Crisis pagina - Vluchtelingenstroom - RHZ Maastricht-Heuvelland

Regionale update vluchtelingenstromen
Afgelopen periode heeft voornamelijk in het teken gestaan van de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Wegens de extreme drukte bij het COA in Ter Apel, is de landelijke opdracht voor de veiligheidsregio’s uitgebreid.
Momenteel liggen er drie opdrachten bij de Veiligheidsregio in het kader van de vluchtelingen:

  1. Huisvesting voor 2000 Oekraïense vluchtelingen
  2. Tijdelijke opvang voor 225 COA vluchtelingen - voor de duur van 3 maanden
  3. Het permanent plaatsen van 318 COA-statushouders

Op dit moment zijn er een aantal locaties in de regio, ten behoeve van bovenstaande doelgroepen.

  • De huisartsgeneeskundige zorg voor Oekraïense vluchtelingen in Overmaze is geborgd door 4 omliggende huisartspraktijk.
  • De huisartsgeneeskundige zorg in de tijdelijk “COA-overloop locatie” bij de Geusselt is geborgd bij de huisartsenpraktijk welke ook regulier verbonden is aan het COA. Het GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers) draagt zorg voor triage en geleid patiënten toe naar het spreekuur indien nodig.

Vergoeding van zorg aan Oekraïense ontheemden, onverzekerden en COA vluchtelingen
Vanaf 1 juli verandert de financieringssystematiek om zorg voor bovenstaande doelgroepen vergoed te krijgen. Er is hard gewerkt om e.e.a. via de reguliere kanalen (Vecozo) in te bouwen. Hierdoor is het niet meer nodig om voor ieder consult melding te doen bij de GGD/GHOR en de formulieren van het CAK in te vullen.
Aangezien er drie financieringsvormen zijn, is een stroomschema gemaakt. Uit dit schema blijkt duidelijk welke financieringsstroom voor welke groep geldt. Het schema is hier te vinden. 
Let op; declareren conform nieuwe werkwijze is pas mogelijk na 1 augustus.

Vergoeding van zorg aan onverzekerden
Het Crisisteam RHZ heeft afgelopen periode via meerdere kanalen de vraag gekregen hoe de zorg aan Oekraïense vluchtelingen vergoed wordt. Onderstaand geven we nogmaals een weergave van de werkwijze.
Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat u voor de zorg die u verleent, bij het CAK een subsidie kunt aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besloten. Voor zorg (uit het basispakket) verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. U hoeft geen bijdrage te vragen van de patiënt. Onderstaand wordt weergegeven hoe u in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

  1. De eerste stap die u moet zetten om onverzekerde zorg vergoed te krijgen, is u aan te melden via het centrale meldpunt van de GGD GHOR. U ontvangt dan een meldingsnummer, welke u uiteindelijk nodig heeft voor het indienen van de subsidie-aanvraag.
  2. Sluit een DAEB-overeenkomst af met het CAK, zie deze link.
  3. De volledige richtlijn over de subsidie vindt u hier.

U kunt voor onverzekerde patiënten het passantentarief declareren. Het tarief voor buitenlandse patiënten wordt niet vergoed.  Antwoorden op andere vaak gestelde vragen kunt u vinden op deze website.

De subsidieregeling is op dit moment dusdanig ingericht dat per patiënt een formulier ingevuld moet worden. Het ministerie van VWS heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. De subsidieregeling wordt zo spoedig mogelijk gedigitaliseerd en, indien mogelijk, aangesloten op het declaratiesysteem van zorgaanbieders. Tegelijkertijd wordt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid gewerkt aan een nieuwe regeling voor Oekraïners. Deze is vrijwel gelijk aan de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA) en gaat uit van hetzelfde declaratiesysteem en zorgpakket. Het ministerie van JenV heeft aangekondigd hierover binnenkort een brief te sturen naar de brancheorganisaties in de zorg.

Nieuwe vertaalapp (webversie)
Sinds kort is een nieuwe vertaalapp ontwikkeld, welke de communicatie met Oekraïense vluchtelingen makkelijker maakt. De vertaalapp Pryv.it werkt via een website, waarna je meteen aan de slag kunt. Deze applicatie is op 1 telefoon te gebruiken, maar biedt ook de mogelijkheid om twee telefoons te koppelen. Hierdoor kunnen zowel de arts/assistente en de vluchteling beiden hun eigen telefoon blijven gebruiken. De applicatie is te vinden via www.pryv.it.

Jeugdgezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen – wijziging in mailadres
U kunt alle kindjes jonger dan 3 maanden en kinderen waarvan u denkt dat de jeugdgezondheidszorg door de GGD wellicht spoedig moet starten, aanmelden bij de JGZ Zuid-Limburg. Stuur hiervoor een beveiligde e-mail - met patiëntgegevens, telefoonnummer/e-mailadres ouders en uw motivatie - naar infoJGZ@ggdzl.nl  t.a.v. Berry Heijman. Vermeld in de onderwerpregel ‘aanmelding JGZ - kindje Oekraïne’.
Na overleg met JGZ-professionals laat de GGD weten of JGZ zich direct inzet voor het gezin of dat de situatie het toelaat te wachten tot de zorg voor deze doelgroep goed is ingericht.

Een actueel overzicht van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma, vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vluchtelingen, COVID-19 en vaccinaties
Slechts 35% van de Oekraïense burgers hebben de basisserie afgerond en minder dan 2% van de mensen heeft een boostervaccinatie ontvangen. Alle vluchtelingen vanuit Oekraïne dienen daarom zo spoedig en laagdrempelig mogelijk in de gelegenheid te worden gesteld om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren conform de daarvoor geldende richtlijn, zie COVID-19-vaccinatie. Het is met name belangrijk om kwetsbare personen (ouderen, mensen met onderliggend lijden) te motiveren voor vaccinaties en boosters conform de richtlijnen.

 De GGD Zuid Limburg biedt 3 vaccinatieroutes aan voor deze doelgroep

  1. Vrije inloop op de vaccinatielocaties

Vluchtelingen kunnen zonder afspraak terecht voor de COVID-19-basisserie en de boosterprik op alle vaccinatielocaties van de GGD Zuid Limburg. Hiervoor is geen BSN-nummer nodig.

  1. Vaccineren op een opvanglocatie door de GGD

De GGD vaccineert op verzoek op opvanglocaties, als er minimaal 10 personen op een locatie gevaccineerd willen worden. Neem hiervoor contact op met ons cluster- en thuisvaccinatieteam via clustervaccinatie@ggdzl.nl o.v.v. locatie, aantal personen inclusief namen en gegevens van betreffende vluchtelingen.

  1. Bestellen vaccins

Huisartsen die in de eigen praktijk of op opvanglocaties vluchtelingen zelf willen vaccineren, kunnen opgetrokken spuiten of flacons bij de GGD bestellen. Zie hiervoor pagina 3 van de bijlage.

Infectieziektes bij vluchtelingen – informatie van IZB GGZ
Bij mensen die in groepsaccommodaties, waaronder ook de opvanglocaties voor vluchtelingen, verblijven is het belangrijk om bij bepaalde ziektebeelden te denken aan een infectieuze oorzaak. Om verspreiding en uitbraken van infectieziekten tegen te gaan is het essentieel om deze zo vroeg als mogelijk op te sporen. Hiervoor heeft de unit Infectieziektebestrijding van de GGD Zuid Limburg uw medewerking nodig. Meer informatie vindt u in deze brief en bijbehorende folder.

Jeugdgezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen
In samenwerking met de GGD, GHOR en het crisisteam van de RHZ zijn afspraken gemaakt over de inzet van het consultatiebureau en het rijksvaccinatieprogramma jeugdigen voor Oekraïense vluchtelingen. Deze afspraken zijn van toepassing voor vluchtelingen die in het Mecc zijn opgevangen, maar ook voor vluchtelingen die zich in uw praktijk melden.U kunt alle kindjes jonger dan 3 maanden & oudere kindjes waarvan de ouders vragen hebben rondom vaccinaties, per mail aanmelden bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD. Dit kunt u doen door een beveiligde mail (met patiëntgegevens en telefoonnummer/mailadres ouders) te sturen naar; Berry.Heijman@ggdzl.nl. Vermeld in de onderwerpregel van de mail; aanmelding JGZ – kindje Oekraïne.

