een aangeprikte flacon die niet boven 8 ⁰C is geweest, mag korter bewaard blijven. In tegenstelling tot de eerder gecommuniceerde 48 uur, is dit teruggebracht naar 8 uur.

Naast bovenstaande wijzigingen in de richtlijnen, is gisteren (03-03) gepubliceerd dat het is toegestaan om 1 dosis uit 2 verschillende flacons te halen (doortrekken). Dit geldt voor alle drie de goedgekeurde vaccins (Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca).

Versnellingsopdracht vaccinatie vanuit VWS
Dinsdag is tijdens de stuurgroep vaccinaties aangegeven dat VWS een opdracht tot versnelling van vaccinaties heeft gegeven. De verwachting is dat er in het tweede kwartaal van 2021 in totaal 18 miljoen vaccins beschikbaar zijn in Nederland.

Deze versnellingsopdracht is een gezamenlijke opdracht aan de GGD en de huisartsen. Woensdag (03-03) heeft een spoedoverleg met de BGV plaatsgevonden over de geschetste scenario’s voor de uitvoering van deze opdracht. De BGV hebben unaniem akkoord gegeven voor medewerking aan de versnellingsopdracht.

De BGV gaven aan dat nog te veel zaken onduidelijk (op financieel en personeel gebied) waren, om een besluit te nemen over de wijze van invulling van deze versnellingsopdracht (gezamenlijk met de GGD of separaat in praktijken). ZIO zal gezamenlijk met de GGD trachten om deze onduidelijkheden te verhelderen, zodat er een gewogen besluit kan worden genomen.

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat VWS uiteindelijk besluit over de vaccinatiestrategie. Regionaal kunnen we aan dat besluit wel invulling geven.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 9 maart a.s. -  13.00u

Vaccinaties intramurale setting
Afgelopen maandag (22-02) zijn de mobiele teams gestart met het vaccineren van de patiënten in de intramurale woonvoorzieningen. Na vandaag (donderdag) zijn 95% van deze woonvormen gevaccineerd door de huisartsen. Vrijdag worden de laatste woonvormen gevaccineerd. Alles is goed verlopen. Over 3 tot 6 weken zal de tweede prik voor deze patiënten plaatsvinden. Hier informeren we u z.s.m. over. We danken allen voor zijn/haar inzet!

Nb. U ontvangt morgen van de huisartsenpost de lijsten met vaccinatiegegevens van uw patiënten. We verzoeken u om deze gegevens zo snel mogelijk te verwerken in uw HIS, dit wordt dan automatisch (middels een opt in) doorgestuurd naar het RIVM.

Vaccinaties in huisartsenpraktijk en centrale locatie 
Veel praktijken zijn afgelopen week gestart met vaccineren van de vastgestelde doelgroep in de huisartspraktijk. Daarnaast is op woensdag 24-02 en vandaag 25-02 door 10 praktijken gevaccineerd op de centrale locatie in het MECC. Mede dankzij de goede onderlinge samenwerking en de samenwerking met de GGD is ook dit vlekkeloos verlopen.

Instructie BRBA
Indien u praktijkmedewerkers hebt gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, dient dit doorgegeven te worden via het BRBA-register. U moet eerst via aanmelden.brba.nl uw instelling aanmelden, hiermee krijgt u een uitnodigingscode. Deze uitnodigingscode moet vervolgens weer gebruikt worden bij de aanvraag voor arts. Als u beide aanvragen heeft ingediend, komt een koerier op een afgesproken datum en tijdstip de inloggegevens persoonlijk brengen op het aangemelde adres.

Nb. indien registreren via BRBA niet lukt, is het ook mogelijk om de praktijkmedewerkers te verzoeken om de vaccinatiegegevens door te geven aan hun eigen huisarts. Deze kan dan registreren in het HIS.

Declareren vaccinaties in de huisartsenpraktijk
Alle vaccinaties die door uw praktijk zijn gezet, mogen door uw praktijk gedeclareerd worden bij het SNPG. Indien u mensen heeft gevaccineerd die niet in uw praktijk zijn ingeschreven en waarbij in een ander systeem (HIS van een andere praktijk) geregistreerd wordt (bijvoorbeeld praktijkmedewerkers o.i.d.), dient u er wel voor te zorgen dat de vaccinatie van deze personen aantoonbaar gemaakt kan worden bij een evt. controle door SNPG. U kunt deze personen bijvoorbeeld een verklaring laten ondertekenen.

Bijwerkingen AstraZeneca
Naar aanleiding van het vaccineren met AstraZeneca signaleren we dat er bij de huisartsen veel vragen binnenkomen over de bijwerkingen van het vaccin. Deze bijwerkingen zijn doorgaans erger en/of vaker voorgekomen dan bij het Pfizer vaccin. De GGD heeft derhalve een communicatieboodschap hierover opgezet.
Bij het vaccineren in de centrale locatie, krijgen de patiënten een briefje mee met de meest voorkomende bijwerkingen. Dit briefje kunt u meegeven aan patiënten die gevaccineerd worden in uw praktijk. Dit voorkomt wellicht veel telefonische vragen achteraf.

Prioritering medische risicogroepen
Sinds de start met vaccineren met AstraZeneca in de huisartspraktijk, worden praktijken veelvuldig gebeld door patiënten die aangeven liever met een mRNA vaccin gevaccineerd wilt worden. Dit is alleen mogelijk bij bepaalde doelgroepen.
Op basis van het advies van de Gezondheidsraad komt een select aantal groepen met patiënten met een medisch hoog risico vervroegd in aanmerking voor vaccinatie. Het betreft hier groepen waarvan in onderzoeken is aangetoond dat zij een sterk verhoogd risico hebben op slecht beloop of overlijden door COVID. Een compleet overzicht vindt u op deze pagina. Hier wordt tevens aangegeven welk vaccintype geschikt is bij welke doelgroep. Het is niet mogelijk om hier van af te wijken.

INR bepaling
Een aantal praktijken heeft aan ons doorgegeven dat de trombosedienst het aantal INR bepalingen niet aankan in verband met de vaccinaties door de mobiele teams.

Alternatieven:

  • De patiënt kan in het MUMC+ gaan prikken met een lab-briefje van de huisarts;
  • De praktijk kan zelf aan huis gaan prikken (koerier MUMC+ laten ophalen);
  • Indien de patiënt al langere tijd stabiel is, maakt de aanwezige huisarts een afweging om al dan niet te vaccineren indien INR niet is bepaald.

De uiteindelijke keuze om al dan niet te vaccineren is aan de eindverantwoordelijke huisarts.

Protocol Dexamethason en diabetes (bij COVID-19)
COVID-19 patiënten krijgen soms dexamethason toegediend in de thuissituatie. Ontregeling van bloedglucosewaarden kan bij diabetespatiënten het gevolg zijn. Ook kan bij iemand zonder diabetes (en dus zonder beschikbare bloedglucoseverlagende medicatie) een hyperglycemie ontstaan door gebruik van corticosteroïden zoals dexamethason.
Omdat hier veel vragen over zijn, heeft de Langerhans-DiHAG een protocol ontwikkeld voor de eerste lijn.

Via deze link kunt u in 8 minuten de samenvatting van dit protocol bekijken. Voor het downloaden van het protocol in PDF gaat u naar Diabetes2 via de volgende link. Mocht u nog vragen hebben, stel die dan via het forum op Diabetes2.nl.

Start mobiele vaccinatieteams
Aanstaande maandagmiddag (22-02) starten de mobiele vaccinatieteams vanuit de huisartsenpost met het vaccineren van patiënten in een intramurale setting.

Sevagram, Envida en Cicero verzorgen zelf de vaccinaties, waarbij de SO van hun organisatie aanwezig is als eindverantwoordelijke arts.


Afgelopen week is hard gewerkt aan het compleet maken van de patiënten-lijsten, het samenstellen van de mobiele teams, afstemming met alle intramurale woonvormen, het plannen van de route en het samenstellen van een surplus-lijst.

Wij wensen de mobiele teams veel succes volgende week!

Vergoeding herstelzorg voor COVID-19 patiënten

In aanvulling op de informatie van berichtgeving 102 over de vergoeding herstelzorg voor COVID-19 patiënten het volgende:

Om in aanmerking te komen voor aanspraak op paramedische herstelzorg na COVID-19 is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Samen met de VvOCM, NVD en NVLF ontwikkelde het KNGF een factsheet dat medici helpt bij doorverwijzen.

INR bepaling bij intramurale patiënten onder behandeling van de trombosedienst
U werkt momenteel aan het aanvullen van de medische bijzonderheden van de patiënten die komende week gevaccineerd gaan worden door de mobiele teams. U dient als huisarts de patiënten uit deze patiëntengroep die onder behandeling zijn bij de trombosedienst informeren over de INR-bepaling. Deze patiënten of diens vertegenwoordiger moet 72 uur voor de vaccinatie een INR bepaling laten doen bij de trombosedienst. Hiervoor moet de patiënt zelf een afspraak maken. De instelling waar de patiënt woonachtig is zal dit niet verzorgen.
Zie ook paragraaf 4.4. uit de LCI richtlijn vaccinatie.

Tweede vaccinatiemoment huisartsen
Het tweede vaccinatiemoment voor huisartsen staat gepland op:

  • Vrijdag 26 februari (voor de personen die op 29-01 en 30-01 hun 1e prik hebben ontvangen)
  • Woensdag 3 maart (voor de personen die op 03-02 hun 1e prik hebben ontvangen)

U heeft een uitnodigingsbrief ontvangen van de huisartsenpost (info@hapmaastricht.nl) met een link naar de plan-applicatie. U kunt hier uw eigen vaccinatiemoment digitaal inplannen.
Heeft u geen mail ontvangen? Neem dan contact op met de HAP.

Handboek vaccinatie in de praktijk met AstraZeneca
Aangezien enorm veel informatiebronnen beschikbaar zijn, kunnen we ons goed voorstellen dat het lastig is om de meest relevante informatie voor het vaccineren in de eigen praktijk uit te filteren. Om hierin te ondersteunen, hebben wij een “Handboek vaccineren in de huisartsenpraktijk” gemaakt. Dit handboek is opgebouwd uit informatie uit de NHG praktijkhandleiding, de werkinstructie van de LHV en de LCI-richtlijnen. Daarnaast is het nog aangevuld met rekenvoorbeelden uit de praktijk. Het handboek wordt telkens aangevuld met relevante informatie, als deze beschikbaar komt. Dit handboek vindt u hier.

Tweede vaccinatiemoment huisartsen
Wij krijgen veel vragen over het tweede vaccinatiemoment van de huisartsen. Dit wordt momenteel samen met het MUMC+ vormgegeven.

Op dit moment zijn twee data gereserveerd:

  • Vrijdag 26 februari (voor de personen die op 29-01 en 30-01 hun 1e prik hebben ontvangen)
  • Woensdag 3 maart (voor de personen die op 03-02 hun 1e prik hebben ontvangen)

Deze data worden op korte termijn definitief vastgesteld, daar e.e.a. afhankelijk is van de leverdatum van het vaccin door het RIVM.

Het MUMC+ werkt aan het beschikbaar stellen van de plan-applicatie, zodat iedere huisarts hun eigen vaccinatiemoment digitaal kan inplannen. Zodra dit gereed is, ontvangt u de uitnodigingsbrief met hierin de instructie om de afspraak te plannen, de gezondheids- en toestemmingsverklaring.

Definitieve keuze eerste vaccinatiemoment AstraZeneca
Vanochtend heeft de praktijk een mail ontvangen van Judith en Jikkie. In deze mail is onderstaande vermeld, graag brengen wij dit nogmaals onder de aandacht in deze berichtgeving. Tijdens de eerste inventarisatie heeft uw praktijk een voorkeur kenbaar gemaakt inzake de werkwijze voor het vaccineren van patiënten uit de huisartsenpraktijk. Aangezien het vaccineren met AstraZeneca op korte termijn van start gaat, willen wij graag inventariseren of u nog steeds dezelfde keuze maakt. NB: ook bij het AstraZeneca vaccin moet rekening worden gehouden met 15 minuten monitoringstijd.

Er zijn 3 opties:

  1. U maakt gebruik van de centrale locatie van de GGD
  2. U maakt gebruik van een (eigen) centrale locatie in de buurt van uw praktijk
  3. U voert de vaccinaties uit in uw eigen praktijk

Aandachtspunten per optie:

  1. Maakt u gebruik van deze optie, dan is het logistieke proces helemaal ingericht. U dient wel rekening te houden met de volgende zaken:
    1. De huisarts blijft verantwoordelijk voor het vaccineren van de eigen doelgroep en zorgt zelf voor het personeel op locatie
    2. De kosten voor het gebruik van de locatie zijn nog niet duidelijk. Informatie volgt t.z.t.
    3. De huisartspraktijk dient de patiënten zelf in te plannen in een vooraf vastgesteld tijdsslot/datum.
  2. Maakt u gebruik van deze optie, dan dient u het logistieke proces + inrichting zelf af te stemmen met de locatie naar keuze
  3. Maakt u gebruik van deze optie, dan volgt u de volgende richtlijnen:

Geef uw voorkeur door via deze link vóór vrijdag 16.00 uur. 
Indien u gebruik wilt maken van de centrale locatie van de GGD (Mecc Maastricht) geeft u ook het aantal te vaccineren patiënten door.

Heeft u vragen? Mail of bel dan met Judith Hazelzet (j.hazelzet@zio.nl 0433506916) of Jikkie Hendriks (j.hendriks@zio.nl 0433506922).

Vaccineren eigen personeel
Wij krijgen veel vragen over het vaccineren van het eigen personeel in de huisartsenpraktijk met het AstraZeneca vaccin. De LHV heeft het volgende hierover aangegeven: de afspraak is “wie vaccineert, wordt eerst zelf gevaccineerd”. Uw praktijkpersoneel kunt u dus uit deze eerste levering vaccineren. Het gaat dus alleen om het personeel dat zelf gaat vaccineren. De overige personeelsleden vallen in principe buiten de richtlijnen.
Heeft u hier nog vragen over? Stel uw vraag dan tijdens de Online informatiesessie van de LHV vanavond om 19.00 uur (zie onderstaand bericht).

Online informatiesessie donderdag 11-2 om 19.00 uur
De LHV organiseert vanavond een online bijeenkomst voor huisartsen in Limburg en Brabant, om de praktische zaken door te nemen. Iddo de Ruiter (huisarts en beleidsmedewerker LHV) en Karin van Haaren (huisarts en beleidsmedewerker NHG) nemen de informatie over de uitvoering met u door en er is gelegenheid om vragen te stellen.
 
Via deze link kunt u op donderdag 11 februari vanaf 19.00 uur deelnemen:
https://us02web.zoom.us/j/82805067815?pwd=Tk5tQlhjemdaaUJqOFpUWDZONlR2QT09     
Meeting ID: 828 0506 7815
Passcode: 961323

Correctie tarieven mobiele teams vaccinatie intramurale setting
Gisteren is gecommuniceerd dat de vergoeding voor de huisarts (mobiele vaccinatieteam) was vastgesteld op €60,- per uur overdag en €90,- tijdens de ANW-uren. In afstemming met de andere Limburgse regio’s is de vergoeding vastgesteld op €90,- per uur zowel overdag als tijdens de ANW-uren.

Start vaccinatie intramurale setting met BioNTech/Pfizer op 22 februari
Afgelopen week hebben wij van het RIVM vernomen dat het BioNTech/Pfizer vaccin eerder beschikbaar komt voor het vaccineren in de intramurale setting dan het Moderna-vaccin. In overleg heeft de projectgroep met het RIVM kortgesloten dat onze regio zal gaan vaccineren met het BioNTech/Pfizer vaccin.

De startdatum is vastgesteld op 22 februari (indien RIVM afspraken omtrent levering kan opvolgen). We zullen gedurende 4 of 5 dagen met 3 mobiele vaccinatieteams alle locaties gaan vaccineren. De projectgroep werkt momenteel aan een planning voor deze mobiele teams. Op korte termijn zult u hierover worden benaderd. De vergoeding voor de huisarts is vastgesteld op €60,- per uur overdag en €90,- tijdens de ANW-uren.

De projectgroep werkt daarnaast aan een uitgebreide instructie. Indien u graag wilt deelnemen aan de mobiele teams, verzoeken wij u om alvast de e-learning van NSPOH te volgen via deze link. (let op, deze link werkt niet in Internet Explorer).

Reminder; personeel op spillagelijst BioNTech/Pfizer
Graag willen wij u nogmaals attenderen op de mogelijkheid om personeel op de spillagelijst te vermelden. In berichtgeving 120 hebben wij u geïnformeerd over het opnemen van kwetsbaar personeel uit de huisartsenpraktijk op deze reservelijst. We beseffen dat dit privacy-technisch een gevoelig onderwerp is. We verzoeken de huisartsen een gesprek aan te gaan met de personeelsleden en te bekijken welke personeelsleden in aanmerking komen voor deze reservelijst. NB: het is hiermee niet gegarandeerd dat ze een vaccinatie krijgen. Ze zullen benaderd worden indien er sprake blijkt te zijn van spillage op een vaccinatiedag tijdens het vaccineren van de intramurale patiënten.

De personeelsleden die in aanmerking komen voor de reservelijst, hebben direct patiëntcontact en zijn belast met één van onderstaande klachten:

  • Diabetes mellitus met insuline;
  • Diabetes mellitus met tabletten;
  • Na event HVZ (MI, CVA, PAV of CABG of een st. na PCI);
  • Verminderde afweer (biological gebruik, prednison (chronisch) dagelijks meer dan 7,5 mg of MTX of bij HIV);
  • (Aangetoond) COPD;
  • Astma met medicatiegebruik.

Indien u van mening bent dat één of meerder medewerkers in aanmerking komt voor vermelding op de spillagelijst, verzoeken wij u uiterlijk 17 februari deze link in te vullen.

AstraZeneca vaccin eerder beschikbaar voor de huisartspraktijken in Limburg
Onverwacht snel heeft het RIVM aan de LHV gemeld dat zij de huisartsenpraktijken in Limburg kunnen voorzien van Covid-19-vaccins van AstraZeneca. Vooruitlopend op berichtgeving vanuit de SNPG sturen wij u daarom alvast dit bericht.
U kunt als huisarts in Limburg al eind deze week vaccins bestellen en na levering het praktijkpersoneel en een eerste deel van uw patiëntenpopulatie vaccineren.

De LHV heeft van het RIVM en de SNPG de volgende leveringsdata en de planning voor het bestellen van de vaccins te horen gekregen:

  • Vanaf vrijdag 12 februari t/m zondag 14 februari kunnen praktijken in Limburg een bestelling plaatsen in de bestelapplicatie van SNPG. Praktijken die bekend zijn bij de SNPG (dat wil zeggen: die bij de SNPG normaliter de griep- en pneumokokkenvaccins bestellen) ontvangen hier deze week een mail over van de SNPG.
  • Op woensdag 17 en donderdag 18 februari worden de vaccins en de toebehoren (naalden en dergelijke) in de praktijken geleverd door het RIVM.

Om welke patiënten gaat het?
Doordat deze levering zo snel al plaatsvindt, kan ook het praktijkpersoneel nu spoedig gevaccineerd worden. Want de afspraak is “wie vaccineert, wordt eerst zelf gevaccineerd”. Uw praktijkpersoneel kunt u dus uit deze eerste levering vaccineren.

Vervolgens kunt u de volgende patiënten uitnodigen voor vaccinatie:

  • Patiënten geboren in 1956 en 1957 (omdat AstraZeneca wordt aangeraden voor 65-minners);
  • De volgende niet immuun-gecompromitteerde patiënten met een hoog-COVID-19 risico:
    • de u bekende morbide obese patiënten (BMI > 40), geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002 (tussen de 18 en 64 jaar).
    • de u bekende thuiswonende patiënten met het syndroom van Down, geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002 (tussen de 18 en de 64 jaar).

Het AstraZeneca-vaccin komt in verpakkingen van 110 doses. U geeft in het bestelportaal het aantal geïndiceerde personen door en op basis daarvan hoeveel verpakkingen uw praktijk nodig heeft. Veel praktijken zullen met de 110 geleverde doses vaccins overhouden. Lees meer over u met deze spillage kunt omgaan op deze pagina in de NHG Praktijkhandleiding en de mailing vanuit SNPG. Als u meer dan 330 vaccins (3 dozen) nodig heeft, neemt u dan contact op met SNPG.

Meer informatie volgt via een mailing van de LHV en SNPG die u op korte termijn ontvangt.

Nb. Voor de huisartspraktijken die via de inventarisatie hebben aangegeven op een collectieve locatie te willen vaccineren, wordt door ZIO op de achtergrond samengewerkt met de GGD om dit te realiseren. Deze praktijken moeten de benodigde vaccins wel zelf bestellen via SNPG en de vaccins voorlopig conform richtlijn vaccinbeheer (hoofdstuk 5.4) bewaren in de praktijk. Het bestellen kan niet collectief geregeld worden. Op korte termijn wordt u verder geïnformeerd over de collectieve locatie.

Online informatiesessie donderdag 11-2 om 19.00 uur
De LHV organiseert op 11 februari (morgenavond) een online bijeenkomst voor huisartsen in Limburg en Brabant, om de praktische zaken inzake de vaccinatie met AstraZeneca nog eens door te nemen.

