Per 29 november a.s. gaat Tipp dicht voor lab-aanvragen in het MUMC+ en gaat  het aanvragen over naar Zorgdomein, inclusief het prikken in de praktijk.
Dit heeft consequenties voor de verwerking en de aanvragen van de lab-aanvragen voor de praktijkmedewerkers.
Lees de informatie goed door.
De komende weken zullen wij u zo goed mogelijk informeren over de wijzigingen en consequenties in het MUMC+.

Heeft u vragen, neem contact op met Leni Hager l.hager@zio.nl of leni.hager@mumc.nl of bel 06-12197437

Overgang van Tipp lab-aanvragen via Zorgdomein – Overgang SAP naar Epic

De komende weken worden de huisartsenpraktijken via de nieuwsbrief van ZIO en via het MUMC+ geïnformeerd over de stand van zaken en belangrijke informatie m.b.t. de mutatie naar Epic en de lab-aanvragen via Zorgdomein.

Per 29 november 2024 gaat het MUMC+ over op Epic als ziekenhuisinformatiesysteem.

Per 29 november gaat Tipp ook over naar Zorgdomein voor de lab-aanvragen en het prikken in de praktijk. Verder zullen de papieren A-formulieren langzaam uit-gefaseerd worden en alleen nog gebruikt worden voor noodprocedures.

Het streven is om overwegend nog digitale aanvragen te doen en daarmee foutgevoeligheid, datalekken, klachten en calamiteiten tot een minimum te beperken.

Wat betekent dit voor de praktijk de komende weken:

  • Tot 29 november a.s. kan/moet nog via Tipp de lab-aanvraag gedaan worden op de oude wijze.
  • Orders na 29 november die al gepland staan in Tipp moeten handmatig via het HIS opnieuw in Zorgdomein aangevraagd worden. Het is dus raadzaam zo min mogelijk orders na 29 november in te plannen.

Het is helaas technisch niet mogelijk gebleken de ingevoerde aanvragen van Tipp naar Zorgdomein over te zetten. De orders in Zorgdomein moeten via HIS ingevoerd worden en daarmee kan het MUMC+ deze invoer ook niet overnemen.

De praktijken ontvangen een lijst van ZIO met lab-aanvragen in Tipp van na 29 november.

  • Wat wel mogelijk wordt gemaakt, is de mogelijkheid om vanaf 15 november lab-aanvragen voor prikken na 29-11 al in Zorgdomein in te voeren. Deze worden vastgehouden door Zorgdomein tot 29 november en daarna automatisch doorgezet.

Vanaf 15 november is het dan ook mogelijk de Tipporders die al ingevoerd zijn (voor na 29 november) om te zetten naar Zorgdomein (aan de hand van de door ZIO aangeleverde lijst).

  • Na 29 november gaat alles in één keer over naar Zorgdomein en gaat de Tipp module uit. De lab-aanvragen zijn dan enkel nog via Zorgdomein mogelijk.
  • De noodprocedure wordt alleen gebruikt, indien één van de elementen van het aanvraagproces niet werkt.
  • Alle praktijk die zelf prikken, ontvangen een nieuwe printer. Deze zal door MUMC+ medewerkers geïnstalleerd en getest worden. Dit gaat de komende weken plaatsvinden tot 29 november. Ze ontvangen daarbij een instructiepakket, nieuwsbrief en noodprocedure van de mensen die komen testen in de praktijken.
  • Verder is het belangrijk bij de overgang van SAP naar Epic dat de volledige informatiestroom tussen MUMC+ en huisartsenpraktijk goed en volledig blijft lopen.

Dit wordt getest per praktijk om zeker te zijn dat dit zorgvuldig gebeurt. Medewerkers van het MUMC+ komen hiervoor langs in de praktijk. De inspanning van medewerkers in de praktijk wordt beperkt tot een minimum en beperkt tot het invoeren van een test patiënt via het HIS om te kijken of deze landt in Epic en of de informatie goed terugkomt in het HIS.

  • Op 5 november is een scholing over het nieuwe proces van aanvragen in Zorgdomein en alle overige wijzigingen voor praktijkondersteuners en doktersassistenten in het MUMC+. Meld je aan via het ZIO scholingsportaal
  • Volg de nieuwsbrief van ZIO voor de laatste ontwikkelingen.
  • Indien er vragen, onduidelijkheden of problemen zijn, neem contact op met Leni Hager, tel 06-12197437