Tips voor toegankelijk communiceren met dove en slechthorende vluchtelingen
Onder de vluchtelingenstroom bevinden zich een (groot) aantal dove en slechthorende vluchtelingen. Deelkracht heeft samen met Dovenschap praktische tips op een rij gezet over toegankelijke communicatie. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Verwijzingen naar de GGZ voor Oekraïense vluchtelingen
Steeds meer praktijken worden geconfronteerd met Oekraïense vluchtelingen die te maken hebben met psychische klachten. Het is mogelijk om deze patiënten op de reguliere wijze te verwijzen naar de GGZ (evt. via TIPP, conform richtlijn in berichtgeving 2). GGZ-instellingen kunnen de zorg voor deze vluchtelingen declareren via de subsidieregeling. De instellingen zijn hierover geïnformeerd door de beroepgroep.

Verloskundige zorg voor Oekraïense vluchtelingen
In samenwerking met het MUMC+, de gemeentes, de verloskundigen, GHOR en het crisisteam van de RHZ zijn afspraken gemaakt over de verloskundige zorg voor Oekraïense vluchtelingen. Deze afspraken zijn van toepassing voor vluchtelingen die in het Mecc zijn opgevangen, maar ook voor vluchtelingen die zich in uw praktijk melden. U kunt gebruikmaken van de telefoonnummers (voor eerstelijns verloskundige zorg via aanspreekpunt verloskundigen en voor tweede- of derdelijns geneeskundige zorg via triagisten MUMC+) in de procedure. Aldaar wordt in overleg besloten door welke verloskundige de zorg wordt opgepakt. De procedure vindt u hier.
Nb. De contactgegevens gelden alleen voor zorg in de regio Maastricht-Heuvelland. Voor andere regio’s volgen deze contactgegevens op een later tijdstip.

Picto-kaarten voor medische zorg
Het crisisteam RHZ krijgt signalen dat de communicatie met Oekraïense vluchtelingen lastig wordt ervaren. Wellicht kunnen onderstaande platen met pictogrammen (inclusief Russische en Nederlandse beschrijving) u ondersteunen bij uw spreekuur:

Daarnaast willen we nogmaals de mogelijkheid tot het inzetten van de Tolkentelefoon via het achterstandsfonds bij u aandragen. Meer informatie hierover vindt u in voorgaande berichtgevingen.

Informatiebrief gemeente Maastricht over opvanglocatie
Vanuit het MECC te Maastricht worden de vluchtelingen doorgeplaatst naar meer permanente locaties. Één van deze locaties waar vluchtelingen naartoe geplaatst worden is het Kaboom Hotel bij het station te Maastricht. Komende periode wordt verwacht dat hier ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen worden gehuisvest. De omliggende huisartspraktijken zijn hierover geïnformeerd. De informatiebrief van de Gemeente Maastricht vindt u hier.

Informatiebrief over het zorgsysteem in Nederland voor Oekraïense patiënten
Vanuit ZIO – RHZ – HAP is gewerkt aan een informatiebrief voor de vluchtelingen, om hen te informeren over de inrichting van de zorg in Nederland. Deze brief is afgestemd met de andere regio’s en wordt aan vluchtelingen verstrekt zodra ze naar een vaste opvanglocatie gaan. Wellicht kunt u deze brief ook gebruiken in uw praktijk. De brief vindt u hier in het Nederlands en Russisch (alle Oekraïense vluchtelingen kunnen Russisch lezen). 

Informatiemateriaal Pharos in het Oekraïens
Pharos werkt momenteel aan het vertalen van informatiemateriaal voor de Oekraïense vluchtelingen. Onderstaand een aantal belangrijke links die reeds vertaald zijn in Russisch en Oekraïens:

  • Informatiemateriaal over Corona in Russisch, klik hier
  • Informatiemateriaal over Corona in Oekraïens, klik hier
  • Factsheet; Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt in Russisch, klik hier
  • Factsheet; Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt in Oekraïens, klik hier

Informatiekaarten Touch to Tell; Russisch en Oekraïense taal
Touch to Tell heeft een aantal informatiekaarten gemaakt, die gebruikt kunnen worden om elkaar te begrijpen als je elkaars taal niet spreekt. De informatiekaarten vindt u hier.