Via deze link kunt u op donderdag 11 februari vanaf 19.00 uur deelnemen:
https://us02web.zoom.us/j/82805067815?pwd=Tk5tQlhjemdaaUJqOFpUWDZONlR2QT09   

Meeting ID: 828 0506 7815
Passcode: 961323

De informatiesessie op donderdag 11 februari is puur gericht op de praktische stappen die u de komende tijd gaat zetten.

Reservelijst personeel; Vaccinatie intramurale setting d.m.v. mobiele teams
Momenteel werkt een projectgroep binnen ZIO/SHMH aan de uitwerking van de vaccinatie in de intramurale setting door middel van de inzet van mobiele teams. Op korte termijn zullen wij u hierover verder informeren. De startdatum is helaas nog niet bekend. Deze startdatum is namelijk afhankelijk van de leverdatum van de vaccins.

In het kader van de voorbereidingen voor deze vaccinatie, moet nagedacht worden hoe wij spillage van het vaccin voorkomen. Het is daarbij noodzakelijk dat wij een reservelijst opstellen met potentiele kandidaten voor de overgebleven vaccinaties. Deze kandidaten kunnen opgeroepen worden indien aan het eind van de dag een geopende flacon niet volledig benut is.
Als eerste groep voor deze reservelijst, hebben wij zicht gevraagd op de huisartsen die tijdens het eerste vaccinatie moment niet gevaccineerd konden worden wegens een recente COVID-19 besmetting. Deze lijst is inmiddels aangemaakt. Indien u zich nog niet heeft gemeld, maar wel geregistreerd wilt worden op deze lijst, kunt u mailen naar j.hendriks@zio.nl.

Als tweede groep, willen wij graag kwetsbaar personeel uit de huisartsenpraktijk opnemen op deze reservelijst. We beseffen dat dit privacy-technisch een gevoelig onderwerp is. We verzoeken de huisartsen een gesprek aan te gaan met de personeelsleden en te bekijken welke personeelsleden in aanmerking komen voor deze reservelijst. NB: het is hiermee niet gegarandeerd dat ze een vaccinatie krijgen. Ze zullen benaderd worden indien er sprake blijkt te zijn van spillage op een vaccinatiedag tijdens het vaccineren van de intramurale patiënten.

De personeelsleden die in aanmerking komen voor de reservelijst, hebben direct patiëntcontact en zijn belast met één van onderstaande klachten:

  • Diabetes mellitus met insuline;
  • Diabetes mellitus met tabletten;
  • Na event HVZ (MI, CVA, PAV of CABG of een st. na PCI);
  • Verminderde afweer (biological gebruik, prednison (chronisch) dagelijks meer dan 7,5 mg of MTX of bij HIV);
  • (Aangetoond) COPD;
  • Astma met medicatiegebruik.

Indien u van mening bent dat één of meerder medewerkers in aanmerking komt voor vermelding op de spillagelijst, verzoeken wij u uiterlijk 12 februari deze link in te vullen.

Update; NHG-praktijkhandleiding COVID-19 vaccinatie
Vandaag (08-02-2021) is de NHG-handleiding COVID-19-vaccinatie geüpdatet. In deze handleiding vindt u praktische handvaten voor het organiseren van de COVID-19 vaccinatie. De acties op korte termijn zijn gespecificeerd in het kopje “acties”. De levering van het AstraZeneca vaccin zal gefaseerd en per regio gebeuren. De regio Zeeland is als eerst aan de beurt en kan vanaf morgen vaccins bestellen bij het SNPG. Regionaal wordt er gewerkt aan een tweetal draaiboeken; enerzijds ten behoeve van vaccinatie in de eigen praktijk en anderzijds ten behoeve van vaccinatie op een centrale locatie. We zullen u hier spoedig over informeren.

Corona-proof inhalatie instructie
Door de huidige coronapandemie is het geven van inhalatie instructie niet meer vanzelfsprekend en heeft het zelfs langere tijd stilgelegen. Het expertteam inhalatiemedicatie van de LAN heeft daarom een instructievideo gemaakt over de wijze waarop zorgverleners op een veilige manier de inhalatie instructie kunnen uitvoeren. De instructievideo is hier te bekijken.

Reminder; Persoonlijke Beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 9 februari a.s. -  13.00u

Protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten
In overleg met het MUMC+ is besloten om het opgestelde protocol “Vervroegde uitstroom COVID-patiënten” voorlopig on hold te zetten. Bij implementatie van het protocol dreigde de COVID-afdeling van het ziekenhuis te overstromen, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Momenteel is er geen behoefte om gebruik te maken van het protocol. De verwachtingen zijn echter dat begin maart een forse toename van het aantal COVID patiënten gaat plaatsvinden door de Britse variant. Het is mogelijk dat het protocol dan in werking zal treden. We zullen u hier tijdig over informeren.

Uitnodiging 80-plussers voor vaccinatie bij de GGD
Gisteren is het crisisteam door de GGD benaderd met het verzoek om zo spoedig mogelijk met de huisartsen te communiceren dat 80-plussers al een afspraak voor vaccinatie aldaar kunnen inplannen. Helaas bleek dat de GGD e.e.a. nog niet volledig had afgestemd met het landelijke callcenter, waardoor praktijken belast werden met telefoontjes van ongeruste 80-plussers. Het probleem is door de regionale GGD opgepakt, waardoor de verwachting is dat inplannen nu beter verloopt. Als één van uw patiënten problemen ervaart bij het inplannen van een afspraak via het landelijke afspraaknummer, dan kunnen zij contact opnemen met GGD Zuid Limburg via 088 880 5005 keuzemenu optie 1. Let wel, dit is een alternatief. De patiënt dient eerst via het landelijke nummer telefonisch contact op te nemen.

Het ontbreken van de uitnodigingsbrief en de bijbehorende gezondheidsverklaring mogen geen belemmeringen opleveren. De gezondheidsverklaring kan op de vaccinatie locatie ingevuld worden. Komende week ontvangen de 80-plussers de uitnodiging van de GGD.

Vaccinatie intramurale setting d.m.v. mobiele teams
Momenteel werkt een projectgroep binnen ZIO/SHMH aan de uitwerking van de vaccinatie in de intramurale setting door middel van de inzet van mobiele teams. Op korte termijn zullen wij u hierover verder informeren. De startdatum is helaas nog niet bekend. Deze startdatum is namelijk afhankelijk van de leverdatum van de vaccins.

In het kader van de voorbereidingen voor deze vaccinatie, moet nagedacht worden hoe wij spillage van het vaccin voorkomen. Het is daarbij noodzakelijk dat wij een reservelijst opstellen met potentiele kandidaten voor de overgebleven vaccinaties. Deze kandidaten kunnen opgeroepen worden indien aan het eind van de dag een geopende flacon niet volledig benut is.
Als eerste groep voor deze reservelijst, willen wij graag zicht krijgen op de huisartsen die tijdens het eerste vaccinatie moment (afgelopen weekend) niet gevaccineerd konden worden wegens een recente COVID-19 besmetting. Wij verzoeken u om dit kenbaar te maken via info@zio.nl. U wordt dan toegevoegd aan de ‘reservelijst’ en ontvangt op korte termijn bericht.

Reminder; Persoonlijke Beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 9 februari a.s. -  13.00u

 

Bloedverdunners en COVID-19 vaccinatie
Gisteren hebben wij bericht ontvangen van een huisartsenpraktijk over onduidelijkheid die er bestaat m.b.t. vaccinaties in combinatie met het gebruik van bloedverdunners. De betreffende praktijk heeft hierover contact gehad met de trombosedienst en wilt deze informatie graag met u delen.

  • Is de patiënt wegens gebruik van acenocoumarol of marcoumar onder behandeling bij de trombosedienst?
    Bij deze patiënt moet voorafgaand aan vaccinatie een INR-bepaling plaatsvinden. Deze bepaling mag op het moment van vaccinatie niet ouder zijn dan 72 uur. De trombosedienst verzoekt de patiënt om eerst een vaccinatie-afspraak in te plannen bij de GGD (met een termijn van minimaal 1 week) en daarna contact op te nemen met de trombosedienst om een afspraak voor de INR-bepaling te maken. Is de INR-waarde op het moment van de bepaling hoger dan 3.5, is dit een absolute contra-indicatie en mag de patiënt NIET gevaccineerd worden.
  • Gebruikt de patiënt DOAC’s?
    Bij deze patiënt is de timing van de vaccinatie in relatie tot de inname van de medicatie van belang, omdat 3-4 uur na inname van de medicatie de piekspiegel bereikt wordt. Meer informatie vindt u in de NHG Handleiding COVID-19-vaccinatie.
  • Gebruikt de patiënt overige bloedverdunners?
    Bij gebruik van andere bloedverdunners zijn geen extra maatregelen nodig.

Uitnodiging 80-plussers voor vaccinatie bij de GGD
De GGD kan komende periode beschikken over 800 plekken per dag (t.o.v. 250 begin deze week). Er staan inmiddels al veel afspraken gepland van de 85-plussers, maar door de uitbreiding van beschikbare plekken kan opnieuw versneld worden.

Om het mogelijk te maken dat ook de thuiswonende 80-plussers zo snel mogelijk een vaccin kunnen ontvangen, is (vanuit de landelijke programmaorganisatie voor vaccineren) het verzoek om zo snel mogelijk de 80-plussers in de huisartsenpraktijken te activeren om een afspraak in te plannen. Dit vooruitlopend op de uitnodigingsbrieven die de patiënten vanaf aanstaande vrijdag zullen ontvangen.

Praktische informatie:

  • 80-plussers kunnen vanaf vandaag bellen met 0800-7070 om een afspraak voor vaccinatie te maken;
  • Afsprakennummer is bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur, 7 dagen per week;
  • Belangrijk dat mensen burgerservicenummer (BSN) bij de hand hebben;
  • Hulp nodig voor vervoer?! Hiervoor kunnen mensen bij Omnibuzz terecht (0900 – 0699).

Melden bijwerkingen na COVID-vaccinatie
Wij hebben van meerder huisartsen vernomen dat ze afgelopen weekend last hebben gehad van bijwerkingen na het krijgen van het Moderna vaccin. Wij verzoeken u om deze bijwerkingen te melden bij het bijwerkingencentrum Lareb. Het meldformulier vindt u hier.

Rectificatie; Post-COVID zorg
In berichtgeving 117 hebben we u geïnformeerd over de door Adelante, MUMC+ en de Universiteit Maastricht ontwikkelde verwijshulpgids. Per abuis is vergeten om de hyperlink naar de volledige verwijsgids te vermelden. De volledige verwijsgids treft u hier aan. Hier vindt u de gesprekslijst voor patiënten na corona en hier treft u de interpretatie ervan.

Scholing 11 maart; ‘Restklachten van COVID-19”
Op basis van bovenstaande verwijshulpgids wordt door KOH op 11 maart van 19.00-21.00 uur een online scholing georganiseerd.  Meer informatie over deze scholing, vindt u via deze link.

Vraag en antwoord vaccinatie door de GGD
Afgelopen periode zijn diverse vragen gesteld inzake vaccinatie bij de GGD. De GGD heeft deze vragen inmiddels beantwoord. Deze antwoorden willen we graag met u delen.

  • Indien patiënten gevaccineerd worden door de GGD, ontvangt de huisarts hiervan een terugkoppeling zodat e.e.a. in het dossier verwerkt kan worden en evt. weigeraars ook genoteerd kunnen worden?
    Deze terugkoppeling is ontwikkeling en hier wordt in de loop van volgende week via de LHV meer informatie over gegeven aan de huisartsen. Iemand die weigert zal geen afspraak maken, waardoor terugkoppeling hierover ook niet mogelijk is.
  • Kinderen van 90 plussers proberen vaker een afspraak te maken voor vaccinatie van hun ouders. Er wordt dan gevraagd naar mondelinge toestemming van de 90 plusser inzake vaccinatie. Dit is vaak wegens slechthorendheid (of afstand) niet te realiseren. Is er een mogelijkheid om deze vraag in de vaccinatielocatie te stellen i.p.v. aan de telefoon?
    Het is inderdaad voorgekomen dat kinderen of andere vertegenwoordigers geen afspraak konden maken, dit is inmiddels opgelost en aangepast in de werkinstructie. Mocht iemand toch tegen problemen aanlopen dan mogen ze  contact opnemen met GGD Zuid-Limburg en kijken wij hoe we hier bij kunnen helpen. Dat mag dan via 088 880 5005, keuzemenu optie 1.
  • Zijn leenrolstoelen beschikbaar in vaccinatielocatie Maastricht?
    Ja, op de vaccinatielocatie zijn leenrolstoelen beschikbaar. Iemand die een rolstoel nodig heeft kan dit op locatie bij de host aangeven
  • Patiënten geven aan dat ze bij het maken van een vaccinatie afspraak bij de GGD geadviseerd worden om een medisch overzicht bij de huisarts op te vragen. Klopt dit?
    In de uitnodigingsbrieven staat duidelijk vermeld dat de patiënt een medicatie-overzicht mee dient te nemen. In de werkinstructies van de GGD-medewerkers staat niet vermeld dat de patiënt een overzicht bij de huisarts dient op te vragen. De GGD zal met de medewerkers oppakken dat patiënten deze signalen afgeven bij de huisarts. Indien patiënten uw praktijk benaderen met een dergelijke vraag, kunt u ze erop wijzen dat een actueel medicatie-overzicht voldoende is.

Post-COVID zorg
Patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus, kunnen aanhoudende klachten ervaren op lichamelijk en psychisch vlak. Dit geldt niet alleen voor patiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, maar ook patiënten die COVID in de thuissituatie hebben doorgemaakt.
Behandelaren verbonden aan het Maastricht UMC+, de Universiteit Maastricht en Adelante hebben een verwijshulpgids ontwikkeld, die (huis)artsen ondersteunt bij het kiezen van de juiste nazorg voor COVID-patiënten.
Het doel van deze verwijsgids is de patiënten van de juiste (combinatie van) zorg te voorzien, zodat zij zo snel mogelijk de draad van hun leven kunnen oppakken. Niet iedere patiënt heeft intensieve begeleiding nodig. De huisarts kan door middel van het triage-instrument een goede selectie maken welke zorg het beste past bij milde of ernstige coronaklachten en doorverwijzen naar de juiste zorgorganisatie. Hier treft u de verwijshulpgids en hier treft u de interpretatie ervan.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 9 februari a.s. -  13.00u

ZIO crisispagina opgeschoond
Op de ZIO crisispagina worden alle berichtgevingen geplaatst, nadat deze per mail verstuurd zijn. Aangezien we inmiddels al 117 berichtgevingen hebben verstuurd, werd deze pagina te vol. We hebben er daarom voor gekozen om alle berichtgevingen t/m 79 te verwijderen van de ZIO crisispagina. Alle relevante informatie is wel nog terug te lezen in de beide overzichten A t/m Z (voorjaar en najaar 2020 e.v.).

Gezondheidsverklaring vaccinatie 85+
Er bestaat wat onduidelijkheid over de gezondheidsverklaring die 85-90 jarigen mee moeten nemen naar hun vaccinatie-afspraak bij de GGD en stellen hier vragen over aan de huisartspraktijken. In de bijlage vindt u de correcte versie.

Ter info; bacteriefilter spirometer Welch Allyn
Bij de SpiroPerfect spirometers van Welch Allyn leidde het gebruik van bacteriefilters tot afwijkingen in de meetwaarden. Dit maakte het praktisch onmogelijk om een bacteriefilter te gebruiken. Daar is nu een oplossing voor gevonden in de zin van aangepaste linearisatie codes. Zie bijlage.

NB: Het advies om spirometrie uit te voeren in de eerste lijn is op dit moment nog steeds negatief

Terugblik vaccinatie huisartsen
Afgelopen vrijdag en zaterdag, zijn 571 huisartsen, AIOS, chauffeurs, verpleegkundig specialisten en physician assistants gevaccineerd in het MUMC+. Een hele operatie, waar met veel enthousiasme en tevredenheid op teruggekeken wordt! In de koptekst van dit bericht ziet u een kleine foto-impressie. Op deze foto’s ziet u linksboven Jeroen Smeets (RHZ-ZIO), rechtsboven Eefje de Bont (HuisartsenOZL) en linksonder Marloes Werry-Ploumen (Meditta) die als eerste huisartsen van de drie regio’s de vaccinatie hebben ontvangen. Rechtsonder ziet u Pie Castermans, die samen met Thea van der Waart en Ingrid van der Heijden (allen bestuursleden RHZ), de medische eindverantwoordelijkheid heeft gedragen voor de vaccinatiemomenten. We willen van deze gelegenheid gebruikmaken om alle betrokken partijen van harte te bedanken voor de fijne samenwerking.

Vaccinatie patiënten, wonend in een intramurale setting
Afgelopen weekend heeft de LHV gesproken met het RIVM over de diversiteit rondom vaccinaties in woonzorginstellingen. Sommige bewoners worden door de verpleeghuisarts gevaccineerd, sommigen door mobiele teams vanuit de huisartsenpost, sommigen door de GGD en sommige door de huisartsenpraktijk zelf. Het RIVM bevestigt dat maatwerk in deze situaties mogelijk is door lokale afstemming. Er is voor huisartsen en instellingen dus ruimte om regionale afspraken te maken, bijvoorbeeld met doses die over zijn (waarbij belangrijk is dat deze afspraken voor het tweede vaccinatiemoment dan ook gewaarborgd zijn).

Momenteel wordt in onze regio geïnventariseerd wat de snelste en beste optie is voor het vaccineren van deze bewoners. We zullen u zo spoedig mogelijk hierover informeren.

Reminder; inventarisatie mobiele teams
Vorige week woensdag (27-01) hebben we u geïnformeerd over een mogelijke wijze waarop de patiënten in een intramurale setting gevaccineerd gaan worden (middels een mobiel vaccinatieteam). Met de wijzigingen in het huidige beleid, is het nog niet zeker of er daadwerkelijk via mobiele teams gevaccineerd gaat worden. Echter willen we klaar staan om te starten, mocht er wel via mobiele teams gevaccineerd worden. Graag vragen we u nogmaals om de inventarisatie in deze link in te vullen. Geef daarbij aan op welke dagen / dagdelen u beschikbaar kan zijn, ongeacht de startdatum van vaccineren.  Indien u de inventarisatie reeds heeft ingevuld, hoeft dit uiteraard niet nogmaals.

Nb. Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel tijd deze wijze van vaccineren gaat kosten, dus weten we ook nog niet precies hoeveel teams we nodig gaan hebben.

Terugkoppeling inventarisatie vaccinatiebereidheid personeel
Afgelopen periode is de inventarisatie rondom vaccinatiebereidheid onder het personeel veelvuldig ingevuld. Van het totaal aantal geïnventariseerde personeelsleden is 93% bereid om zich te laten vaccineren. Wegens deze hoge bereidheid, achten we het niet noodzakelijk om hier regionaal beleid op te formuleren. We adviseren de huisartsen vanuit hun rol als werkgever om e.e.a. te bespreken met de personeelsleden die geen vaccinatie wensen.

Vaccinatie door GGD (85- en 90 plussers)
Alle patiënten tussen 85-89 jaar, ontvangen vanaf 29-01 een uitnodiging van de GGD ontvangen voor vaccinatie aldaar. Dit geldt voor zelfstandig wonende, maar ook voor patiënten in een intramurale setting. In deze bijlage vindt u een kopie van de brief die alle 85 plussers hebben ontvangen.

Wij raden de huisartsen aan om hun patiënten te adviseren in te gaan op de uitnodiging van de GGD, indien dit fysiek mogelijk is. Het is nog niet duidelijk wanneer het vaccineren van deze patiëntenpopulatie in de huisartsenpraktijk van start gaat.

Daarnaast hebben we van een aantal praktijken vernomen dat ze te weinig uitnodigingsmaterialen hebben ontvangen voor alle 90 plussers. De uitnodigingsset voor deze groep, vindt u in deze bijlage.

Start vaccinatie huisartsen, regio Limburg Zuid
Een heuglijk moment! Vandaag (29-01) start de vaccinatie van de Zuid-Limburgse huisartsen in het MUMC+. Afgelopen dagen is er vanuit het callcenter veel werk verzet om de afspraken in te plannen. In totaal ontvangen ongeveer 580 huisartsen, chauffeurs, AIOS en physician assistants en verpleegkundig specialisten de komende twee dagen een vaccinatie in het MUMC+.

Vaccinatie patiënten, wonend in een intramurale setting
In de loop van aankomende week ontvangt iedere huisartsenpraktijk een lijst van de HAP, met hierop de patiënten die door de instellingen aangemerkt zijn om gevaccineerd te worden door de huisarts. Deze lijst dient door de huisartsenpraktijk aangevuld te worden met informatie over de gezondheidstoestand van de patiënten.
Een aantal 90 plussers is wellicht al gevaccineerd door de GGD en zullen daardoor niet op de lijst van de instelling vermeld worden.
We adviseren de huisartspraktijken om de lijst met uitgenodigde 90 plussers te matchen met de lijsten die de HAP verstrekt, zodat dubbelingen voorkomen worden.

Afgelopen woensdag hebben we u geïnformeerd over de wijze waarop de patiënten in een intramurale setting gevaccineerd gaan worden (middels een mobiel vaccinatieteam). Ten behoeve daarvan vragen we u nogmaals om de inventarisatie in deze link in te vullen. Geef daarbij aan op welke dagen / dagdelen u beschikbaar kan zijn, ongeacht de startdatum van vaccineren. 

Nb. Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel tijd deze wijze van vaccineren gaat kosten, dus weten we ook nog niet precies hoeveel teams we nodig gaan hebben.

Uitbreiding Siilo app
Vanochtend heeft u een brief ontvangen van de GGD over de uitbreiding van de Siilo app.
In april 2020 is de Siilo app geïntroduceerd ter ondersteuning aan zorgprofessionals als middel om vragen met betrekking tot COVID-19 te beantwoorden. De Siilo app is ingericht met bouwstenen waar (medische) vragen gesteld kunnen worden aan de arts infectieziektebestrijding of deskundige infectiepreventie
Vanaf donderdag 28 januari is binnen deze Siilo-omgeving een nieuwe tegel beschikbaar: vaccineren. Hier kunt u terecht met al uw patiënt-specifieke medische vragen omtrent het vaccineren tegen COVID-19. Deze app kan gebruikt worden indien uw vraag niet via de landelijke kanalen beantwoord kan worden. Meer informatie vindt u in deze brief.

Informatielijnen huisartsen COVID-19-vaccinatie
Bij de GGD-brief vanochtend is een factsheet gevoegd, waarin de informatielijnen voor huisartsen gegroepeerd zijn. Deze factsheet geeft op een overzichtelijke wijze weer waar u diverse vragen kunt stellen. Klik hier.

Pharos - algemene voorlichting in 13 talen
Pharos heeft de regels rond de avondklok toegevoegd aan hun begrijpelijke coronavoorlichting in 13 talen. De teksten en de nieuwe afbeeldingen zijn zoals altijd getest door taalambassadeurs. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie via deze website.

Vaccinatie patiënten, wonend in een intramurale setting
Afgelopen maandag hebben we u in berichtgeving geïnformeerd over de werkwijze inzake het vaccineren van patiënten wonend in een intramurale setting, met inschrijving op naam bij de huisarts.
Afgelopen dagen is binnen de zorginstellingen (VVT, Gehandicaptenzorg en GGZ) geïnventariseerd om hoeveel patiënten het in onze regio gaat. Op basis hiervan is een eerste inschatting van het aantal doorgegeven aan het RIVM. We gaan nu aan de slag om de werkwijze verder in te vullen. Het is helaas nog niet duidelijk wanneer we van start kunnen met het vaccineren van deze groep. Dit is afhankelijk van de leverdatum van de vaccins. Graag willen we wel klaar zijn met het voorbereiden van het proces op het moment dat de vaccins geleverd zijn. We willen dan zo snel mogelijk van start gaan. Daarom gaan we deze en komende week een aantal acties uitzetten.

Verzamelen patiëntgegevens
De instellingen gaan deze week een lijst met een aantal gegevens van de te vaccineren patiënten opstellen. Op deze lijsten wordt tevens vermeld bij welke huisartsenpraktijk deze patiënt staat ingeschreven. Op basis van de aangeleverde gegevens, ontvangt iedere praktijk op korte termijn een lijst van de HAP waarop de patiënten uit uw eigen praktijk geregistreerd staan. Het verzoek aan de praktijken is om deze lijst aan te vullen met medische bijzonderheden van deze patiënten en zo spoedig mogelijk te retourneren aan de HAP. De HAP zal alles bundelen en ter beschikking stellen aan de mobiele vaccinatie-teams.

Toestemmingsverklaringen en logistiek
We verzoeken de instellingen om komende tijd te zorgen voor toestemmingsverklaringen van de te vaccineren patiënten. Daarnaast vragen we ze om na te denken over de “inpandige” logistiek, zodat er meerdere vaccinaties/observaties in 1 ruimte kunnen gebeuren.

Mobiele vaccinatieteams
De vaccinaties worden uitgevoerd door een mobiel vaccinatieteam. Dit mobiele team bestaat per rit uit 1 huisarts, 1 doktersassistente en 1 chauffeur. Graag willen we nu al inventariseren of er huisartsen zijn die graag willen participeren in deze mobiele vaccinatieteams. Een inventarisatie voor het overig personeel (chauffeur en doktersassistente) volgt op een later tijdstip.
Op deze wijze kunnen we een conceptrooster voor de huisartsen gereed maken, dat in werking treed op het moment dat we kunnen gaan starten. We verzoeken u vriendelijk om de inventarisatie in deze link in te vullen. Geef daarbij aan op welke dagen / dagdelen u beschikbaar kan zijn, ongeacht de startdatum van vaccineren. 

Nb. Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel tijd deze wijze van vaccineren gaat kosten, dus weten we ook nog niet precies hoeveel teams we nodig gaan hebben.

Project ‘Samen sta je sterker’ biedt gratis mentale steun voor zorgprofessionals
Werken in de zorg betekent werken voor anderen. Nu het werk door het coronavirus onverminderd zwaar en belastend is, wil CNV Zorg & Welzijn zorgpersoneel bijstaan door gratis mentale steun te bieden.

Op de website samenstajesterker.nl kan iedereen zich aanmelden die behoefte heeft aan een luisterend oor of een steuntje in de rug. Veel mentale steun wordt al in zorginstellingen verzorgd, maar lang niet alle zorgprofessionals willen daarvoor aankloppen bij hun werkgever. In dat geval biedt het project ‘Samen sta je sterker’ uitkomst.

Vragenlijst COVID-19 vaccinatie personeelsleden
Zodra het Astra/Zeneca vaccin beschikbaar is, zal er gestart worden met het vaccineren van personeel in de huisartsenzorg met direct patiëntcontact (doktersassistentes, POH-S en POH-GGZ). Personeelsleden mogen de vaccinatie weigeren, echter is het dringend aan te bevelen om personeel te laten vaccineren.
Graag willen we zicht krijgen op het aantal personeelsleden per praktijk die aangeven geen vaccinatie te wensen (al dan niet i.v.m. contra-indicatie). Het is niet noodzakelijk om namen van personeelsleden door te geven. We willen graag een inschatting maken van de vaccinatiegraad onder het personeel in de huisartsenzorg van onze regio. Deze data is belangrijk in het kader van planvorming inzake zorgcontinuïteit in de regio. Wij verzoeken u dan ook om deze korte vragenlijst in te vullen voor uw praktijk.

Vaccinatie patiënten, wonend in een intramurale setting
We vernemen meerdere signalen dat het niet duidelijk is hoe de vaccinatie gaat verlopen voor patiënten, woonachtig in een intramurale setting, met een inschrijving op naam bij de huisarts. Graag willen we het nogmaals aan u uitleggen.

Uitgangspunt
Het betreft alle patiënten met een inschrijving op naam bij een huisartsenpraktijk, wonend in een intramurale setting. Hieronder vallen onder andere de RIBW’s (psychiatrie), VVT-instellingen en woongroepen voor verstandelijk gehandicapten. Deze patiëntengroep wordt collectief gevaccineerd door een mobiel vaccinatie-team vanuit de huisartsenposten. Dit mobiele vaccinatieteam vaccineert dan dus ook patiënten die op naam zijn ingeschreven bij een andere huisarts uit de regio (eigen huisarts geeft mandaat). De regionale werkwijze zal gebaseerd worden op de landelijke richtlijnen en wordt nog verder uitgewerkt. De zorginstelling zal de patiënten met inschrijving op naam bij de huisarts NIET vaccineren. Dit blijft de verantwoordelijkheid van de huisarts, waar we middels een regionale werkwijze invulling aan geven. Het is niet mogelijk om van deze werkwijze af te wijken en onderling afspraken te maken met de instelling.

Uitzondering
Vorige week bent u benaderd door de SNPG om de mobiele 90 plussers uit te nodigen voor een vaccinatie bij de GGD. Dit geldt ook voor de mobiele 90 plussers, wonend in een instelling. Deze personen zijn het snelst aan de beurt voor vaccinatie bij de GGD.

Vragenlijst COVID-19 vaccinatie van patiënten
Vanochtend hebben alle gevestigd huisartsen een informatieve mail gekregen met een beschrijving van de doelgroepen die door de huisarts gevaccineerd gaan worden. Deze informatieve mail bevatte ook een link om een voorkeursstem uit te brengen inzake de locatie van het vaccineren van de kwetsbare mobiele patiënt.
Graag willen we de informatie uit de mail ook met u delen. Klik hier voor de mail.

Nb1. Vanmiddag is bekend gemaakt dat de huisartsen hun patiënten gaan vaccineren met het Astra/Zeneca vaccin. Bij dit vaccin is het NIET noodzakelijk om de patiënt 15 minuten te observeren na vaccinatie. We kunnen ons voorstellen dat dit wellicht uw keuze beïnvloed. Indien u de link al heeft ingevuld en u wilt uw keuze aanpassen, kan dat. Geef dan in het laatste tekstvak het volgende aan: “Nieuw besluit i.v.m. informatie omtrent soort vaccin. Vorige reactie kan als niet verzonden worden beschouwd.”

Nb2. De patiëntgroepen waar over gesproken wordt in de mail, betreffen alleen de patiënten die door de huisarts gevaccineerd worden. Gisteren is bekend gemaakt dat de groep mobiele 90-plussers (ook diegene die wonen in een instelling) door de GGD gevaccineerd worden. Deze groep valt dus buiten de geschetste doelgroepen in de mail.

Vaccinatie COVID-19 huisarts
Inmiddels is landelijk bepaald dat een aantal ziekenhuizen zullen ondersteunen bij het vaccineren van de huisartsen. Voor de regio Limburg zijn dat het MUMC+ en Viecuri. Er worden momenteel allerhande plannen uitgewerkt, maar de datum van vaccineren is afhankelijk van de leverdatum van het vaccin door het RIVM.

In totaal komen er 15.000 Moderna vaccins beschikbaar voor de eerste ronde van het vaccineren van huisartsen. Deze vaccins worden in 2 batches uitgeleverd. De eerste 6000 exemplaren zijn inmiddels al uitgeleverd aan een aantal regio’s, waar komend weekend gestart wordt met het vaccineren van huisartsen. Er is nog geen duidelijkheid over de leverdatum van de tweede levering van vaccins. Zodra wij hier meer over weten, zullen we u direct informeren.

Mobiele 90-plussers, uitgenodigd door de huisarts en gevaccineerd door de GGD
De 90-plussers komen vanwege hun leeftijd nu als eerstvolgende in aanmerking voor een vaccinatie tegen COVID-19. Zij worden bij voorkeur gevaccineerd met een mRNA-vaccin. Het BioNTech/Pfizer vaccin is nu beschikbaar via de GGD’en.

Gisteren hebben alle huisartspraktijken een berichtgeving ontvangen van de SNPG. Hierin wordt de huisarts verzocht om de uitnodiging voor vaccinatie door de GGD van mobiele 90-plussers te verzorgen. U hoeft voor deze patiënten GEEN vaccins te bestellen en zelf te vaccineren.  Huisartspraktijken hebben als enige zicht op welke 90-plussers mobiel genoeg zijn om naar de GGD-vaccinatielocatie te komen.

Aan de huisartspraktijk wordt gevraagd om (met behulp van het HIS) voor uw eigen praktijk een selectie te maken van:

  • De personen van 90 jaar en ouder (geboren 01-02-1931 of eerder);
  • In bovenstaande groep na te gaan wie (al dan niet met hulp) in staat is om naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan.

Uitnodigingsmateriaal

Er is een standaard uitnodigings-set beschikbaar om de mobiele 90-plussers uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD. Een uitnodigings-set bevat de volgende documenten:

  1. Uitnodigingsbrief ondertekend door het RIVM;
  2. Gezondheidsverklaring, deze moet ingevuld meegenomen worden naar de afspraak;
  3. Informatie over het delen van gegevens met het RIVM;
  4. Infographic met eenvoudige uitleg over de vaccinatie.

Het is belangrijk dat men deze informatie ontvangt voordat men een afspraak bij de GGD maakt. U kunt na selectie de 90-plussers telefonisch benaderen en de uitnodigings-set klaarleggen bij de praktijk. U kunt de uitnodigings-set ook zonder telefonische aankondiging per post versturen, eventueel voorzien van een begeleidend briefje.

Nb. bovenstaande uitnodigingsmaterialen worden verzonden naar de praktijkadressen, waarbij gestreefd wordt om deze op zaterdag 23 januari per post te bezorgen.

Het versturen van de uitnodigingsbrieven naar de mobiele 90-plussers kan vanaf maandag 25 januari. Vanaf dinsdag 26 januari kunnen 90-plussers een afspraak maken bij de GGD.

Vaccinatie van huisartsen
Goed nieuws! Vanaf volgende week start het vaccinatieproces voor huisartsen.

Op dit moment zijn ZIO en HMH samen met het MUMC+ bezig om het proces rondom de vaccinatie in te richten. De vaccinaties worden in de prikstraat in het MUMC+ gezet. Zeer waarschijnlijk zal de vaccinatie eind volgende week gedurende 1 of 2 dagen plaatsvinden. E.e.a. is onder andere afhankelijk van de landelijke leverdatum van het vaccin.
Het vaccineren zal op afspraak gaan verlopen. Er wordt gewerkt aan het opzetten van een plansysteem en verdere logistieke uitwerking. Hierover wordt u zo spoedig mogelijk geïnformeerd..
Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn. U kunt uw vragen mailen naar info@zio.nl.
Meer informatie treft u ook op de website van de LHV. hier:

Aanmelden van artsen voor vaccinatie die niet zijn ingeschreven bij de HAP
Zijn er huisartsen werkzaam in uw praktijk, die niet staan ingeschreven bij de HAP en wel in aanmerking komen voor het vaccin? Meldt deze huisartsen dan aan bij de HAP o.v.v. NAW gegevens + email adres. U kunt dit doorgeven aan n.broens@hapmaastricht.nl

Protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten, aangepaste versie
Er is een kleine aanpassing gedaan in het protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten. Deze wijzigingen zijn grijs gearceerd. Via de volgende linken zijn de meest recente versies van het gehele protocol en de verkorte versie in te zien.

Infectiepreventie adviezen
De nieuwe (o.a. Britse) varianten van het coronavirus lijken zich gemakkelijker te kunnen verspreiden dan het coronavirus dat reeds in Nederland aanwezig is (wild type). Deze week vindt multidisciplinair overleg plaats met o.a. RIVM, microbiologen en clinici uit verschillende disciplines over de consequenties van deze virusvariant in relatie tot de al langere tijd geldende infectiepreventieve adviezen. Begin volgende week verwacht het NHG aan te kunnen geven of de infectiepreventieve adviezen zullen worden aangepast. 

Vooruitlopend op eventuele wijzigingen bevelen we continu preventief gebruik van chirurgische mondneusmaskers type IIR aan tijdens het reguliere spreekuur en de aangepaste versie van het stroomdiagram Telefonische scheiding patiëntenstromen non-COVID-19 en (mogelijk) COVID-19). Ook blijkt in de praktijk dat transmissie van COVID-19 regelmatig ontstaat door contact met collega’s op het werk. Houd daarom ook in het contact met collega’s minimaal 1,5 meter afstand en draag een chirurgisch mondneusmasker.

Vaccinatie en PBM
De uitgangspunten voor het dragen van PBM gelden ook voor zorgmedewerkers die tegen COVID-19 gevaccineerd zijn. De bescherming van de vaccinatie geeft geen 100% bescherming en de duur van de bescherming is nog onbekend. Ook is er nog onvoldoende bekend of iemand SARS-CoV-2 kan verspreiden na gevaccineerd te zijn tegen COVID-19. Vaccinatie vormt op dit moment daarom geen reden om gebruik van PBM achterwege te laten.

Server in de praktijk? Updat uw HIS voor COVID-vaccinatie
Als uw huisartsenpraktijk werkt met een eigen server op locatie (dus in de praktijk en niet in de cloud), dan wijzen we u er op dat u uw HIS zult moeten laten updaten om de aanpassingen voor de coronavaccinatie in gebruik te nemen. Houd hiervoor de berichtgeving van uw eigen HIS-leverancier in de gaten. Heeft u hier vragen over, neemt u dan contact op met uw HIS-leverancier.

Wordt uw HIS bij de HIS-leverancier gehost, dan hoeft u niets te ondernemen. De update wordt door uw leverancier automatisch voor u geregeld.

Werkgeversverklaring i.v.m. mogelijke avondklok
Waarschijnlijk zal er aankomend weekend een avondklok gaan gelden. Vanmiddag hebben we tijdens de persconferentie vernomen dat er uitzonderingen mogelijk zijn, indien de avondklok wordt ingevoerd. Huisartsen die voor hun werk (dienst, visite, o.i.d.) over straat mogen, vallen binnen deze uitzonderingsregels. Hiervoor is het noodzakelijk dat ze een werkgeversverklaring bij zich dragen. ZIO heeft de LHV verzocht om hier een landelijk format voor op te stellen. We zullen u hiervan op de hoogte stellen.

C-support biedt in opdracht van het Ministerie van VWS nazorg aan Covid-19 patiënten
C-support is een zusterorganisatie van Q-support (expertisecentrum voor Q-koorts) en werkt volgens hetzelfde Q-supportmodel. In dit model staan maatwerk, integrale nazorg en samenwerking met relevante professionals uit het reguliere veld centraal.
Ook medische en niet-medische professionals die met Covid-19 patiënten werken, kunnen een beroep op C-support doen. C-support werkt volgens de academische trias en combineert patiëntenzorg met scholing en onderzoek. Voor meer informatie: www.c-support.nu.

Ledenraad LHV neemt geen genoegen met ‘nee’ van de minister
Gisteren (14-01) heeft de LHV een brief opgesteld aan minister de Jonge en de teleurstellende reactie van minister de Jonge hierop besproken in een extra ledenraadvergadering. Hierin geeft de minister op geen enkele manier blijk dat hij de urgentie van de situatie ziet. De ledenraad van de LHV is uiterst teleurgesteld. De LHV heeft besloten om de druk verder op te voeren. Meer informatie vindt u hier. ZIO-RHZ zal deze situatie op de voet volgen en u verder informeren.

Steunbetuiging LHV inzake snelle vaccinatie voor huisartsen
Om een snelle vaccinatie voor huisartsen te realiseren, heeft de LHV een online steunbetuiging ingericht. Via de politiek, de media en uiteraard direct tegen de minister zegt de LHV; Laat zien dat u huisartsen en hun rol in de acute zorg serieus neemt. Helpt u hen om dit pleidooi kracht bij te zetten en snelle vaccinatie voor huisartsen te realiseren?
Indien u uw steun wilt betuigen aangaande een snellere vaccinatie voor huisartsen, verzoeken wij u vriendelijk om op de knop t klikken uit de digitale LHV- nieuwsbrief, d.d. 15-01.
Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om als niet-LHV-lid steun te betuigen. De LHV gaat nog onderzoeken of dit op korte termijn wel gerealiseerd wordt. Wij zullen u hierover informeren.

Protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten
Op verzoek van onze achterban, hebben we een verkorte versie gemaakt van het protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten. Deze verkorte versie is handzamer voor gebruik in de praktijk en vindt u hier.

Gezondheidsverklaring GGD voor vaccinatie wordt aangepast
De GGD is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO. Deze zorgmedewerkers ontvangen bij hun afspraakbevestiging een gezondheidsverklaring om in te vullen. Beantwoorden zij een van de vragen op deze vragenlijst met ‘ja’, dan worden zij verwezen naar hun huisarts om te checken of zij gevaccineerd kunnen worden. Huisartsen krijgen veel vragen naar aanleiding van de gezondheidsverklaring. Daarom richt de GGD op advies van de LHV een callcenter in, voor de eerste opvang van vragen van zorgmedewerkers over hun indicatie voor vaccinatie. Zodra het telefoonnummer van dit callcenter bekend is, maakt de LHV dat bekend.

Huisarts Jeroen Smeets in de media over vaccinaties
Huisarts Jeroen Smeets is door L1 geïnterviewd over de uitstel van vaccinatie bij huisartsen. Het interview kunt u hier terugkijken. Daarnaast heeft L1 een artikel gewijd aan deze interviews, dat vindt u hier terug.

Corona supportgroep – online
Een nieuwe supportgroep is opgestart voor mensen die afgelopen maanden geraakt zijn door het Coronavirus of de gevolgen ervan. Er vinden iedere twee weken online bijeenkomsten plaats, in kleine besloten groepen.  U kunt patiënten die met vragen hierover komen, verwijzen naar de website van de zelfregietool. Hier vindt u meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden.

Vaccinatie; Informatie van het bestuur van de RHZ
Het bestuur van de RHZ heeft een uitgebreide uiteenzetting gemaakt over de recente ontwikkelingen m.b.t. de vaccinatiestrategie COVID-19 en de gevolgen hiervan voor de RHZ achterban. In deze uiteenzetting wordt onder andere stilgestaan bij de aanpassing van de vaccinatiestrategie, het ziekteverzuim in de RHZ-regio, en de risico-cohorten RHZ. Het RHZ-bestuur steunt de oproep van de LHV om medewerkers in de huisartsenzorg tijdig te vaccineren en stelt voor dat medewerkers ouder dan 60 jaar of in een risicogroep met de hoogste prioriteit moeten worden gevaccineerd. De volledige uiteenzetting vindt u hier.