LHV informatiedossier vluchtelingenstroom
Deze week ontving de LHV veel ledenvragen over de organisatie van de zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne en de rol van huisartsen daarin. Via ons thema ‘Huisartsenzorg voor vluchtelingen uit Oekraïne’ houdt de LHV de leden vanaf nu op de hoogte. De thema website vindt u hier.

Mogelijkheid tot inzetten tolkendienst GlobalTalk (herhaling)
Indien u ad hoc behoefte heeft aan de telefonische diensten van een tolk, kunt u de kosten daarvan vergoed krijgen door het achterstandsfonds Limburg. Dat geldt voor elke Limburgse huisartsenpraktijk, ook praktijken die niet werkzaam zijn in achterstandsgebieden. U kunt kosteloos een tolk inschakelen via Global Talk; 088-2555222 onder vermelding van code 556087. Het ASF Limburg vergoedt de tolkdienst. Zie ook de website.

Verwijzingen naar tweedelijn voor vluchtelingen
Steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne melden zich voor medische zorg bij huisartspraktijken in onze regio. Indien deze patiënten verwezen moeten worden naar de tweede lijn, kan dit via het TIPP portaal verlopen. Om vervuiling van uw eigen HIS te voorkomen, hebben we met TIPP afgesproken dat deze patiënten als passant verwezen kunnen worden. De NAW gegevens worden door TIPP handmatig gecorrigeerd, voordat de verwijzing naar de tweede lijn wordt doorgezet. Onderstaand een korte schets van de te nemen stappen.

  1. Registreer de patiënt als passant in uw eigen HIS;
  2. Registreer de NAW gegevens van de betreffende patiënt in de SOEP;
  3. Verwijs de patiënt via het TIPP portaal;
  4. TIPP corrigeert handmatig de NAW gegevens in de verwijzing en zet deze verwijzing compleet door naar de tweede lijn.

Doorstroom opvanglocatie Mecc Maastricht
Afgelopen week is door een team huisartsen en ZIO-medewerkers gewerkt aan het realiseren van een vast spreekuur moment ten behoeve van de vluchtelingen in het Mecc. Vanaf afgelopen donderdag is dit spreekuur operationeel. Binnen het RHZ bestuur wordt besproken hoe e.e.a. op de lange termijn vormgegeven kan worden om de belasting evenredig te verdelen.

Informatiebrief over het zorgsysteem in Nederland voor Oekraïnse patiënten
Vanuit ZIO – RHZ – HAP wordt momenteel gewerkt aan een informatiebrief voor de vluchtelingen, om hen te informeren over de inrichting van de zorg in Nederland. Deze brief wordt momenteel vertaald in het Russisch en Oekraïens. Zodra dit gereed is, wordt deze brief beschikbaar gesteld.

Vergoeding van zorg aan onverzekerden (herhaling)
Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat u voor de zorg die u verleent, bij ons subsidie kunt aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besloten. Voor zorg (uit het basispakket) verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. U hoeft geen bijdrage te vragen van de patiënt. Onderstaand wordt weergegeven hoe u in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

  1. De eerste stap die u moet zetten om onverzekerde zorg vergoed te krijgen, is u aan te melden via het centrale meldpunt van de GGD GHOR. U ontvangt dan een meldingsnummer, welke u uiteindelijk nodig heeft voor het indienen van de subsidie-aanvraag.
  2. Sluit een DAEB-overeenkomst af met het CAK, zie deze link.
  3. De volledige richtlijn over de subsidie vindt u hier.

De subsidieregeling is op dit moment dusdanig ingericht dat per patiënt een formulier ingevuld moet worden. We hebben landelijk geadresseerd of aanpassing van deze regeling mogelijk is, om zo de administratieve lasten te verminderen. De regeling wordt wellicht herzien. Hier zullen we u over informeren.