FAQ vaccinatie
Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden m.b.t. vaccineren.
ZIO zal er zorg voor dragen dat deze FAQ continu geüpdatet wordt. U kunt de laatste versie telkens terugvinden op de crisispagina van ZIO.

Protocol vervroegde uitstroom COVID-patiënten
Door toename van het aantal COVID-patiënten en een verhoogde personele druk in de regio raakt het MUMC+ en de VVT-sector overbelast. Dit leidt tot een krapte van mankracht en middelen. Hierdoor komt niet alleen de zorg voor deze patiënten in onze regio in het geding maar staat ook de zorg aan niet-COVID-patiënten onder druk. Dit geldt niet alleen voor de reeds ingeplande zorg maar ook voor de mogelijkheden voor nieuwe verwijzingen, diagnostiek en consultatie vanuit de eerste lijn.
Om de druk op de tweedelijn te verminderen, hebben we een regionale vertaling gemaakt van protocollen die elders in het land al gebruikt worden (zie bijlage). Dit protocol is volledig afgestemd met de bestuursgroepvoorzitters, de thuiszorg en het MUMC+. Het protocol zal per 18 januari aanstaande in werking treden.
Nb. Er is nog een kleine onduidelijkheid over het verstrekken van de saturatiemeters door het MUMC+, echter zal dat aan de inhoud van het protocol niet veel veranderen.

De uitgangspunten voor de inzet van de huisartsenpraktijk zijn:

  • Het gaat nooit om grote patiëntenaantallen, in verband met inzet van de thuiszorg;
  • Er is te allen tijde sprake van een warme overdracht tussen MUMC+, thuiszorg en huisartsenpraktijk;
  • U kunt uw POH/DA inzetten om telefonisch contact op te nemen met de patiënt;
  • Deelname door de huisartsenpraktijk is niet verplicht, doch sterk aanbevolen. De tijdsinvestering per huisartsenpraktijk is gering, het resultaat groot. De toestroom van patiënten naar het MUMC+ komt hierdoor minder onder druk te staan. Dat houdt in dat u uw eigen patiënt makkelijker kunt verwijzen naar de tweedelijn.
  • Deelname door de huisartsenpraktijk kan door omstandigheden wijzigen (denk onder andere aan besmettingen of quarantainemaatregelen van personeel door COVID).

Wekelijkse meting en beeldvorming
Omdat niet alle huisartsenpraktijken hun gegevens aanleveren, kunnen we geen betrouwbare mededeling doen over het actuele ziekteverzuim van medewerkers in de huisartsenzorg specifiek in de RHZ regio. Dit is belangrijk t.a.v. de beeldvorming.
Graag willen we u oproepen om per praktijk wekelijks de monitor in te (blijven) vullen. U ontvangt de link wekelijks per mail van Marijntje Lipsch.

PBM gebruik bij negatieve uitslag sneltest
De GGD geeft aan dat het wijs is om patiënten met een negatieve test, maar wel met bovenste luchtwegklachten, alsnog te zien met PBM. Dit heeft niet te maken met de betrouwbaarheid van de uitslag, maar met het vervolgbeleid voor de behandelaar.
Indien de patiënt negatief is voor COVID-19, maar bv. wel een reguliere griep heeft, kan daarmee de behandelaar besmet worden. Deze krijgt dan mogelijk ook griepverschijnselen. Deze klachten komen overeen met COVID-klachten. De behandelaar moet zich laten testen, en zal ten minste 1 werkdag uitvallen in de praktijk. Derhalve is het wijs om gebruik van PBM te continueren, ook bij een negatieve uitslag. Deze patiënt hoeft niet per definitie te worden gezien op een spreekuur voor COVID-verdachte patiënten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen ophalen
De door u bestelde persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen op weekdagen tussen 9.00 – 16.30u  opgehaald worden bij ZIO.

Informatie van het bestuur van de RHZ
Het bestuur van de RHZ adviseert om (telefonisch) contact op te nemen met een positief geteste COVID-19 patiënt. De praktijk kan dan nagaan of de patiënt zorg nodig heeft en deze zorg tijdig bieden (en evt. verslechtering voorkomen).

Informatie vanuit MUMC+
Gisteren heeft het MUMC+ op social media een bericht verspreid dat patiënten die vragen hebben over vaccineren terecht kunnen bij hun huisarts. Dit heeft mogelijk geleid tot een toename van het aantal vragen in uw praktijk. Het MUMC+ gaat deze berichtgeving rectificeren en hun patiënten verwijzen naar de landelijke berichtgevingen over vaccineren: www.coronavaccinatie.nl

Indien u vragen krijgt van patiënten over het vaccinatieprogramma, dan kunt u uw patiënten ook verwijzen naar deze website.

Achtergrondinformatie BioNTech-Pfizer vaccin NHG
Praktijken worden veelvuldig benaderd door patiënten met vragen over het BioNTech-Pfizer vaccin. Er zijn nog niet veel antwoorden beschikbaar op deze vragen, maar het NHG heeft getracht om een document op te stellen met achtergrondinformatie voor huisartsen. Klik hier.
Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan een handreiking van het NHG met betrekking tot de vragen rondom de vaccinatie. Zodra deze beschikbaar is, zullen we u informeren.

Vaccineren tegen COVID-19
Deze week is het vaccineren tegen COVID-19 van start gegaan. Het is een belangrijke volgende stap in het tegengaan van het virus, zeker nu de coronacrisis voortduurt en de druk op de zorg toeneemt. In de eerste fase krijgen ook veel zorgprofessionals de mogelijkheid zich te laten vaccineren en krijgen ze als professional met het vaccinatieprogramma te maken.
Zoals eerder aangegeven wordt de volgorde van vaccineren landelijk bepaald. Omdat het ziekteverzuim in de acute sector en de VVT sector hoger is (dan b.v. in de huisartsensector), worden deze professionals als eerste gevaccineerd. ZIO zal nogmaals het signaal bij de GGD neerleggen, dat huisartsen z.s.m. gevaccineerd willen worden.

KNMG-webinar; Vaccineren tegen COVID-19 op 14 januari
Om u goed te informeren organiseert de KNMG op 14 januari as. om 19.00 uur het KNMG-webinar ‘Vaccineren tegen COVID-19’. Artsen, geneeskundestudenten, verpleegkundigen en verzorgenden zijn van harte welkom het webinar te volgen. Het volledige programma en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt een maximum van 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 12 januari a.s. -  13.00u

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.
Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk. Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 12 januari januari a.s. -  13.00u

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor mantelzorgers
In het voorjaar hebben we u geïnformeerd over het uitschrijven van recepten voor PBM voor mantelzorgers. Mantelzorg.nl heeft ons verzocht om dit nogmaals onder de aandacht te brengen onder de huisartsen en apotheken, daar ze veel signalen ontvangen dat het voorschrijven en de verstrekking nog niet soepel verloopt. Meer informatie vindt u in deze factsheet van de LHV.

COVID-19 vaccinatie; stand van zaken vaccinatie huisarts
Afgelopen dagen is er landelijk veel veranderd inzake de vaccinatiestrategie. Zo wordt er vanaf 6 januari aanstaande gestart met het vaccineren van personeel uit de acute zorg in de ziekenhuizen. Daarnaast heeft de LHV landelijk kunnen bewerkstelligen dat huisartsen ook 3 maanden eerder dan initieel gepland gevaccineerd worden. Meer informatie vindt u in dit LHV-artikel. Recent heeft de ledenraad van de LHV ingestemd met de nieuwe landelijke vaccinatiestrategie.

We begrijpen dat veel huisartsen vragen hebben over het tijdspad van vaccineren en graag zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden. Het is helaas niet mogelijk om gevaccineerd te worden samen met het acute zorgpersoneel in het MUMC+. Landelijk is besloten welke groepen in aanmerking komen voor deze eerste levering, hier vallen de huisartsen buiten. Een regionale uitzondering hierop is niet te bewerkstelligen, aangezien de levering en distributie landelijk gecoördineerd wordt.  We verzoeken u dus ook vriendelijk om nadere berichtgeving af te wachten over de beschikbaarheid van het Moderna vaccin.

COVID-19-vaccin; live uitzending voor zorgprofessionals
Het ministerie van VWS, het RIVM, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werken samen met MedischeScholing.nl aan een landelijk live uitzending voor alle zorgprofessionals. Deze zal plaatsvinden op 13 januari aanstaande om 20.00 uur. Tijdens deze landelijke uitzending wordt gesproken over de achtergrond en effectiviteit van de vaccins en komen prangende vragen uit het werkveld aan bod. Deze live-uitzending is een geaccrediteerde nascholing. Inschrijven kan via deze link.
Prangende vragen kunnen vooraf ingestuurd worden. De meest gestelde vragen en reacties worden zoveel mogelijk meegenomen in de uitzending.

Antigeen(snel)testen door de GGD
De laatste dagen zijn er vragen gesteld door huisartsen inzake de betrouwbaarheid van de antigeen(snel)testen die door de GGD gebruikt worden in (onder andere) de XL-teststraat in Maastricht. Het LUMC heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de gevalideerde antigeen(snel)testen. Deze betrouwbaarheid bleek tijdens dit onderzoek minder groot dan verwacht. Patiënten die door de huisarts zijn verwezen voor een test naar de GGD (ter uitsluiting van COVID i.v.m. een consultverzoek) krijgen vaak een antigeen(snel)test aangeboden. Huisartsen stellen de vraag of ze deze patiënt (ondanks de bestaande klachten, maar met negatief sneltest resulataat) zonder PBM kunnen zien.

 De GGD heeft in bovenstaande casus het volgende advies gegeven:

  • Indien u een patiënt verwijst naar de GGD voor een COVID-test en het is niet noodzakelijk dat de patiënt de uitslag dezelfde dag ontvangt, instrueer de patiënt dan om bij de triage in de teststraat aan te geven dat ze door de huisarts zijn verwezen voor een PCR-test.
  • Daarnaast geeft de GGD aan dat het wijs is om patiënten met een negatieve test, maar wel met bovenste luchtwegklachten, alsnog te zien met PBM. Dit heeft niet te maken met de betrouwbaarheid van de uitslag, maar met het vervolgbeleid voor de behandelaar.
    Indien de patiënt negatief is voor Covid-19, maar bv. wel een reguliere griep heeft, kan daarmee de behandelaar besmet worden. Deze krijgt dan mogelijk ook griepverschijnselen. Deze klachten komen overeen met COVID-klachten. De behandelaar moet zich laten testen, en zal ten minste 1 werkdag uitvallen in de praktijk. Derhalve is het wijs om gebruik van PBM te continueren, ook bij een negatieve uitslag. Deze patiënt hoeft niet per definitie te worden gezien op een spreekuur voor Covid-verdachte patiënten.

Verminderde bereikbaarheid Huisartsen Service Desk MUMC+
De Huisartsen Service Desk heeft momenteel te maken met een fikse onderbezetting wegens COVID-besmettingen. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk draaiende te houden, echter kunnen de wachttijden aan de telefoon oplopen. We hopen op uw begrip.

Nieuwjaarswens
Het jaar 2020 was in alle optiek een zeer turbulent jaar. Ineens waren termen als COVID, testresultaten en PBM de woorden van de dag. Er is veel gevraagd van de huisartsen en voorlopig zijn we er nog niet. Het Crisisteam RHZ wilt jullie allen bedanken voor de fijne samenwerking en het in ons gestelde vertrouwen. We wensen jullie een gezond en (hopelijk) minder turbulent 2021 toe. Goede jaarwisseling!

Informatie m.b.t. het MUMC+
Het MUMC+ heeft aangegeven dat de reguliere zorg vooralsnog gecontinueerd wordt, anders dan eerder gesuggereerd door de media. Er zal op enkele individuele afdelingen afgeschaald worden, patiënten worden door het MUMC+ hierover ingelicht. Indien bekend over welke afdelingen dit gaat, zullen we u verder informeren.
Beeldvorming, diagnostiek en radiologie worden gecontinueerd en blijven dus beschikbaar voor de eerstelijn. Alle electieve operatieve zorg wordt wel afgeschaald. Verwijzen is nog altijd mogelijk volgens eerdere communicatie (berichtgeving 103).

Protocol vervroegde uitstroom COVID patiënten
Door toename van het aantal COVID-patiënten en een verhoogde personele druk in de regio raakt het MUMC+ en de VVT-sector overbelast. Dit leidt tot een krapte van mankracht en middelen. Hierdoor komt niet alleen de zorg voor deze patiënten in onze regio in het geding maar staat ook de zorg aan niet-COVID-patiënten onder druk. Dit geldt niet alleen voor de reeds ingeplande zorg maar ook voor de mogelijkheden voor nieuwe verwijzingen, diagnostiek en consultatie vanuit de eerste lijn.

Om de druk op de tweedelijn te verminderen, heeft het crisisteam een regionale vertaling gemaakt van protocollen die elders in het land al worden gebruikt. Dit protocol is met de huisartsen uit het crisisteam, het bestuur RHZ en de bestuursgroepvoorzitters besproken. Met inspraak van de achterban is door de BGV (met een ruime meerderheid) een principe akkoord uitgesproken voor implementatie indien nodig.
Inhoudelijk wordt e.e.a. nog aangevuld door het MUMC+, echter willen we jullie alvast informeren over de rol van de huisarts in deze situatie.

Een aantal belangrijke uitgangspunten:
- Inzet van het protocol is momenteel nog niet noodzakelijk. Er wordt intramuraal opgeschaald in de VVT sector. Na de kerstdagen wordt geëvalueerd of de opschaling in de VVT toereikend is.
- Indien het protocol in werking wordt gesteld, zal het gaan om minimale patiëntenaantallen per praktijk.
- Deelname door de huisartsenpraktijk is niet verplicht, doch sterk aanbevolen. De tijdsinvestering per huisartsenpraktijk is gering, het resultaat groot. De toestroom van patiënten naar het MUMC+ komt hierdoor minder onder druk te staan. Dat houdt in dat u uw eigen patiënt makkelijker kunt verwijzen naar de tweedelijn.
- Deelname door de huisartsenpraktijk kan door omstandigheden wijzigen (denk onder andere aan besmettingen of quarantainemaatregelen van personeel door COVID).

Verdere uitwerking vindt u in het protocol, waarin de opmerkingen van de crisisteamhuisartsen, bestuur RHZ en BGV zijn verwerkt. Klik hier.

Afschalen ketenpoli astma/COPD
Vanwege een afname in het aantal consulten in de afgelopen periode, is in overleg met kaderhuisarts Robert Willemsen besloten de ketenpoli astma/COPD (tijdelijk) af te schalen. Ter optimalisatie van de capaciteitsplanning wordt t/m maart 2021 daarom de helft van de plekken gesloten. Dat betekent dat de patiënt voorlopig 1x per 2 weken terecht kan op de ketenpoli, i.p.v. wekelijks.
Mocht dit leiden tot (te) lange wachttijden en risico’s voor de patiënt, kunt u contact opnemen met Maud van Hoof of Leni Hager.

Informatie m.b.t. het MUMC+
Het MUMC+ ziet een snelle toename van het aantal COVID opnames uit de regio. Er zijn uitdagingen m.b.t. personele inzet (omdat medische specialisten worden ingezet voor de COVID zorg) en de doorstroom naar de VVT (i.v.m. COVID-besmettingen aldaar).

Het MUMC+ blijft ernaar streven dat de reguliere zorg op de poli’s en functieafdelingen van het MUMC+ zo veel mogelijk doorgaat.
U kunt nog steeds uw patiënten zoals gebruikelijk verwijzen. Het ziekenhuis blijft de verantwoordelijkheid dragen voor de triage. Wel wordt nadrukkelijk gevraagd de patiënt te informeren over de langere wachttijden.

 Wat wordt verwacht van de huisarts:

  • Het MUMC+ vraagt om de langere wachttijd te bespreken met de patiënt. Geef ook in de verwijsbrief aan of de patiënt op de hoogte is van een eventuele vertraging.
  • Indien u een ‘niet pluis’ gevoel heeft, geef dat dan aan in de verwijsbrief.
  • Verwijs de zorg die op de stadspoli uitgevoerd kan worden naar de stadspoli, maar ben u ervan bewust dat de wachttijd daar ook kan oplopen.
  • Gebruik spoednummers uitsluitend voor spoed.

Hieronder nogmaals de informatie m.b.t. de triage
Bij krapte bijvoorbeeld vanwege personele bezetting op een afdeling dan geldt in algemeenheid dat MUMC+ trieert op basis van de 5 klassen van urgentie uit: 'het raamwerk voor het behoud van reguliere klinische non-COVID zorg in relatie tot de pandemische druk van de Federatie Medisch Specialisten'

Inzet specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn
Momenteel zien we een toename van het aantal COVID-besmettingen in de VVT-sector. Dit heeft gevolgen voor de inzet van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn.

Sevagram
De laatste weken ziet Sevagram een forse toename van het aantal eerstelijns consulten voor de specialist ouderengeneeskunde in de complexe problematiek rondom de kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Deze forse toename en de huidige situatie rondom COVID, hebben er toe geleid dat Sevagram genoodzaakt is om een tijdelijke stop in de eerstelijns consulten af te kondigen. Tot eind december zullen er geen nieuwe aanvragen in behandeling worden genomen. De lopende aanvragen worden gecontinueerd. Vanaf begin januari zal Sevagram weer geleidelijk aan nieuwe consultaanvragen in behandeling nemen.

De SOG die betrokken is bij een huisartsenpraktijk in het kader van de keten complexe zorg voor ouderen blijft wel inzetbaar voor de betreffende praktijk. Voor dringende vragen die telefonisch kunnen worden afgehandeld blijven de specialisten ouderengeneeskunde bereikbaar.

Envida
Tot eind januari zullen er geen reguliere taken meer worden uitgevoerd. De Specialisten Ouderengeneeskunde richten zich op acute zaken om de medische continuïteit te kunnen waarborgen. Voor wat betreft de eerste lijns consulten in Maastricht-Heuvelland geldt hetzelfde; geen reguliere MDO’s, etc. Acute vragen worden wel opgepakt, net als de zaken die via het Zorgpunt als acuut worden aangemeld. Envida blijft 24/7 beschikbaar voor telefonisch advies aan de huisartsen.

Een aantal huisartspraktijken wilt gaan starten met de keten complexe zorg voor ouderen. Gezien de huidige situatie en met bovenstaande berichtgeving kan er op korte termijn geen Specialist Ouderengeneeskunde gekoppeld worden aan een huisartsenpraktijk. In januari 2021 zullen hier verdere afspraken samen met Envida over gemaakt worden. Met de betreffende huisartspraktijken zal t.z.t. contact hierover worden opgenomen.

Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Frank Amory, programmamanager ouderenzorg: 06 57417394.

Informatie Pharos geüpdatet: informatie over corona in 13 talen
Pharos heeft de algemene informatie en de voorlichting over het coronavirus aangepast na de aankondiging van de lockdown op 14 december. Ook hebben ze de voorlichting opnieuw bekeken en waar nodig verduidelijkt. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in 13 talen. Zie deze link.

Prioriteiten-testroute voor zorgmedewerkers
We krijgen veel signalen van praktijken dat het aanvragen van een test voor een zorgmedewerker stroef verloopt. Dit is besproken met de GGD. Zij geven aan dat het wenselijk is om in onze regio gebruik te maken van de regionale aanmeldroute, in plaats van de landelijke aanmeldroute.
Indien een zorgmedewerker zicht wilt aanmelden voor een test, kan dit middels het versturen van een mail naar 5005@ggdzl.nl. In deze e-mail moeten onderstaande punten aan de orde komen:

  • Vermeld in de onderwerp-regel ‘Testafspraak zorgprofessional’
  • Vermeld voor- en achternaam (incl. meisjesnaam), woonplaats, telefoonnummer en de organisatie waar de medewerker werkzaam is.
  • Verstuur de e-mail indien mogelijk vanuit het werk e-mailadres.

Er zijn medewerkers van GGD Zuid Limburg beschikbaar gesteld om de aanvragen vanuit zorgprofessionals tijdig in behandeling te nemen. Na het versturen van de e-mail wordt er telefonisch contact met de zorgprofessional opgenomen.
De GGD garandeert nog steeds een testmogelijkheid binnen 24 uur en een uitslag in de daaropvolgende 24 uur. Iedere ochtend zijn blokken gereserveerd voor het testen van zorgmedewerkers in de teststraten in Urmond en Landgraaf. Er wordt momenteel gekeken naar het uitbreiden van de prioriteitentestroute naar Maastricht.

Een medewerker met klachten, wat nu?
Praktijken krijgen steeds vaker te maken met een medewerker die COVID-verdachte klachten ontwikkelt/heeft. Het beleid rondom testen en uitzonderingen voor zorgmedewerkers is complex. Het crisisteam heeft daarom een stroomschema gemaakt ter verduidelijking van de te nemen stappen. Klik hier voor het stroomschema.
Indien het gehele praktijkteam getest moet worden wegens een eerder positief geteste medewerker, kan het een probleem zijn om iedereen aan te melden via de GGD. Hiermee komt de zorgcontinuïteit in het gedrang. U kunt in deze uitzonderingssituatie de overweging maken om uw personeel zelf te testen middels een PCR-test en deze laten analyseren bij het MUMC+. U kunt contact opnemen met de hoofdanalist van Medische Microbiologie (043-3876650). Aldaar wordt dan met u gekeken naar een werkbare maatwerkoplossing.

Bereikbaarheid crisisteam in kerstperiode
Aankomende kerstperiode werkt ZIO met een minimale bezetting. Mocht u met een kritische COVID-gerelateerde situatie zitten (continuïteitsprobleem i.v.m. personeel, PBM-tekort etc.), kunt u bellen met het secretariaat van ZIO via 043-3506910. Het secretariaat heeft een overzicht met bereikbaarheid van de crisisteamleden en kan u doorverbinden met de beschikbare medewerker.
Vragen die kunnen wachten tot 4 januari, kunt u mailen naar info@zio.nl of j.hendriks@zio.nl. De vragen worden dan vanaf 4 januari beantwoord.

Praktijkvoering n.a.v. lockdown maatregelen
Afgelopen maandag is een landelijke lockdown aangekondigd. Dit heeft gevolgen voor de hele bevolking. De praktijken zijn afgelopen periode goed voorbereid op het scheiden van COVID en niet-COVID-zorg, dus er is momenteel geen reden om het beleid aan te passen. Wel willen we onderstaande adviezen onder de aandacht brengen:

  • Laat uw medewerkers thuiswerken, indien mogelijk. Denk hierbij aan consulten van bijvoorbeeld POH-GGZ en POH-S, deze kunnen prima op afstand middels beeldbellen plaatsvinden.
  • De reguliere zorg in de huisartsenpraktijk kan doorlopen. Maak waar mogelijk gebruik van alternatieve vormen van zorg, middels beeldbellen, telefonisch of e-consulten.
  • Maak vooraf afspraken met uw continuïteitscontractpartner over opvang bij eventuele uitval van personeel.

Voorbereidingen COVID-vaccinatie door huisartsen – een tussenstand
Er is momenteel nog niet veel bekend omtrent de daadwerkelijke planning en uitvoering van de vaccinaties door huisartsen. De LHV heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd, waarin hoofdlijnen wel al geschetst worden. Hierin worden onder meer de doelgroepen geformuleerd. Het artikel vindt u hier.
Voor de regio Zuid-Limburg is een projectgroep samengesteld (zie berichtgeving 101). Zodra er meer bekend is over de regionale uitwerking van de vaccinatiecampagne, zullen we u informeren.

Vergoeding herstelzorg voor COVID-19 patiënten
Zowel patiënten met COVID-19 die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, als de patiënten die de ziekte thuis doormaken hebben een hoger risico op ondervoeding en verlies aan spierkracht, conditie, benauwdheidsklachten en aanhoudende vermoeidheidsklachten.

Graag wijzen we u (nogmaals) op de vergoeding vanuit de basisverzekering die de herstelzorg voor COVID-19-patiënten dekt.

Niet alleen patiënten die zorg hebben gekregen op de intensive care kunnen een beroep doen op het uitgerekte basispakket. Ook Nederlanders die op reguliere ziekenhuisafdelingen hebben gelegen of thuis ziek waren, komen in aanmerking.

We zien in de praktijk dat het vooral gaat om patiënten die in eerste instantie milde klachten hadden, maar wel langdurige klachten behouden. Signalen om in de gaten te houden zijn >4kg gewichtsverlies sinds de start van de ziekte (ook bij obesitas) langdurig vermoeidheid, kortademigheid, verminderde voedingsinname of -opname ten gevolge van medicatiegebruik of klachten zoals misselijkheid, braken, diarree, hevige buikpijn, reuk- en smaakverlies, maagledigingsstoornissen, extreme vermoeidheid en decubitus, slikklachten, moeite met concentreren, hoge hartslag, en het ervaren van problemen op het werk of hobby’s. Deze patiënten kunnen baat hebben bij paramedische herstelzorg.

Patiënten kunnen zes maanden aanspraak maken op paramedische zorg. De zorg omvat vijftig behandelsessies door een fysio- of oefentherapeut, gepaard met acht behandeluren ergotherapie en zeven uur advies van een diëtist. De fysiotherapie is onder andere gericht op het opvangen van verlies aan spierkracht, conditie, benauwdheidsklachten en aanhoudende vermoeidheidsklachten. Dit kan eenmalig met zes maanden verlengd worden.

Indien nodig kunnen behandelingen ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden en indien geïndiceerd is thuis behandelen ook mogelijk. Een verwijzing van een medisch specialist of huisarts is hierbij noodzakelijk. Verwijzen kan via de gekende verwijskanalen.

Via eerdere berichtgevingen bent u reeds geïnformeerd over de multidisciplinaire zorg die de long-/corona geschoolde fysiotherapeuten van het COPD-netwerk van Fy’net, kunnen bieden voor patiënten na een besmetting. Voor een overzicht van longfysiotherapeuten aangesloten bij Fy'net, klik hier. Hier treft u een overzicht van diëtisten aangesloten bij Die’net.

Aanvragen PCR-test door huisarts
Recent zijn wij door meerdere huisartsen erop geattendeerd dat het sinds kort mogelijk bleek te zijn om een PCR-test digitaal (via lab-aanvraag TIPP) aan te vragen.
Het MUMC+ heeft aangegeven dat het niet wenselijk is om de PCR-testen digitaal aan te vragen, in verband met de financiering. De PCR-testen aangevraagd door huisartsen, dienen door de GGD gefinancierd te worden.
Op het moment dat de test digitaal via TIPP wordt aangevraagd, zal de test gedeclareerd worden bij de zorgverzekering van de patiënt (en wordt, indien nog niet verbruikt, het eigen risico van de patiënt aangesproken).
Het MUMC+ zal vanavond de optie voor het digitaal aanvragen van de PCR-test via TIPP verwijderen. De PCR-testen dienen aangevraagd te worden op de wijze welke we in mei jl. zijn overeengekomen, zie Richtlijnen “Testen van patiënten door huisartsen”.

COVID-vaccinaties, Projectgroep Zuid-Limburg
Afgelopen donderdag is in het bestuurlijk overleg van ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) Zuid-Limburg afgesproken dat een regionale projectgroep de organisatie van de COVID-vaccinaties zal gaan voorbereiden. Naast de GHOR en GGD nemen vertegenwoordigers van ziekenhuizen/huisartsen en VVT hieraan deel. Het streven is om begin januari 2021 een concept projectplan COVID-vaccinaties klaar te hebben. In de komende weken vindt er afstemming plaats tussen de huisartsenorganisaties ZIO/HOZL/HACo West en dat geldt ook voor de andere zorgorganisaties onderling.

Het streven is om een gezamenlijke communicatie voor heel Zuid-Limburg op te zetten rondom de COVID-vaccinaties. In het overleg is ook besproken op welke termijn de COVID-vaccinaties kunnen plaatsvinden. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het eerste vaccin en de logistieke uitdagingen rondom dit specifieke vaccin is geconcludeerd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat in de regio Zuid-Limburg al vanaf 4 januari 2021 gevaccineerd kan worden.

 Zodra er meer duidelijk is, zullen we u hierover informeren

Regiobeeld
Landelijk zien we momenteel een groei van het aantal positief geteste personen. In Zuid- Limburg is dit niet anders.

  • Het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners in Zuid-Limburg is verdubbeld ten opzichte van de vorige week. Op 1 december jl. waren er 26,5 positieve tests op 100.000 inwoners en op 7 december jl. waren dit er 54,6.
  • Momenteel is er sprake van een hogere besmettingsgraad in onderstaande gemeentes:
    • Eijsden-Margraten
    • Valkenburg aan de Geul
    • Meerssen
    • Beek
  • De actuele cijfers zijn in te zien via coronadashboard.nl
  • In de wekelijkse vragenlijst geven huisartsen aan dat ze veel positieve testuitslagen ontvangen, echter neemt het aantal COVID-gerelateerde consulten en visites niet exponentieel toe.
  • Een gedeelte van het crisisteam RHZ heeft wekelijks overleg over de beeldvorming in de regio. Het invullen van de wekelijkse vragenlijst zorgt voor veel input van dit overleg.
    Graag willen we u nogmaals wijzen op het belang van het wekelijks invullen.

Wijziging quarantainerichtlijnen
Op advies van het OMT zijn de quarantainerichtlijnen en het testbeleid per 1 december aangepast. Het gaat hierbij om huisgenoten en overige nauwe contacten van een patiënt met COVID-19 én mensen die een notificatie via de CoronaMelder-app hebben gekregen. Deze personen kunnen tijdens de quarantaineperiode 5 dagen na de laatste blootstelling een PCR-test laten afnemen, ook als zij (nog) geen klachten hebben. Het doel van dit testbeleid is om presymptomatische infecties vroeg te detecteren en om de quarantaineperiode te verkorten bij een negatieve uitslag. Voor negatief geteste zorgmedewerkers geldt dat zij moeten overleggen met hun werkgever of zij weer mogen werken.

Voorbeeldtekst website; Niet verstrekken van verklaring vrijstelling mondkapjesplicht
Huisartsen uit de regio ontvangen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje in verband met de vrijstelling van de mondkapjesplicht. In berichtgeving 99 hebben we u al geïnformeerd over het standpunt dat de LHV hierin inneemt. Om u verder te ondersteunen, hebben we een voorbeeldtekst geschreven die u kunt gebruiken op uw website.

Nederlands
Vanaf 1 december j.l. is het in Nederland verplicht om een niet-medisch mondmasker te dragen in alle openbare en overdekte ruimtes. Indien u wegens medische redenen niet kunt voldoen aan de mondkapjesverplichting, kunt u vallen onder de uitzonderingsregeling.  

Onze praktijk zal geen verklaring schrijven om aan te tonen dat u binnen de uitzonderingsregels valt. Er zijn landelijk afspraken gemaakt, dat artsen dergelijke verklaringen niet opstellen voor hun patiënten. Meer informatie hierover kunt u lezen in het bericht van Artsenfederatie KNMG.

U kunt op diverse manieren aantonen dat u onder de uitzonderingsregeling valt:

  • Download de uitzonderingskaart van Vilans en vul deze zelf aan met relevante informatie. Hier kunt u onder meer kort de reden van het niet dragen van een mondkapje en een telefoonnummer van een naaste (familie, partner o.i.d.) op noteren die kan bevestigen dat u geen mondkapje kunt dragen;
  • Indien u medicatie gebruikt, kunt u deze medicatie of een medicatiepaspoort laten zien aan de handhavingsambtenaar;
  • Draag daarnaast, indien dat wel mogelijk is, een face-shield. Hiermee laat u zien dat u welwillend bent. U kunt op internet kijken waar u dit kunt kopen.

Engels
Since 1 December 2020, it is mandatory to wear non-medical masks in all public and indoor areas in the Netherlands. You might be exempted from this rule, if you cannot meet the face mask obligation due to medical reasons. 

Our GP practice will not issue any medical certificates claiming you are exempted from wearing a face mask on medical grounds. In doing so, we apply the rules issued by the Royal Dutch Medical Association (KNMG). This is the professional organisation for physicians in the Netherlands. More information can be found in this statement issued by the KNMG. 

If an exemption on medical grounds is applicable to your situation, there are several ways in which you can demonstrate why you don’t wear a face mask: 

  • Download the exception card as suggested by Vilans and complete the card with information relevant to your situation. Briefly write down why you are not able to wear a face mask, and also state the phone number of a relative who can confirm your reason for not wearing a face mask;
  • If you use medication, you may show the medication in question and/ or a medical passport to the enforcement officer; 
  • Wear a face shield, if possible. This shows that your intentions are good. Face shields can be purchased online. 

Aantoonbaar maken van de vrijstelling mondkapjesplicht
In berichtgeving 97 hebben we u geïnformeerd over het beleid inzake uitzonderingen van de mondkapjesplicht van de Rijksoverheid. Het beleid van de Rijksoverheid hierover verandert meerdere malen per dag, wat zorgt voor verwarring onder de patiënten en huisartsen.

Het uitgangspunt is nog steeds dat de richtlijnen van de beroepsgroep gevolgd moeten worden. We hebben daarom het NHG en de LHV gevraagd om een standpunt in te nemen over het al dan niet geven van verklaringen.

De LHV is momenteel druk in overleg met de KNMG , het NHG en VWS om duidelijke afspraken te maken over de rol van de huisarts hierin. LHV neemt als standpunt in dat het niet de bedoeling is dat huisartsen briefjes gaan schrijven.

Doordat de rijksoverheid op haar website aangeeft dat een verklaring van een (huis)arts, behandelaar of instelling een mogelijkheid is om de vrijstelling aantoonbaar te maken, worden praktijken veel benaderd met vragen van patiënten.

Totdat er een eenduidig resultaat is uit de overleggen tussen LHV, KNMG, NHG en VWS adviseren wij om géén verklaringen/briefjes te geven aan patiënten. U kunt patiënten wijzen naar de website van Vilans, waar de patiënt een uitzonderingskaart kan downloaden. Deze dient de patiënt zelf te voorzien van de noodzakelijke informatie.

Zodra het resultaat bekend is van bovenstaande overleggen, zullen we u hier zo spoedig mogelijk over informeren.


Persoonlijke beschermingsmiddelen ophalen
De door u bestelde persoonlijke beschermingsmiddelen, kunnen vanaf woensdag 2 december 16.00u opgehaald worden bij ZIO.

Opnamestop La Valence Envida
Vanwege het hoge aantal COVID-besmettingen op La Valence, heeft Envida aldaar een opnamestop ingesteld. Deze opnamestop zal gelden tot en met aanstaande zondag (7 december). Deze opnamestop leidt niet tot aanpassing van de huidige routing rondom toeleiding naar een ELV-locatie. Huisartsen kunnen nog steeds contact opnemen met het Zorgpunt in geval van een verwijzing voor een ELV-bed. Het Zorgpunt draagt dan zorg voor de toeleiding naar een geschikte locatie.

Testen COVID-verdachte bewoner Envida
Envida heeft ons verzocht om nogmaals de route voor het testen van een COVID-verdachte bewoner in hun verzorgingshuizen onder de aandacht te brengen.
Indien de huisarts een COVID-verdachte bewoner van Envida wilt testen, dient dit te allen tijde via de specialist ouderengeneeskunde te verlopen. Alleen op die wijze kan Envida er voor zorgen dat een bewoner direct getest wordt (op dezelfde dag via het eigen testteam) en de uitslag via de SOG snel bekend is. Daarmee wordt verdere verspreiding voorkomen en veilig werken voor de medewerkers door optimale inzet van PBM’s geoptimaliseerd.

Nieuwe ICPC code R83.03 Sars-CoV-2 (COVID-19)
Recent heeft het NHG een nieuwe versie van de ICPC-1 uitgebracht. Hierin is een nieuwe rubriek – R83.03, Sars-CoV-2 (COVID-19) – opgenomen voor patiënten met bewezen COVID-19. Lees hier meer over op ICPC | NHG.
Ook de thesaurus bestanden zijn aangepast. Hierdoor krijgt u bij verschillende zoekwoorden de relevante ICPC-rubrieken te zien, passend bij de registratieadviezen. De aangepaste registratieadviezen kunt u lezen in ‘Registratie in het EPD (ICPC)’.
Tenslotte is er een nieuwe versie van de NHG Tabel ICPC met attentiewaarde gepubliceerd. Bij patiënten waarbij R83.03 wordt geregistreerd, wordt automatisch een attentievlag (probleemstatus) toegevoegd.

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen (reminder)
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal meer voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.

U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 1 december a.s. -  17.00u

Storing GGD inzake doorgeven testuitslagen
Door een storing in het systeem kan de GGD momenteel geen huisartsenbrieven genereren. Dit zijn de brieven die zij sturen wanneer een patiënt positief getest is. Hierdoor kan het voorkomen dat een patiënt eerder is geïnformeerd over de uitslag dan u als huisarts. De GGD is op dit moment bezig met het oplossen van deze storing, dit kan echter een paar dagen duren. De brieven zullen zo spoedig mogelijk verstuurd worden.
Indien u vragen heeft hierover, kunt u het callcenter bellen op 088-8805005.

Aangepast advies HartVaatHAG
De huisartsen van de HartVaatHAG hebben het advies voor het verlenen van (keten)zorg aan CVRM-patiënten tijdens de coronaperiode geüpdatet. Dit advies vindt u hier en is te allen tijde terug te vinden op de crisispagina van ZIO (bij “Adviezen voor reguliere zorg”).

Persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal meer voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.

U kunt bestellen via deze link, vóór dinsdag 1 december a.s. -  17.00u

Medische verklaring over mondkapjes
De aangekondigde verplichting (per 1 december a.s.) tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Politie en boa’s kunnen mensen vragen aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Het crisisteam RHZ heeft deze week al meerdere signalen ontvangen dat patiënten de huisarts benaderen voor een medische verklaring.

De Rijksoverheid geeft duidelijk dat er geen schriftelijk bewijs nodig is om aan te tonen dat een patiënt niet in staat is een mondkapje te dragen in verband met een beperking of chronische ziekte (zie link).

Informatie m.b.t. verwijzen naar het MUMC+
Het MUMC+ streeft ernaar dat de reguliere zorg op de poli’s en functieafdelingen van het MUMC+ zo veel mogelijk doorgaat. Het MUMC+ vraagt dan ook om de patiënten zoals gebruikelijk te verwijzen. Het ziekenhuis neemt zelf de verantwoordelijkheid om te triëren. Bij krapte bijvoorbeeld vanwege personele bezetting op een afdeling dan geldt in algemeenheid dat MUMC+ trieert op basis van de 5 klassen van urgentie uit: 'het raamwerk voor het behoud van reguliere klinische non-COVID zorg in relatie tot de pandemische druk van de Federatie Medisch Specialisten' (link). Het kan voorkomen dat de wachttijden voor de patiënten daardoor wat langer zijn. Dit kan betekenen dat de patiënt mogelijk later wordt uitgenodigd op de poli of de functieafdeling. Waar mogelijk worden fysieke (controle) consulten vervangen door telefonische consulten. De patiënt wordt hierover geïnformeerd door het MUMC+.

Wat wordt verwacht van de huisarts:
-          U hoeft geen patiënten tegen te houden.
-          Het MUMC+ vraagt wel om de verwachtingen te bespreken met de patiënt. Geef ook in de verwijsbrief aan of de patiënt op de hoogte is van een eventuele vertraging.
-          Indien u een ‘niet pluis’ gevoel heeft, geef dat dan aan in de verwijsbrief
-          Verwijs de zorg die op de stadspoli uitgevoerd kan worden naar de stadspoli
-          Gebruik spoednummers enkel voor spoed

Hieronder treft u een aantal specifieke wijzigingen bij een poli of functieafdeling:

Poli

Wijziging t.b.v. communicatie eerste lijn

Neurologie

Short loop poli op brugpoli is tijdelijk gestopt

Neurochirurgie

Short loop poli op brugpoli is tijdelijk gestopt

KNO

Reductie algemene poli’s waar electieve zorg wordt gezien (amandel, neustussenschot, gehoorproblemen; 2e lijns tinnitus)
advies; op de stadspoli wat kan of overweeg verwijzing naar Annadal

VMK

Gynaecologie: Patiënten met buikpijnklachten waarbij een echo nodig is kunnen op de stadspoli gezien worden evenals spiraal plaatsen. S.v.p. zoals bovenstaand aangegeven alleen het spoednummer gebruiken voor spoedvragen.

Regiobeeld
Regionaal zien we op basis van onze wekelijkse meting een relatief rustig beeld. Dit wil zeggen dat:

  • Praktijken nog geen knelpunten ervaren t.a.v. de continuïteit van zorg;
  • Het ziekteverzuim onder huisartsen en het personeel nog relatief laag is;
  • Er geen knelpunten worden gesignaleerd over PBM of kritische middelen;
  • Er is sprake van een kleine afname van het aantal COVID-gerelateerde consulten, maar een kleine toename in het aantal COVID-gerelateerde visites ten opzichte van vorige week;
  • Op de huisartsenpost is geen stijging van zorgvraag (zowel regulier als COVID) te zien.

Via het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners op dit moment 24.1 per dag bedraagt (groei van 24% t.o.v. voorgaande week). De specifieke cijfers per gemeente zijn te raadplegen via het coronadashboard. Het landelijke cijfer ligt momenteel op 24.8 positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag (afname van 8% t.o.v. voorgaande week). 

De toename van het aantal besmette patiënten in Zuid-Limburg, is niet terug te zien in de door praktijken ingevulde vragenlijsten. Het crisisteam blijft de cijfers en de invloed hiervan op de zorg monitoren.

Aanschaf antigeen(snel)testen
Vorige week heeft het crisisteam op verzoek van bestuur RHZ een korte enquête uitgezet inzake de interesse voor collectieve inkoop van antigeen(snel)testen. Uit de resultaten blijkt dat maar een minimaal aantal praktijken interesse heeft in collectieve inkoop. Inmiddels is ook duidelijk dat de verpakkingen van 25 stuks niet deelbaar zijn, omdat deze naast 25 teststrips ook een vloeistof bevatten geschikt voor 25 testen. Deze vloeistof is niet per test verpakt.
Het crisisteam adviseert de praktijken om, indien gewenst, zelf deze antigeen(snel)testen aan te schaffen en/of evt. onderlinge afspraken te maken binnen de begro over het gebruik van deze testen.

Verkooppunten en prijzen:
- De Abbot sneltester is verkrijgbaar via Pluspunt van Mediq Medeco en kost €190,58 incl. BTW voor 25 stuks (stukprijs is €7,62 incl btw). Levertijd is + 3 weken.
- Indien de praktijk klant is bij Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum (RHMDC) kunnen de testen ook aldaar besteld worden. De huisartsen die klant zijn van RHMDC hebben in inlog op hun website, alwaar ze de testen per doos van 25 stuks kunnen bestellen. Deze testen kosten €8,62 per stuk (inclusief BTW). Levertijd is minder dan 1 week.

Bewaren facturen
Momenteel is er nog geen mogelijkheid om de kosten voor de sneltesten te declareren. De LHV is hierover in overleg met VWS. Daarom adviseren we u om de facturen te bewaren.

Uitzonderingsopties inzet zorgmedewerkers bij quarantaine
Specifiek voor zorgmedewerkers geldt een aantal uitzonderingen als hun afwezigheid problemen geeft in de zorgcontinuïteit of als zorg dan niet meer geboden kan worden. Het RIVM heeft per situatie uitgewerkt wanneer deze uitzonderingsoptie van toepassing is. Quarantaine, besmette huisgenoten en de CoronaMelder-app komen daarbij aan de orde.
U bepaalt uiteraard zelf met uw cliënten en medewerkers wanneer er al dan niet sprake is van problemen met de zorgcontinuïteit. Onderstaand is e.e.a. schematisch weergegeven.

 

zorgmedewerker (zonder klachten)

beleid voor zorgmedewerker

teruggekeerd uit een risicogebied/-land (code oranje/rood)

thuisblijven tot 10 dagen na terugkeer***

met een positief geteste huisgenoot

thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact***

met een positief getest persoon nauw contact

thuisblijven tot 10 dagen na het laatste contact***

met een huisgenoot met klachten die passen bij COVID-19 en koorts of benauwdheid

thuisblijven tot de testuitslag van huisgenoot bekend is***

 

*** Bij hoge uitzondering en alléén als de zorgcontinuïteit in het geding komt (zie boven), kan hiervan afgeweken worden, mits de zorgmedewerker geen klachten heeft en tijdens het werk altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II draagt. Daarnaast draagt de zorgmedewerker ook nog handschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek. Deze zorgmedewerker krijgt heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

 

Veranderingen omtrent 24-uurs bereikbaarheidsnummer GGD Zuid-Limburg
Afgelopen vrijdag bent u door de GGD, middels een brief, geïnformeerd over de veranderingen omtrent het 24-uurs bereikbaarheidsnummer van GGD Zuid Limburg. Het nummer 088-880 5075 kon gebeld worden voor intercollegiaal overleg, ook omtrent COVID-19 gerelateerde vragen. Vanaf 12-11 is het 24-uurs bereikbaarheidsnummer omgezet in een spoedlijn infectieziektenbestrijding voor professionals. Dit nummer kan niet meer gebeld worden voor vragen over COVID-19. Voor alle COVID-19 gerelateerde zaken kunt u terecht bij het callcenter via 088-880 5005.

Advies: Hervat voetzorg bij mensen met diabetes tijdens COVID-19
Recent was in het nieuws dat ziekenhuizen te maken hebben met een toename van het aantal grote amputaties. De toename wordt verklaard door het stilvallen van de reguliere zorg als gevolg van de huidige pandemie. De leden van de Nederlandse Diabetes Federatie maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Reden om nog eens nadrukkelijk te wijzen op de ‘Multidisciplinaire leidraad: voetzorg ten tijde van COVID-19’. De leidraad is opgesteld door de NDF in afstemming met alle betrokken leden cq beroepsgroepen: DVN, DiHAG, NVvP, NIV, NVvV, Provoet en V&VN Diabetes.
Het advies luidt als volgt: Het is belangrijk om de normale preventieve voetzorg weer te hervatten, met de daarbij passende voetcontroles (bij Sim’s 0 en 1 minimaal jaarlijks voetinspectie door de POH, bij Sim’s 2 of hoger: controle door de podotherapeut).
TIP: Ga bij (telefonisch) contact met patiënt na of deze controle de afgelopen maanden inderdaad heeft plaats gevonden en stimuleer de controlemomenten aan te houden.

Draaiboek huisartspraktijken dagzorg COVID-19 geactualiseerd
Het “Draaiboek huisartspraktijken dagzorg COVID-19” is geactualiseerd. De wijzigingen zijn grijs gearceerd. Het geactualiseerde draaiboek vindt u hier en is ook te allen tijde terug te vinden op de ZIO Crisispagina.
Graag willen we u nadrukkelijk wijzen op het schema in bijlage 1 van dit document (indicatie van urgentie ketenzorg). Samen met de kaderhuisartsen, hebben de ketenzorg coördinatoren een leidraad per keten voor de selectie van de meest risicovolle patiënten opgesteld. Tevens zijn in dit schema adviezen gegeven hoe het consult vorm te geven. Het schema is een handige leidraad voor de POH Somatiek en is geactualiseerd op basis van de laatste adviezen van DiHAG.

Tegemoetkoming voor artsen en medewerkers met ernstige gezondheidsproblemen door COVID-19
Artsen die ernstige gezondheidsproblemen hebben ondervonden door het coronavirus, of hun nabestaanden, kunnen een tegemoetkoming aanvragen bij Stichting Ondersteuningsfonds KNMG (StOF).
Medewerkers (niet zijnde artsen) die belangrijk werk doen in de frontlinie van de COVID-19 zorg en ernstig getroffen worden door het coronavirus, kunnen een aanvraag doen bij stichting ZWIC (Zorg na Werk In Coronazorg).

Bereikbaarheid Zorgpunt Maastricht-Heuvelland
In berichtgeving 93 hebben we u geïnformeerd over  het (nieuwe) Zorgpunt Maastricht-Heuvelland en over de mogelijkheid om via dit punt een ELV-bed voor een COVID-positieve patiënt te regelen. De openingstijden ontbraken.
Het zorgpunt voor COVID-opnames is van maandag t/m-vrijdag van 8.30-17.00 uur telefonisch bereikbaar via 043-8509300. Indien (naar geleide van de ontwikkelingen) het ROAZ-bestuurlijk ketenoverleg besluit dat uitbreiding van deze bereikbaarheid nodig is, wordt dat ingeregeld.
Voor plaatsing van een acute-/crisisopname in de ANW-uren kunt u ook het Zorgpunt bellen; u wordt dan doorverbonden met de dienstdoende verpleegkundige/specialist ouderengeneeskunde. 

Tijdelijke productiebeperking beeldvorming MUMC+ (niet COVID-gerelateerd)
De afdeling Beeldvorming van de Expertise Eenheid Beeldvorming & Laboratoria MUMC+ zal in het weekend van 14 en 15 november a.s. een geheel nieuw Radiologie Informatie Systeem (RIS) en Picture Archiving Communication System (PACS) in gebruik nemen. Om dit succesvol te laten verlopen, is een aantal aanpassingen in de uitvoering van de diagnostiek noodzakelijk. Dit heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van diagnostiek en beeldvorming van 13-11 t/m 18-11. Deze gevolgen kunt u inzien in dit bericht.
Nb. Dit bericht is niet COVID-gerelateerd, maar wel belangrijk om u op korte termijn over te informeren. Vandaar hebben we besloten om dit onderwerp mee te nemen in de COVID-berichtgeving.

Informatie Pharos geüdatet: informatie over corona in 13 talen
Pharos heeft de algemene informatie en de voorlichting over het coronavirus aangepast na de persconferentie op 3 november jl. Daarin werden tijdelijk strengere maatregelen aangekondigd. Ook hebben ze de voorlichting opnieuw bekeken en waar nodig verduidelijkt. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in 13 talen. Zie deze link.

Website PsyHAG: gevolgen van Corona voor GGZ
PsyHAG is het netwerk van kaderhuisartsen GGZ. Op deze website is veel informatie terug te vinden over corona, met name over de psychische en psychosociale gevolgen ervan. U vindt algemene informatie over corona, informatie gericht op specifieke groepen patiënten en zorgverleners. Verder vindt u informatie voor uw patiënt en ondersteuningsmateriaal voor het werk van de huisarts, POH-GGZ, POH-jeugd en POH-S. Er is een onderdeel over digitale communicatiemiddelen en over corona en beleid. Tenslotte is er informatie verzameld over de nazorg voor patiënten die corona hebben doorgemaakt en hun naasten. Klik hier om naar de website te gaan.

ELV-bed voor Covid- patiënt via Zorgpunt Maastricht-Heuvelland
Bij deze tweede Covid-19 uitbraak hebben de VVT-organisaties in Zuid-Limburg nieuwe afspraken gemaakt met betrekking tot het plaatsen van patiënten met Covid-19 in VVT-organisaties.
Versnelde doorstroom van patiënten met Covid-19 uit de ziekenhuizen en verwezen door huisartsen naar VVT-zorg wordt nu gecoördineerd door drie zorgpunten.
In onze regio is sinds 2 november j.l. het Zorgpunt Maastricht-Heuvelland actief.
Indien u een ELV-bed zoekt voor een Covid-positieve patiënt, kunt u dit via het Zorgpunt regelen (en dus niet meer via Tipp). Het Zorgpunt heeft een eigen telefoonnummer (043-8509300) en een onafhankelijke positie in de keten. Hoe deze procedure is, treft u hier aan. 

Centrale inkoop antigeen(snel)testen
In berichtgeving 92 hebben we u geïnformeerd over het gebruik van antigeen(snel)testen voor zorgpersoneel. Positieve testuitslagen zijn voldoende betrouwbaar, negatieve testuitslagen moeten bevestigd worden met een PCR-test. De zorgmedewerker met een negatieve antigeentest met milde klachten, mag komen werken met mondneusmasker, indien de continuïteit van zorg in het gedrang komt. Positieve testuitslagen dienen te allen tijde doorgegeven te worden aan de GGD via meldingen.infectieziekten@ggdzl.nl.
Het crisisteam heeft geïnventariseerd welke gevalideerde sneltesten beschikbaar zijn, inclusief de kosten hiervan. De sneltest van Abbott is het best verkrijgbaar, kost momenteel €157,50 (excl. BTW) voor 25 stuks en is leverbaar vanaf week 46. De prijs kan uiteraard in de loop van de tijd wijzigen.
Graag willen we inventariseren of er behoefte is aan centrale inkoop van deze sneltesten. Klik hier voor de korte vragenlijst.

Update wekelijkse vragenlijst
In overleg met de GGD, hebben we de wekelijkse vragenlijst geüpdatet. De vragen inzake palliatieve zorg zijn komen te vervallen en er zijn een tweetal vragen toegevoegd inzake personeel in quarantaine. De wekelijkse meting is van groot belang voor het bepalen van het regiobeeld. We verzoeken u dan ook wederom om deze vragenlijst wekelijks in te vullen.

Regiobeeld Zuid-Limburg
Regionaal zien we op basis van onze wekelijkse meting een relatief rustig beeld. Dit wil zeggen dat:
- Praktijken nog geen knelpunten ervaren t.a.v. de continuïteit van zorg;
- Het ziekteverzuim onder huisartsen en het personeel nog relatief laag is;
- Er geen knelpunten worden gesignaleerd over PBM of kritische middelen;
- Er is sprake van een kleine afname van het aantal COVID-gerelateerde consulten en visites ten opzichte van vorige week;
- Op de huisartsenpost is geen stijging van zorgvraag (zowel regulier als COVID) te zien.

Via het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners op dit moment 26.6 per dag bedraagt (afname van 37% t.o.v. voorgaande week). De specifieke cijfers per gemeente zijn te raadplegen via het coronadashboard. Het landelijke cijfer ligt momenteel op 40.2 positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag (afname van 25% t.o.v. voorgaande week). In het Overzicht A-Z wordt wekelijks een schema bijgehouden waarin de groei/afname wordt weergegeven.

Thuiswerken praktijkmanagers
In het kader van de aangescherpte maatregelen is het goed om te overwegen welke werkzaamheden de praktijkmanagers thuis kunnen uitvoeren. Indien de aanwezigheid van de praktijkmanager op de werkvloer noodzakelijk is, zorg dan voor een veilige werkomgeving met inachtneming van de basis maatregelen.

Inventarisatie overschotten/tekorten griep- en pneumokokkenvaccins
Meerdere huisartsen hebben hun zorgen geuit over de tekorten/overschotten van de griep- en/of pneumokokkenvaccinaties. Het SNPG adviseert om te kijken binnen de regio of er praktijken zijn die elkaar uit kunnen helpen. Op verzoek wilt ZIO dit faciliteren en inventariseert daarom de overschotten/tekorten middels deze vragenlijst. Op deze manier ontstaat er een centraal overzicht en kan e.e.a. wellicht uitgewisseld worden (indien gewenst). Klik hier voor de korte vragenlijst.
Voor het declareren van evt. overgenomen vaccins heeft het SNPG een leidraad gemaakt. Klik hier.

Ophalen persoonlijke beschermingsmiddelen
De door u bestelde persoonlijke beschermingsmiddelen zijn vanaf vrijdag 6 november a.s. op te halen bij ZIO. Wegens de minimale bezetting, moet u soms even wachten vooraleer de deur wordt geopend.

Testuitslagen GGD van zorgmedewerkers
De GGD heeft ons geïnformeerd dat de testuitslagen van medewerkers die via de prioriteitsroute getest worden, niet meer telefonisch doorgegeven worden. De testuitslagen zijn binnen maximaal 24 uur (streven is binnen 12 uur) zichtbaar via het online webportaal; www.coronatest.nl. (via DigiD) Normaliter ontvangt de medewerker een e-mail dat de uitslag klaar staat, echter heeft de GGD te maken (gehad) met ICT problemen. Wij adviseren dus om het webportaal in de gaten te houden.
Ter volledigheid; aanmelden voor een test via de prioriteitsroute gaat via telefoonnummer 0800-8101. Indien dit callcenter overbelast is, kan een afspraak ook gemaakt worden via 5005@ggdzl.nl. Vermeld hierbij in de onderwerpregel “Testafspraak zorgprofessional”.
Nb. Zorgmedewerkers met een positieve testuitslag worden wel nog telefonisch benaderd in het kader van het bron- en contactonderzoek.

Antigeen(snel)testen
De GGD Zuid Limburg heeft op 29-10-2020 een document gepubliceerd inzake sneltesten voor medische organisaties. Dit document bevat waardevolle informatie over de betrouwbaarheid van deze antigeen(snel)testen. De antigeentest is minder gevoelig dan een PCR test, de wijze van afnemen van de keel/neuswat én de juiste manier van uitvoeren van de test dragen hier aan bij.
Een positieve antigeentest duidt hoogstwaarschijnlijk op een COVID-infectie. Personen met een positieve antigeentest krijgen dezelfde maatregelen opgelegd als personen met een positieve PCR.
Een negatieve testuitslag is niet betrouwbaar. Deze kan namelijk ten onrechte negatief zijn, omdat deze te vroeg of te laat is afgenomen. Een negatieve test dient daarom bevestigd te worden met een PCR. In afwachting van de uitslag van de PCR, blijft die persoon thuis. Tenzij de zorgcontinuïteit in het gedrang komt. (Zie volgende bericht)
ZIO gaat samen met het crisisteam beoordelen of het mogelijk/wenselijk is om gevalideerde antigeen(snel)testen collectief in te kopen.

Inzet van zorgmedewerkers met klachten na een negatieve antigeentest
De inzet van medewerkers van de huisartsenpraktijk met klachten na een negatieve antigeensneltest is in afstemming met het RIVM aangepast:
Medewerkers van de huisartsenpraktijk met milde klachten (zonder koorts/benauwdheid/hoesten) en een negatieve antigeensneltest, die in afwachting zijn van de uitslag van de PCR-test, mogen in uitzonderingssituaties, waarbij de continuïteit van zorg in het geding komt door dreigende personele krapte, aan het werk. Voorwaarde hierbij is dat zij altijd een chirurgisch mondneusmasker IIR dragen en bij persoonlijke verzorging en lichamelijk onderzoek ook handschoenen dragen. Lees meer over antigeen(snel)testen in het document ‘Antigeen(snel)testen COVID-19’ en op ‘Testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis’.

Update DiHAG-handreiking Diabeteszorg tijdens de COVID-19 pandemie
Het is te verwachten dat COVID-19 pandemie nog geruime tijd zal duren. We moeten er zorg voor dragen, dat de reguliere en chronische zorg zoveel mogelijk voortgang blijft vinden. Vandaar heeft de DiHAG een aangepaste versie van de DiHAG-handreiking “Diabeteszorg tijdens de COVID-19 pandemie” gepubliceerd. In dit document geeft men adviezen over de wijze waarop u mensen met diabetes zo goed mogelijk in beeld kunt houden en de noodzakelijke zorg kunt verlenen, incl. adviezen over de vorm (fysiek/op afstand) en frequentie van het consult.

Reminder; persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal meer voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.

U kunt bestellen via deze link, vóór woensdag 4 november a.s. -  17.00u

Persoonlijke beschermingsmiddelen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers, handdesfinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal meer voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 4 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
    U kunt bestellen via deze link, vóór woensdag 4 november a.s. -  17.00u

Inachtneming maatregelen
Het crisisteam wil nogmaals het belang benadrukken van het naleven van de basismaatregelen (o.a. de 1,5 meter en hygiënemaatregelen). In omliggende regio’s zijn kleine besmettingshaarden in praktijken geweest, waardoor een aantal praktijken tijdelijk de deuren hebben moeten sluiten. Alleen door het strikt naleven van de maatregelen, kunnen we deze kans verkleinen. Het crisisteam wilt u daarom graag nogmaals wijzen op de volgende maatregelen:

  • Houdt 1,5m afstand, ook bij informele pauzemomenten in de praktijk;
  • Draag te allen tijde een mondneusmasker;
  • Nies en hoest in uw elleboog;
  • Desinfecteer uw handen regelmatig;
  • Overleg bij klachten altijd met uw werkgever en laat u testen.

Port-a-cabins op parkeerplaats HAP-SEH
Het MUMC+ heeft het crisisteam RHZ geïnformeerd over de toename van het aantal patiënten op de SEH. In het kader van deze toename, is besloten om een aantal port-a-cabins te plaatsen op de parkeerplaats van HAP-SEH. Deze port-a-cabins zullen gebruikt worden voor de triage, het scheiden van patiëntenstromen en als wachtkamer.

Tekst bandje telefoon
Het crisisteam heeft reeds eerder een aantal suggesties gedeeld voor het bandje van de telefoon. Deze teksten zijn wellicht voor laaggeletterde patiënten niet volledig begrijpelijk. We kregen van een praktijk onderstaande suggestie en delen deze graag met u:

  • Nederlands:

‘Juist ook in deze tijd kunt u bij ons terecht voor al uw zorg. Bel ons voor al uw vragen. Help ons om veilig voor u te kunnen zorgen: vertel ons steeds als u luchtwegklachten heeft. Dan kunnen wij samen met u plannen hoe we u kunnen helpen.’

  • Engels

‘Also in these times we’re available for all your care. Please call us with any questions. You can help us to care of you safely by telling us if you have any airway complaints. Thereby we can plan how to take care of you appropriately.’

Aanvullende maatregel prioritering griepvaccin
De SNPG heeft ons geïnformeerd dat ze steeds meer signalen ontvangen dat op landelijk niveau de extra vraag naar griepvaccins het aantal beschikbare vaccins lijkt te overstijgen. Vanuit het RIVM wordt het publiek vanaf gisteren (27 oktober) actief geïnformeerd over het mogelijke vaccintekort en het belang om voorrang te geven aan mensen die het meeste baat hebben bij de griepprik. Daarbij verzoeken ze mensen van 60 t/m 69 jaar zonder medische indicatie nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik.

De SNPG vraagt de huisartsen de oproep van het RIVM te delen met de patiëntenpopulatie, via de reguliere communicatiekanalen (o.a. website).  Hier vindt u een voorbeeldtekst. U kunt patiënten hierbij wijzen op de publieksinformatie van het RIVM op http://www.rivm.nl/griepprik. Dit kan helpen om te zorgen dat tijdens de vaccinatiespreekuren zo min mogelijk 60 tot en met 69 jaar zich melden voor de griepprik.

Meer informatie vindt u op deze pagina van het SNPG.

Antigeen(snel)testen
Afgelopen week zijn diverse praktijken door Reinier Haga en Pluspunt Mediq benaderd inzake het aanbieden van antigeen(snel)testen. ZIO heeft bij de GGD advies gevraagd inzake de inzetbaarheid van deze sneltesten bij zorgpersoneel.

GGD -advies
De voorlopige resultaten van de validatiestudies elders in het landlaten zien dat een aantal soorten (o.a. BD Veritor, Abbott Panbio) voldoende sensitief lijken te zijn om besmettelijke personen met COVID-19 te herkennen. Het gaat dan om personen met klachten korter dan 1 week, waarbij de viral load hoog is. 
De GGD Zuid-Limburg en het MUMC+ onderzoeken momenteel ook de mogelijkheden voor het gebruik van antigeen(snel)testen voor het vaststellen van acute COVID-19 infecte. Om te beoordelen welke rol de antigeentesten in de screenende diagnostiek kunnen innemen, is het nodige om eerst validatieonderzoek te verrichten. Omdat de antigeentesten mogelijk minder gevoelig zijn dan de huidig gehanteerde PCR-test, is het nodig om de betrouwbaarheid van de antigeentesten te vergelijken met de PCR-test.
Voor het stellen van de diagnose COVID-19 bij personen met klachten in de huisartsenpraktijk heeft de PCR-test nog steeds de voorkeur boven de antigeen(snel)test.

NHG advies indien toch antigeen(snel)testen worden ingezet
Voor het stellen van de diagnose COVID-19 bij personen met klachten in de huisartsenpraktijk heeft de PCR-test nog steeds de voorkeur boven de antigeen(snel)test. 

Indien u toch gebruik maakt van een antigeen(snel)test, dan adviseert het NGH het volgende:

  1. Gebruik een antigeen(snel)test alléén bij personen met klachten die kunnen passen bij COVID-19, bij voorkeur in de eerste week van ziek zijn. 
  2. Maak géén gebruik van antigeen(snel)testen bij personen zonder klachten of symptomen.
  3. Indien u een antigeen(snel)test gebruikt, let dan op de ‘randvoorwaarden voor uitvoeren van antigeensneltesten’ (zie kader onderin het document ‘Antigeen(snel)testen COVID-19’)
  4. Draag bij afname en verwerking van de test volledige PBM (zie Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)). 
  5. Interpreteer een positieve sneltest bij personen met klachten of symptomen als voldoende bewijs voor COVID-19; geef de bijbehorende adviezen en meld de infectie bij de GGD. Voor de maatregelen naar aanleiding van een melding van een bevestigde patiënt, zie de LCI-richtlijn COVID-19.
  6. Controleer een negatieve sneltest bij personen met klachten of symptomen altijd met een PCR-test. 
  7. Adviseer zorgmedewerkers met klachten en een negatieve sneltest in afwachting van de uitslag van de PCR test om de adviezen van de LCI te volgen (zie onderstaand bericht).

Beleid zorgmedewerker met klachten in afwachting van PCR uitslag
Het beleid voor een zorgmedewerker met klachten in afwachting van een PCR test is verduidelijkt.
Zorgmedewerkers met klachten dienen thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Als deze persoon koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
Zorgmedewerkers zonder klachten, die om andere redenen getest worden mogen wel bij hoge uitzondering en alleen als de continuïteit van zorg in het geding komt blijven werken, indien zij altijd een chirurgisch mondmasker IIR dragen en bij persoonlijke verzorging en lichamelijk onderzoek ook handschoenen dragen. Zie voor uitgebreidere informatie Inzet en testbeleid zorgmedewerkers (punt 7) en de LCI bijlage Testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis.

Nb. De HAP volgt het beleid van het MUMC+ voor haar medewerkers en kan hiermee dus gemotiveerd afwijken van bovenstaand beleid indien de zorgcontinuïteit in het gedrang komt.

 

Update MUMC+ van 23-10-2020
Naar verwachting zal het aantal COVID-19 patiënten de komende week fors toenemen. Om die reden heeft het MUMC+ op 23 oktober j.l. besloten om extra stappen te zetten in de opschaling van V&V personeel, zowel in de kliniek als op de IC’s. Vanaf vandaag is het meldpunt ‘Personele Inzet’ actief. Van daaruit zullen vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd.
Het is de bedoeling om het extra benodigde personeel zo gelijkmatig mogelijk weg te nemen van de niet-COVID afdelingen om de last zoveel mogelijk gelijk te verdelen. Er zal steeds oog zijn voor de continuïteit en medewerkers zullen maximaal ingezet worden op één, max twee afdelingen.

Woonzorgcentra Envida en Sevagram: situatie per locatie
Envida en Sevagram houden op hun websites bij of er in hun woonzorgcentra extra maatregelen van toepassing zijn in verband met corona. Mocht er in een woonzorgcentrum een of meerdere besmettingen zijn, dan kunt u op de pagina van het desbetreffende woonzorgcentrum lezen welke extra maatregelen er zijn getroffen. U kunt dit van Envida hier bekijken en van Sevragram hier.  

Berichtgeving Corona ook naar POH en doktersassistentes
Uit de evaluatie van de eerste Coronagolf is gebleken dat praktijkondersteuners en doktersassistentes niet altijd voldoende of op tijd geïnformeerd waren over nieuwe Corona-maatregelen of ontwikkelingen. Daarom is besloten de berichtgevingen die naar de huisartsen, waarnemend huisartsen en praktijkmanagers via de mail worden verstuurd, ook naar hen te versturen. Bovendien hebben we de lay-out van de mailing in een nieuw jasje gestoken.

Regiobeeld op 21-10-2020
Regionaal zien we op basis van onze wekelijkse meting een relatief rustig beeld. Dit wil zeggen dat:

  • Praktijken nog geen knelpunten ervaren t.a.v. de continuïteit van zorg;
  • Het ziekteverzuim onder huisartsen en het personeel nog relatief laag is;
  • Er geen knelpunten worden gesignaleerd over PBM of kritische middelen;
  • Er is geen forse toename van het aantal COVID-gerelateerde consulten en visites ten opzichte van vorige week;
  • De telefonische druk in praktijken neemt wel toe ten opzichte van vorige week;

Op de huisartsenpost is geen stijging van zorgvraag (zowel regulier als COVID) te zien.

Via het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners op dit moment 19.6 per dag bedraagt (stijging van 10% t.o.v. vorige week). De specifieke cijfers per gemeente zijn te raadplegen via het coronadashboard. Het landelijke cijfer ligt momenteel op 47 positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag (stijging van 10.6% t.o.v. vorige week).
We doen een dringende oproep aan alle huisartsenpraktijken om de wekelijkse datameting over de stand van zaken in de praktijk te blijven invullen. Deze data zorgt er onder andere voor dat we tijdig kunnen opschalen, indien nodig.

Griepvaccinatie van MUMC+ medewerkers bij de huisarts
Meerdere huisartsen hebben ZIO gebeld met het bericht dat medewerkers van het MUMC+ een brief hebben gekregen dat het  MUMC+ slechts een beperkt griepvaccinaties kan zetten bij medewerkers. En dat de medewerkers zoveel mogelijk wordt verzocht om de griepvaccinatie via de huisarts te laten zetten. Dat is niet het geval. Het gaat erom dat medewerkers van het MUMC+ die een uitnodiging krijgen voor een griepvaccinatie van de eigen huisarts, wordt gevraagd om deze ook op te halen bij de huisarts.

Update MUMC+ van 20-10-2020
De stroom COVID patiënten vanuit de eigen regio neemt weer toe, vandaar dat het belangrijk blijft om ook zorgpartners  goed op de hoogte te houden van de voorbereiding hierop. Het MUMC+ wil natuurlijk in control blijven, zodat ze weer samen de COVID patiënten kunnen verzorgen maar ook de reguliere zorg verantwoord, hoewel op een lager niveau, kunnen blijven bieden. Hieronder vinden jullie een aantal punten:

  • Vanaf 26 oktober wordt tot 80% van de reguliere zorg afgeschaald. Dat geldt voor de kliniek als ook voor de poli’s. Er zijn vanaf die datum 16 OK’s van de 20 open. Centrumdirecties en medische afdelingen bepalen zelf hoe de zorg wordt afgeschaald. Het plan van afschaling per centrum wordt gedeeld met het ZCT. Voor de poli’s geldt dat de gekozen afschaling gedeeld wordt met de coördinator poli’s, Vivian Hoogland
  • In overleg met het Landelijk Centrum Spreiding Patiënten wordt een voorstel gedaan vanuit het MUMC+ om over te plaatsen patiënten zelf te gaan halen. Zo houdt het MUMC+ meer regie op hoe en wanneer we patiënten uit andere regio’s opnemen.
  • Afgelopen dinsdag is er is een PCR-teststraat voor pre-opname gestart. Hierin worden patiënten die worden opgenomen voor een OK of voor een electieve behandeling, getest.
  • De coronapoli voor MUMC+ medewerkers is vanaf aankomend weekend ook geopend op zaterdag en zondag. Van 08.00-12.00 uur kunnen medewerkers daar terecht; fysiek, telefonisch en voor testen.

Op 20 oktober jl .was er een livestream vanuit het MUMC+ bestuur voor alle medewerkers, over de COVID-aanpak. U kunt deze kijken op https://bcove.video/2T9GNy3

Begrijpelijke voorlichting over Corona in 13 talen
Pharos heeft voorlichtingsmaterialen over Corona ontwikkeld in begrijpelijke taal met plaatjes. De voorlichting is aangepast na de persconferentie op 13 oktober. Daarin werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Er staat nu bijvoorbeeld in waar het dragen van een mondkapje verplicht is. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in 13 talen. Klik hier.

Afschaling reguliere zorg MUMC+ 

De afgelopen week zien we dat de vraag naar COVID-19 (ziekenhuis)zorg in Nederland sneller toeneemt dan verwacht. Dit heeft ook zijn weerslag op het MUMC+. De opnamecijfers uit onze eigen regio, vallen nog mee ten opzichte van de rest van Nederland. Het MUMC+ vangt nu, conform landelijke afspraken met het LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding) patiënten op van buiten de regio.

Tot nu toe was het beleid van het MUMC+ vooral gericht op de continuïteit van zorg, echter komen ze nu in een nieuwe fase terecht. Afschaling van zorg is noodzakelijk om de gevraagde COVID-19 zorg te kunnen leveren. Daarom is besloten de reguliere zorg af te schalen naar 80% van de capaciteit. Daarbij houdt het MUMC+ de noodzakelijke zorg in het oog.
Binnen de taakgroep semi-electieve zorg (TSEZ) is besproken om tertiaire zorg (zoals bv CTC, vaatoperaties, oncologie, neurochirurgische ingrepen en scolioseoperaties) zo min mogelijk af te schalen. Dat betekent dat van andere zorg meer wordt afgeschaald. De keuze welke zorg meer of minder wordt afgeschaald wordt primair bij de medische afdelingen/centra neergelegd, die dit afstemmen met de TSEZ.

ZIO wordt door het MUMC+ op de hoogte gehouden van de afschaling en zal dit middels berichtgevingen met de huisartsen delen.

Antigeen(snel)testen
Op dit moment worden verschillende antigeen(snel)testen gevalideerd voor de Nederlandse situatie. In een aantal GGD-teststraten vindt onderzoek plaats door bij patiënten zowel een PCR als een antigeen(snel)test uit te voeren.
Voordat de antigeen(snel)testen in huisartsenpraktijken ingezet kunnen worden, is verder onderzoek nodig naar de mogelijkheden voor èn gevolgen van toepassing van antigeen(snel)testen in de verschillende klinische domeinen.
NHG en LHV blijven betrokken bij de implementatie van antigeen(snel)testen en stemmen af met GGD en RIVM. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we u informeren.

Informatiekaart inzake communicatie naar patiënten
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een informatiekaart  gepubliceerd die zorgaanbieders en zorgverleners in alle sectoren helpt om patiënten duidelijk te maken wat zij kunnen verwachten indien de reguliere zorg weer wordt afgeschaald. 

Overzicht berichtgeving A-Z, versie najaar 2020
Aangezien het COVID-19 virus weer aan een landelijke opmars bezig is en er officieel sprake is van een tweede golf, heeft het crisisteam ervoor gekozen om het Overzicht A t/m Z op te splitsen. Er is een versie met de berichtgevingen van het voorjaar (deze is terug te vinden op de ZIO crisis pagina) en in de bijlage vindt u de nieuwe versie van het overzicht met berichtgevingen van het najaar. In het overzicht van het najaar zijn alle belangrijke berichten sinds medio augustus opgenomen. Dit document wordt weer wekelijks bijgehouden. De meest recente versie vindt u altijd op de ZIO crisis pagina.

Geneeskundige verklaring inzake het niet dragen van mondkapjes
Nu het dringende advies van de overheid om mondkapjes te dragen landelijk geldt, krijgen we steeds meer signalen van huisartsen dat patiënten hen benaderen om een geneeskundige verklaring op te stellen waarom de patiënt geen mondkapjes hoeft te dragen. Huisartsen hoeven niet te voldoen aan dit verzoek. In overleg met het NHG is besloten om deze patiënten het standaard weigeringsbriefje van het KNMG te geven. Dit weigeringsbriefje vindt u hier, in vijf talen (Nederlands, Engels, Turks, Marokkaans, Arabisch en Pools).

Quarantaineverplichting na contact met positieve patiënt
Het crisisteam kreeg steeds meer vragen van praktijken, dat medewerkers door de GGD benaderd werden in het kader van het bron- en contactonderzoek van een positief geteste patiënt. De medewerkers die in contact waren geweest met deze patiënt, werd geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan.
Omdat dit een grote druk legt op het systeem en een risico is voor de continuïteit, hebben we bij de GGD nagevraagd hoe hiermee om te gaan.
Indien de medewerker de patiënt in geschikte PBM (mondmasker (minimaal type IIR), handschoenen, bril of spatscherm en doktersjas of schort) heeft gezien, wordt deze in het bron- en contactonderzoek NIET aangemerkt als nauw contact en geldt hierdoor de quarantaineverplichting niet.
Het LCI komt op korte termijn met een nieuwe richtlijn inzake bovenstaand, die meer duidelijkheid en concrete afspraken moet verschaffen.

Toolkit communicatiemidelen CoronaMelderApp
Vanaf zaterdag 10 oktober is CoronaMelder-App in heel Nederland te gebruiken. Om zoveel mogelijk Nederlanders hierover te informeren biedt de Rijksoverheid een toolkit aan. Met de materialen uit de toolkit kunt u de CoronaMelderApp in uw praktijk onder de aandacht brengen bij anderen (zoals posters, narrowcasting en brief voor huisartsen). U treft deze hier aan.

Psychisch welbevinden van mensen met chronische hart- en/of longziekten door Corona afgenomen
Het MUMC+ heeft, dankzij de medewerking van huisartsenpraktijken, onderzoek gedaan naar de ervaringen met de zorg van patiënten met chronische hart- en of longziekten in Coronatijd. De vragenlijst is door 680 patiënten, verspreid over het land, ingevuld. Hierdoor hebben zij in kaart kunnen brengen wat de impact is van de coronacrisis op patiënten met COPD, longfibrose en hartfalen. Als zorgverleners willen ze hiervan leren zodat ze de zorg, nu de tweede golf een feit is, beter op deze doelgroep patiënten kunnen aanpassen. U treft hier een samenvatting van de resultaten aan.

Regelgeving tegemoetkoming herregistratie verruimd
Om tegemoet te komen aan de belasting van specialisten, profielartsen en aiossen tijdens COVID-19, heeft het College Geneeskundige Specialismen (CGS) de regelingen rond herregistratie en opleidingen van maart van dit jaar verruimd.
Alle specialisten en profielartsen behouden tot 1 januari 2021 hun registratie in de registers van de RGS. Voor de herregistratie-eis gewerkte uren geldt tot 1 januari 2021 een coulanceregeling van 10%. Voor deskundigheidsbevordering (bij- en nascholing) geldt tot 1 maart 2025 een coulanceregeling van 20%.

Specialisten en profielartsen waarvan de registratie eindigt tussen 1 maart 2020 en 1 januari 2021, worden niet uitgeschreven uit het register en blijven tot 1 januari 2021 ingeschreven. De RGS schreef deze groep artsen de afgelopen maanden wel aan om te herregistreren, zodat wie dat wil, een aanvraag kan indienen. Wie daar niet op reageerde blijft in beginsel tot 1 januari 2021 in het register ingeschreven. De RGS stuurt hen in de periode september tot en met december 2020 een herinnering om alsnog te herregistreren. Meer informatie is te vinden op de website van de KNMG en in deze samenvattende tabel.

Belang wekelijkse meting
We doen een dringende oproep aan alle huisartsenpraktijken om de wekelijkse datameting over de stand van zaken in de praktijk te blijven invullen (deze ontvangt u per mail). Deze data zorgt er onder andere voor dat we tijdig kunnen opschalen, indien nodig.

CAHAG richtlijn inzake spirometrie
Door de sterke toename van het aantal COVID besmettingen in Nederland zijn per direct nieuwe CAHAG-adviezen van kracht. De kernpunten van dit advies vindt u onderstaand opgesomd. Het volledige advies is te zien via deze link.

  1. Er wordt afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk, ongeacht het merk spirometer.
  2. Wees terughoudend in het verwijzen naar de tweedelijn inzake het afnemen van een spirometrie. Gebruik deze mogelijkheid alleen als dit klinisch noodzakelijk is en in goed overleg met de longarts.
  3. Behandel voorlopig de patiënten met een sterk vermoeden op astma en COPD als zodanig. Deze behandeling moet u zien als een pragmatische proefbehandeling en dit laat onverlet dat goede diagnostiek op een later tijdstip noodzakelijk blijft. Houdt er rekening mee dat er overlap bestaat in het klachtenpatroon van COVID, astma en COPD.
  4. Probeer zo veel mogelijk de zorg voor patiënten met astma en COPD wel door te laten gaan. Een goede mogelijkheid hiervoor is het digitale consult. Een webinar met tips over hoe je dit kunt organiseren is te vinden op de CAHAG-website.
  5. Laat de patiënt alleen de eigen medicatie gebruiken bij het controleren van de inhalatietechniek. Gebruik geen placebo. Er is goede ervaring met digitale ondersteuning in inhalatietechniek (videobellen of opgenomen filmpjes). Indien noodzakelijk kan de incheck DIAL gebruikt worden. Voorwaarde is dat voor elke patiënt een nieuw mondstuk met eenwegklep gebruikt wordt en het apparaat voor en na elk gebruik aan de buitenzijde gedesinfecteerd wordt.

Beeld van de regio, 07-10 17.00u
Via het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners op dit moment 10.7 per dag bedraagt. Vorige week was dit 4.9 per dag, er is dus een verdubbeling te zien.. De specifieke cijfers per gemeente zijn te raadplegen via het coronadashboard.
Het landelijke cijfer ligt momenteel op 26.1 positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag.

Zorgmedewerkers testen door de GGD
Een aantal praktijken heeft aangegeven knelpunten te ervaren met de landelijke werkwijze rondom het testen van zorgmedewerkers met prioriteit.
Momenteel garandeert de GGD-Zuid Limburg een testafname binnen 24u, met de uitslag binnen 12u na afname. Het probleem lijkt te liggen in de bereikbaarheid van het landelijk nummer (0800-8101). Dit nummer is regelmatig overbelast.

De GGD-Zuid Limburg blijft als back-up de eerdere (regionale) werkwijze hanteren. Indien het landelijke nummer wegens overbelasting niet bereikbaar is, kan de zorgmedewerker een e-mail sturen naar 5005@ggdzl.nl. In deze e-mail moeten onderstaande punten aan de orde komen:

  • Vermeld in de onderwerp-regel ‘Testafspraak zorgprofessional’
  • Vermeld voor- en achternaam (incl. meisjesnaam), woonplaats, telefoonnummer en de organisatie waar de medewerker werkzaam is.
  • Verstuur de e-mail indien mogelijk vanuit het werk e-mailadres.

Er zijn medewerkers van GGD Zuid Limburg beschikbaar gesteld om de aanvragen vanuit zorgprofessionals tijdig in behandeling te nemen. Na het versturen van de e-mail wordt er telefonisch contact met de zorgprofessional opgenomen.

PBM ophalen
De door u bestelde PBM kunt u vanaf donderdag 7 oktober ophalen bij ZIO. Wegens de minimale kantoorbezetting, kan het zijn dat u soms even moet wachten aan de voordeur. Tussen 9.00 en 16.00u is te allen tijde iemand aanwezig bij ZIO.

Richtlijn MUMC+ inzake mondmaskers en gevolgen voor de HAP
Het MUMC+ heeft ons geïnformeerd over het advies dat vanaf heden daar geld. In alle openbare ruimtes van het MUMC+ worden niet medische mondmaskers gedragen. Alle MUMC+ medewerkers dragen deze en verzoeken de bezoekers en patiënten deze ook te dragen. In principe zorgt iedereen voor zijn eigen niet-medische neusmondmasker. Het aangepaste advies heeft gevolgen voor het werken op de Huisartsenpost. 

De werkwijze voor de HAP op een rijtje:

  • Medische neusmondkapjes zijn beschikbaar op de Hap. Dit masker mag 3 uur aangesloten gebruikt worden.
  • In de openbare ruimte (gang HAP, koffiekamer, restaurant, toilet etc.) neusmondmasker altijd toepassen.
  • Op de Hap in callcentrum en spreek- en behandelkamers:  
    • Als 1,5m kan worden gehandhaafd en gebruik wordt gemaakt van spatschermen dan is in principe géén neusmondmasker nodig
    • Indien schouder-aan-schouder werkzaamheden binnen 1,5m, draagt 1 persoon wél het neusmondmasker.

Attendeer elkaar op deze werkwijze. Dit begin van de 2e piek maakt veel los. We hopen u zo voldoende te hebben geïnformeerd en blijf uw vragen stellen als het niet duidelijk is. Indien bovenstaande adviezen op basis van landelijke richtlijnen wijzigen, dan laten we dit weten.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Bestellen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • We beschikken momenteel over schorten, handdesinfectant, KN95 mondmaskers en medische chirurgische mondmaskers. De handschoenen maat S, M, L en XL zijn in bestelling bij het landelijk depot en verwachten we komende week.
  • Afhankelijk van het totaal aantal bestelde handschoenen en de levering van het landelijk depot, is het wellicht niet mogelijk de volledig bestelde hoeveelheid handschoenen te kunnen leveren. We vragen hiervoor u begrip.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 2 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.
  • U kunt bestellen via deze linkvóór dinsdag 6 oktober a.s. -  17.00u


Praktische tips voor PBM bij non-COVID-19 patiënten (NHG-advies)
De prevalentie van COVID-19 neemt toe. Om ervoor te zorgen dat de non-COVID-19 zorg zo veel mogelijk doorgang houdt, ook tijdens de tweede coronagolf, en verdere verspreiding te beperken geeft het NHG praktische overwegingen met betrekking tot gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in aanvulling op de reeds bestaande aanbevelingen in ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’.

Bijvoorbeeld in de volgende gevallen kunnen aanvullende beschermende maatregelen wenselijk zijn: 

  • U werkt in een gebied met een hoge prevalentie van COVID-19.
  • U werkt met patiëntencategorieën waarin de prevalentie van COVID-19 verhoogd is. 
  • U verleent ook zorg aan personen die extra kwetsbaar zijn. 
  • U behoort zelf tot een kwetsbare categorie. 
  • U wilt niet bij elke patiënt de afweging maken of PBM geïndiceerd zijn. 
  • U wilt uzelf, andere praktijk medewerkers en patiënten extra beschermen, bijvoorbeeld om uitval te voorkomen.   

Overweeg dan tijdens alle non-COVID-zorg het volgende:  

  • Aanvullende PBM voor zorgverleners
    Overweeg routinematig een doktersjas te dragen tijdens het spreekuur met daarnaast een van de volgende opties:
    • Draag uw gehele werkdag een chirurgisch mondneusmasker IIR. Vul dit aan met een bril/faceshield en zo nodig handschoenen als u binnen 1,5 meter komt, bijvoorbeeld voor lichamelijk onderzoek. 
      OF
    • Draag alléén als u binnen 1,5 meter moet komen een chirurgisch mondneusmasker IIR met een beschermende bril/faceshield en zo nodig handschoenen. 
  • PBM voor bezoekers van de praktijk 
    • Verzoek iedereen die de praktijk binnengaat een (niet medisch) mondneusmasker te gebruiken en de handen te desinfecteren. 

Bij risicovolle handelingen en bij procedures met groot risico op druppelvorming/spatten bij patiënten zonder verdenking op COVID-19 volgt u de bestaande aanbevelingen in ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Hier staan ook de verdere randvoorwaarden en eisen benoemd.

Regiobeeld
Het is ongetwijfeld niet aan u voorbijgegaan dat COVID-19 landelijk bezig is aan zijn tweede opmars. Regionaal zien we op basis van onze wekelijkse meting een relatief rustig beeld. Dit wil zeggen dat:

  • Praktijken nog geen knelpunten ervaren t.a.v. de continuïteit van zorg;
  • Het ziekteverzuim onder huisartsen en het personeel nog relatief laag is;
  • Er geen knelpunten worden gesignaleerd over PBM of kritische middelen;
  • Er is geen forse toename van het aantal COVID-gerelateerde consulten en visites ten opzichte van vorige week;
  • De telefonische druk in praktijken neemt wel toe ten opzichte van vorige week;
  • Op de huisartsenpost is geen stijging van zorgvraag (zowel regulier als COVID) te zien.
  • Er is geen toename te zien in het aantal tests dat wordt afgenomen door huisartsen in vergelijking met mei/juni. De aantallen zijn weergegeven in onderstaande tabel.

Maand

Positief

Negatief

Eindtotaal

mei

22

223

245

jun

2

258

260

jul

3

223

226

aug

4

199

203

sep

4

258

262

Eindtotaal

35

1161

1196

    

Via het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat in de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners op dit moment 4.9 per dag bedraagt. De specifieke cijfers per gemeente zijn te raadplegen via het coronadashboard. Het landelijke cijfer ligt momenteel op 17.4 positief geteste personen per 100.000 inwoners per dag.
We doen een dringende oproep aan alle huisartsenpraktijken om de wekelijkse datameting over de stand van zaken in de praktijk te blijven invullen. Deze data zorgt er onder andere voor dat we tijdig kunnen opschalen, indien nodig.

Triageschema
We vernemen dat de telefonische drukte in de praktijk weer aan het toenemen is, mede door de toename van luchtwegklachten en/of koorts. Het NHG heeft hiervoor een triageschema ontwikkeld voor de praktijkassistente en de huisarts. Als u dit schema volgt, komt u tot een verantwoord telefonisch beleid in uw praktijk bij patiënten met mogelijk COVID-gerelateerde klachten.

Beleid medewerkers en bijeenkomsten ZIO
Vanuit directie van ZIO is het besluit genomen dat alle medewerkers van ZIO de komende drie weken vanuit thuis gaan werken. De medewerkers blijven telefonisch bereikbaar via hun rechtstreekse nummers.
Tevens zullen alle overleggen en scholingen digitaal plaatsvinden. Alleen in overleg met directie kan hiervan worden afgeweken.
Indien een ZIO medewerker reeds een afspraak heeft gepland in de praktijk, wordt in overleg met de praktijk bekeken of dit fysiek of digitaal doorgaat.

Zorg online
In deze tijden waarin steeds meer patiënten te maken krijgen met griep-achtige klachten, is het raadzaam om te kijken naar zorg online. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beeldbellen. De POH GGZ zijn door ZIO gefaciliteerd in het gebruik van WeSeeDo. De LHV geeft op deze pagina allerhande tips inzake beeldbellen.

De huisartsen van Gezondheidscentrum de Hofhoek hebben videobellen structureel ingezet en vonden dit een meerwaarde hebben t.o.v. gewoon bellen. Ze gaven het volgende aan: videobellen is een alternatief voor een fysiek consult, warmer contact dan een telefonisch consult en je kunt dingen zien. Ook oudere patiënten zijn via video bellen gezien. De doktersassistenten vinden het soms lastig om videoconsulten in te plannen. Daarnaast is een goede internetverbinding in een praktijk een belangrijke voorwaarde. De praktijk had ‘WeSeeDo’ en ‘ClickDoc’ accounts. ClickDoc is het meest gebruikt.

Onze collega’s van HuisartsenOZL hebben in hun COVID-berichtgeving een brief gedeeld van Huisartsenpraktijk Hulsberg om hun patiënten te informeren over “Nieuwe huisartsenzorg in de 1,5m samenleving”. Met hun toestemming delen we deze brief met onze regio. Klik hier om deze brief te lezen.

Doorlooptijden COVID-19 testen zorgpersoneel
De doorlooptijd van COVID-19 testen bij de GGD voor zorgpersoneel blijft een doorlopend punt van aandacht. Bij problemen of lange wachttijden, geeft dit door aan ZIO via info@zio.nl.

Testuitslagen in het weekend
Vorige week heeft u nieuwe richtlijnen ontvangen over de testuitslagen in het weekend via HAP. Nogmaals nieuwe richtlijnen samengevat:

  • Patiënten en huisartsen worden in het weekend niet meer standaard gebeld door de HAP over de uitslag van testen die op donderdagmiddag en vrijdag zijn afgenomen. Dit betekent dat u de testuitslag via Lifeline krijgt, en op maandag de patiënten met een negatieve uitslag hierover moet bellen (u kunt ook afspreken dat ze de praktijk zelf bellen op maandag). Geef door bij de testafname dat positief geteste patiënten door de GGD worden benaderd in het kader van bron- en contactonderzoek en zij dus op deze wijze de uitslag vernemen als die positief is.
  • Uitzondering op bovenstaande regel is mogelijk, door een duidelijke overdrachtsmemo aan te maken voor HAP over de patiënt. Een memo wordt door de HAP enkel gelezen indien het contact wordt geraadpleegd. De patiënt zal dus zelf moeten bellen met de HAP zodat het memo zichtbaar wordt. De huisarts moet dit dus expliciet aan de patiënt doorgeven.
  • Beperk de patiëntengroep die door u getest wordt tot kwetsbare, immobiele of ernstig zieke patiënten! Overige patiënten kunnen via de reguliere kanalen van de GGD getest worden.

Verdere uitwerking vindt u in de richtlijnen. De wijzigingen zijn grijs gearceerd.

Webinar COVID-19 en psychische problemen in de huisartsenpraktijk
Het COVID-19 virus zorgt naast fysiek lijden toenemend voor stress, angst, onzekerheid, somberheid en andere psychische problemen bij patiënten en hun naasten die met het COVID-19 virus te maken hebben gehad. Hoe ga je als huisarts en als POH-GGZ om met de mentale problemen waarmee patiënten met Coronaop het spreekuur komen? Wat kun je doen voor patiënten, hun partners en familieleden die kampen met angstgevoelens, onzekerheid over hun herstel, met trauma en met rouw? In het on demand webinar van MarkTwo wordt verder ingegaan op bovenstaande vragen. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

Draaiboek “Huisartsenpraktijken Dagzorg COVID-19”
Afgelopen periode is er achter de schermen hard gewerkt aan een draaiboek dagzorg COVID-19In het draaiboek wordt een opschalingsplan voor de huisartsenzorg bij een tweede golf van COVID-19 in de regio geschetst (scenario 2). De zorg voor COVID (verdachte)-patiënten wordt dan overdag gecentraliseerd door openstelling van de Huisartsenpost.
Het besluit om over te gaan tot het centraliseren van de zorg gebeurt altijd in afstemming met het bestuur en de BGV.
Graag wilt het bestuur RHZ inventariseren waar mogelijke knelpunten liggen bij het centraliseren van zorg in het kader van opschaling. Wij verzoeken u om deze korte vraag in te vullen.
Het draaiboek bevat veel tips bevat, ook voor uw reguliere praktijkvoering ten tijde van COVID-19 en is een dynamisch document, dat telkens aangevuld zal worden met de meest recente input. De meest actuele versie vindt u hier en is ook te allen tijde terug te vinden bij het kopje  “overzicht actuele informatie” op de ZIO-crisispagina.

Quarantaineregels na testen zorgpersoneel
ZIO ontvangt berichten uit huisartspraktijken dat er onduidelijkheid is over de quarantaineregels voor personeelsleden, die in afwachting zijn van een testuitslag. De RIVM-richtlijn schrijft een quarantaineplicht tot de uitslag bekend is voor, maar meldt tevens dat zorgorganisaties hier vanaf mogen wijken bij hoge uitzondering en enkel wanneer de zorgcontinuïteit in het geding is.
Afwijken van de RIVM-richtlijnen moet te allen tijde gebeuren in overleg met de huisarts/werkgever.
Bij het afwijken van de RIVM richtlijnen, moeten alle onderstaande zaken in acht genomen worden:
- De zorgmedewerker mag alleen werken als hij/zij geen of milde klachten heeft.
- Indien een zorgmedewerker koorts heeft, mag deze NIET werken tot de testuitslag bekend is
- De zorgmedewerker draagt te allen tijde een (minimaal een chirurgisch) mondneusmasker;
- De zorgmedewerker draagt handschoenen bij persoonlijk contact;
- De zorgmedewerker werkt bij voorkeur niet met kwetsbare patiënten;

Persoonlijke Beschermingsmiddelen
De door u bestelde persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen weer opgehaald worden bij ZIO. We verzoeken u om deze zo spoedig mogelijk op te (laten) halen.

Webinar; Huisartsen goed voorbereid op een tweede golf?
Op woensdag 30 september om 20:00 organiseren het NHG, de LHV en MedischeScholing.nl weer een COVID-19 webinar. Hiermee krijgt de eerder gestarte reeks een vervolg. Thema’s die aan de orde komen zijn de behandeling en resultaten van COVID-19 in de tweede lijn, de organisatie van de griepprik en de gelanceerde corona-app inclusief voors en tegens. Inschrijven en meer informatie vindt u via deze link.

Nieuwe richtlijnen testuitslagen in het weekend via HAP
De afgelopen periode ziet de HAP op zaterdag een exponentiele toename van het aantal afgenomen COVID 19 testen door huisartsen op vrijdag.
Het doorbellen van al deze testuitslagen door de HAP zorgt voor een te grote druk.
Het crisisteam heeft daarom in samenspraak met het bestuur de richtlijnen rondom het testen van patiënten in de praktijk en het doorgeven van de testuitslagen aangepast. 

Nieuwe richtlijnen samengevat:
- De patiëntengroep die door de huisarts getest mag worden betreft kwetsbare, immobiele of ernstig zieke patiënten. Overige patiënten kunnen via de reguliere kanalen van de GGD getest worden.
- Testuitslagen worden standaard gecommuniceerd via Lifeline met de praktijk, dit proces blijft doorlopen. 
- Patiënten en huisartsen worden in het weekend niet meer standaard gebeld door de HAP over de uitslag. Positief geteste patiënten worden door de GGD benaderd in het kader van bron- en contactonderzoek.
- Uitzondering op bovenstaande regel is mogelijk, door een duidelijke overdrachtsmemo aan te maken voor de patiënt.
- Patiënten die niet gebeld zijn en dus waarschijnlijk negatief getest zijn, kunnen op maandag zelf de praktijk bellen.
Verdere uitwerking vindt u in de richtlijnen. De wijzigingen zijn grijs gearceerd.

GGD-brief testbeleid zorgmedewerkers
Minister Hugo de Jonge heeft op 11 september 2020 besloten het testbeleid tijdelijk aan te passen en prioriteit te geven aan het testen van zorgpersoneel met klachten die passen bij het coronavirus. Zij krijgen prioriteit omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot. In de GGD brief van vrijdag 18-09 vertelt de GGD hoe de landelijke prioriteitsprocedure werkt en hoe deze zich verhoudt tot het huidige regionale voorrangsbeleid van GGD Zuid Limburg.

Evaluatieverslag crisisteam
In een eerdere berichtgeving (berichtgeving 76) hebben we u reeds geïnformeerd over de uitkomsten van de evaluatievragen die door Het Netwerkcentrum zijn gesteld aan u als huisartsen en ondersteunend personeel. Inmiddels hebben we het volledige evaluatieverslag mogen ontvangen en dit willen we graag met u delen. Het verslag vindt u hier.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen
U kunt wederom persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen uit eigen voorraad van ZIO.

  • Voorraad ZIO: momenteel beschikken we over schorten, KN95 mondmaskers en chirurgische mondmaskers. De handdesinfectant en handschoenen maat S, M, L en XL zijn in bestelling bij het landelijk depot en verwachten we komende week.
  • Afhankelijk van het totaal aantal bestelde handschoenen en handdesinfectant en de levering van het landelijk depot, is het wellicht niet mogelijk de volledig bestelde hoeveelheid handschoenen te kunnen leveren. We vragen hiervoor uw begrip.
  • Er geldt GEEN maximaal te bestellen aantal meer voor de schorten, handdesinfectant en mondmaskers. Voor de handschoenen geldt 2 dozen per maat per normpraktijk.
  • Geef per artikel de totaal gewenste hoeveelheid door voor minimaal de komende maand.

U kunt bestellen via deze link, vóór maandag 21 september a.s. -  12.00u


Publiekscampagne “De Zorg werkt veilig”
Zoals in de vorige berichtgeving aangegeven, is de publiekscampagne “De Zorg werkt Veilig” afgelopen maandag 14 september van start gegaan. Vanaf morgen (woensdag 16 september) wordt het persbericht grootschalig verspreid. Wij verzoeken de praktijken om dit persbericht op hun website te vermelden. Klik hier voor het persbericht. Indien gewenst kan dit persbericht ingekort worden, zolang de kernboodschap maar overeind blijft.

Social media
Vanaf morgen kan gestart worden met het delen van informatie via social media. Hiervoor is een aantal afbeeldingen beschikbaar. Klik hier voor afbeeldingen voor facebook, instagram en twitter.

Wij verzoeken jullie om onderstaande richtlijnen bij het gebruik op social media in acht te nemen:

  1. Het is aan te raden om bij elke post de begeleidende tekst uit de advertentie te gebruiken (zie hieronder). Wil je toch een eigen tekst toevoegen, dan moet deze wel aansluiten bij de kernboodschap. Voeg een link toe naar de pagina op je eigen website met info over veilige zorg in corona-tijd.
  2. Maak gebruik van de hashtags #dezorgwerktveiliginzuidlimburg in combinatie met een of meer van de volgende: #coronavirus, #covid19, #coronatijd. Aangevuld met eventueel andere hashtags naar keuze.
  3. Tag indien mogelijk de andere deelnemende zorgorganisaties.

Voorbeeldtekst:
Jeroen Smeets, huisarts: We hebben ervoor gezorgd dat de praktijk veilig is en dat er voldoende afstand gehouden kan worden. U kunt echter niet zomaar naar de praktijk komen, u moet eerst bellen, zodat we kunnen inschatten of er klachten zijn die bij corona passen. We beoordelen of we uw gezondheidsklachten telefonisch of via beeldbellen kunnen afhandelen of dat het nodig is om naar de praktijk te komen. U kunt ook op thuisarts.nl kijken. [Toevoegen: link toe naar de pagina op je eigen website met info over veilige zorg in corona-tijd.]

Voor de volledigheid voegen we ook de template voor de narrowcasting nogmaals toe.

Medewerking gevraagd aan campagne ‘De zorg werkt veilig’ op 14 september
Aanstaande maandag 14 september gaat de Zuid-Limburgse campagne “De zorg werkt veilig” van start. Deze publiekscampagne wordt namens een brede groep zorgorganisaties in Zuid-Limburg, ook namens de huisartsenpraktijen en zorggroepen, uitgevoerd.

Dat betekent dat we ook jullie medewerking hierin vragen!

De boodschap
Het publiek wordt in de campagne geïnformeerd over de maatregelen die zorgorganisaties hebben genomen om veilig te werken in corona-tijd. Cliënten, patiënten en bezoekers kunnen daardoor veilig gebruik maken van de zorg, mits zij zich zelf ook aan de corona-regels houden. Voor meer informatie daarover wordt verwezen naar de websites van de deelnemende organisaties. Het publiek wordt dus aangezet om op de website van hun eigen zorgverlener, dat kan dus uw huisartsenpraktijk zijn, verder te kijken.

De communicatiemiddelen
Er is een videoboodschap gemaakt, banners voor op sociale media en narrow casting, een persbericht voor de media en een advertentie voor in dagblad de Limburger.
Het is vooral de bedoeling dat de eigen communicatiekanalen van de deelnemers worden ingezet om deze middelen te verspreiden.

Planning en acties
Aan alle huisartsenpraktijken in Maastricht-Heuvelland wordt gevraagd om aanstaande maandag 14 september de banner en de video op hun eigen praktijkwebsite te zetten.
In de bijlage treffen jullie de tekst en de links aan. Gelieve dit niet eerder te plaatsen dan 14 september!
Verder is ook een dringend verzoek om de banner en video pas op woensdag 16 september op sociale media te plaatsen (facebook, instagram, twitter etc.). U ontvangt de materialen hiervoor op 16 september a.s.
Dinsdag wordt het persbericht naar de media gestuurd. Aanstaande zaterdag staat de advertentie in dagblad de Limburger.

Deelnemers campagne
Deelnemers aan de campagne zijn: Adelante, Anders Beter Centrum, Cicero Zorggroep, CZ, Envida, GGD Zuid Limburg, Huisartsen en Huisartsenposten in Zuid-Limburg, Keerderberg, Koraal, Maastricht UMC+, MeanderGroep, Mondriaan, PlusPunt MC, Sevagram, Stadspoli Maastricht, VGZ, Vivantes, Zorg Groep Beek, Zorghuis Beek en Zuyderland.


Brief GGD testen van zorgmedewerkers
U bent vorige week door de GGD geïnformeerd over de voorrang bij testen voor zorgmedewerkers. Inmiddels heeft de GGD Zuid-Limburg hier een werkwijze voor vastgesteld. Sinds vorige week zijn er speciale timeslots bij de GGD-teststraat gereserveerd om de voorrang voor zorgprofessionals te blijven waarborgen.
Om voor zorgprofessionals deze bereikbaarheid te verbeteren is er een e-mailadres ingericht waar zorgprofessionals een aanvraag voor een testafspraak kunnen toesturen. Deze aanvragen worden met prioriteit in behandeling genomen.
Wanneer een zorgprofessional een testafspraak wilt maken in Zuid-Limburg stuurt hij of zij een e-mail naar het Corona Informatiecentrum van GGD Zuid Limburg: 5005@ggdzl.nl. Bij het versturen van de e-mail is het belangrijk om de een aantal zaken in acht te nemen. Deze opsomming vindt u in de GGD brief.

 

Thuisbemonstering door Envida
In een eerdere berichtgeving (berichtgeving 18, 19-03) hebben we u geïnformeerd over de opstart van de Acute Wijkteams van Envida.

Envida werkt sinds de uitbraak van COVID-19 met twee Acute Wijkteams om de zorg voor mogelijk besmette patiënten over te nemen. In overleg met de GGD heeft Envida besloten om vanaf aanstaande maandag (31 augustus) thuisbemonstering door het Acute Team aan te bieden.

Op het moment dat de reguliere wijkverpleegkundige een vermoeden heeft op een mogelijke besmetting van een patiënt, neemt deze contact op met de huisarts i.v.m. testen van deze patiënt. Er wordt besproken of de cliënt in staat is om naar de teststraat te gaan of dat de huisarts de test afneemt. Indien beiden niet mogelijk/wenselijk, wordt testafname via het Acute Team van Envida ingezet. Envida handelt dan e.e.a. verder af en informeert de huisarts ook over de testuitslag.