Mogelijkheid tot inzetten tolkendienst GlobalTalk (herhaling)
Indien u ad hoc behoefte heeft aan de telefonische diensten van een tolk, kunt u de kosten daarvan vergoed krijgen door het achterstandsfonds Limburg. Dat geldt voor elke Limburgse huisartsenpraktijk, ook praktijken die niet werkzaam zijn in achterstandsgebieden. U kunt kosteloos een tolk inschakelen via Global Talk; 088-2555222 onder vermelding van code 556087. Het ASF Limburg vergoedt de tolkdienst. Zie ook de website.

Vluchtelingenstromen in Nederland
Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat de stromen van oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne op gang zijn gekomen. Graag informeren wij u over de vluchtelingenstromen die onze regio (en dus de huisartsenzorg) gaan raken. Er is sprake van drie stromingen:

  • Vluchtelingen die (zonder tussenkomst van de Veiligheidsregio / GHOR) bij gezinnen thuis worden opgevangen;
  • Vluchtelingen die (met tussenkomst van de Veiligheidsregio / GHOR) zich melden bij de doorstroom opvanglocatie in het Mecc;
  • Vluchtelingen die (met of zonder tussenkomst van de Veiligheidsregio / GHOR) zich melden bij een vastere opvanglocatie.

Het is mogelijk dat deze patiënten medische vragen hebben en zich melden bij u in de praktijk. Het crisisteam RHZ verzoekt u om deze patiënten te voorzien van de noodzakelijke medische zorg. Vergoeding is mogelijk, zie onderstaand bericht.

Vergoeding van zorg aan onverzekerden
Het verlenen van medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Dit betekent dat u voor de zorg die u verleent, bij ons subsidie kunt aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit besloten. Voor zorg (uit het basispakket) verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. U hoeft geen bijdrage te vragen van de patiënt. Onderstaand wordt weergegeven hoe u in aanmerking komt voor de subsidieregeling.

  1. De eerste stap die u moet zetten om onverzekerde zorg vergoed te krijgen, is u aan te melden via het centrale meldpunt van de GGD GHOR. U ontvangt dan een meldingsnummer, welke u uiteindelijk nodig heeft voor het indienen van de subsidie-aanvraag.
  2. Sluit een DAEB-overeenkomst af met het CAK, zie deze link.
  3. De volledige richtlijn over de subsidie vindt u hier.

De subsidieregeling is op dit moment dusdanig ingericht dat per patiënt een formulier ingevuld moet worden. We hebben landelijk geadresseerd of aanpassing van deze regeling mogelijk is, om zo de administratieve lasten te verminderen. De regeling wordt wellicht herzien. Hier zullen we u over informeren.


Doorstroom opvanglocatie Mecc Maastricht
Vanaf gisteren (10-03) is een opvanglocatie in het Mecc geopend. Dit betreft een doorstroomlocatie waar vluchtelingen kort verblijven om vervolgens door te stromen naar een permanentere locatie. Op verzoek van de GHOR heeft de Vereniging RHZ de huisartsgeneeskundige zorg aldaar onder haar hoede. De processen rondom triage, instroom, registratie etc. worden momenteel vormgegeven. De zorg wordt momenteel geleverd door een vijftal praktijken. Specifiek zijn we nog op zoek naar een aantal praktijken/huisartsen die beschikbaar zijn voor het leveren van zorg op de dinsdagen. Dit betreft een telefonische bereikbaarheid en (indien nodig) het draaien van een spreekuur op locatie. Indien u interesse heeft en beschikbaar bent, verzoeken wij u vriendelijk om deze link in te vullen.

Mogelijkheid tot inzetten tolkendienst GlobalTalk
Indien u ad hoc behoefte heeft aan de telefonische diensten van een tolk, kunt u de kosten daarvan vergoed krijgen door het achterstandsfonds Limburg. Dat geldt voor elke Limburgse huisartsenpraktijk, ook praktijken die niet werkzaam zijn in achterstandsgebieden. U kunt kosteloos een tolk inschakelen via Global Talk; 088-2555222 onder vermelding van code 556087. Het ASF Limburg vergoedt de tolkdienst. Zie ook de website.

Communicatiemiddelen voor Oekraïnse patiënten
Het is belangrijk dat u Oekraïnse patiënten kunt voorzien van juiste informatie over het zorgsysteem in Nederland. Onderstaand een aantal websites die u hierbij kunnen ondersteunen: