Infectiepreventie wordt een stukje makkelijker met de nieuwe toolbox voor preventie bij luchtweginfecties, ontwikkeld door o.a. de GGD Zuid-Limburg en de AWPG Mosa in samenwerking met huisartsen, doktersassistenten en praktijkmanagers.
Voor meer informatie en om de toolbox te downloaden kunt u een kijkje nemen op https://awpgmosa.nl/toolbox-infectiepreventie/

Ondersteuning bij infectiepreventie: Nieuwe toolbox beschikbaar

Het griepseizoen staat weer voor de deur, en om u te helpen luchtweginfecties binnen uw praktijk te voorkomen, is er een nieuwe Toolbox voor preventie bij luchtweginfecties beschikbaar voor professionals in de huisartsenzorg.

De coronapandemie heeft ons laten zien hoe cruciaal infectiepreventie is, vooral in tijden van verhoogde infectiedruk. Met deze toolbox kunt u bijdragen aan de bescherming van zowel uw patiënten als uw collega’s.

De toolbox is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa, in samenwerking met de GGD Zuid-Limburg, GGD Limburg-Noord, de Universiteit Maastricht, het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg en ZonMw. Het uitbrengen van de toolbox wordt ondersteund door diverse huisartsenkoepels in Limburg.

Waarom deze toolbox?

De inhoud van de toolbox is gebaseerd op gesprekken met huisartsen, doktersassistenten en praktijkmanagers.
Hun input heeft geleid tot een nieuwe benadering van bestaande maatregelen, met als doel een praktische en efficiënte toepassing in de dagelijkse praktijk.
Hierbij is er gebruik gemaakt van NHG-richtlijnen, wetenschappelijke literatuur en geleerde lessen uit de pandemie.

Op maat voor uw praktijk

Na een eerste conceptversie is de toolbox uitgebreid getoetst door professionals uit de huisartsenzorg, om ervoor te zorgen dat deze goed aansluit bij uw praktijkvoering. Het resultaat is een praktische en beknopte toolbox, waarmee u naar eigen inzicht maatregelen kunt opschalen of afbouwen op basis van de actuele infectiedruk. U kunt zelf kiezen wanneer u opschaalt of afbouwt, maar de GGD zal u ook een signaal sturen wanneer er op basis van surveillance data wordt gemerkt dat de infectiedruk is veranderd.

Extra ondersteuning en materialen

Wilt u meer achtergrondinformatie?
Dan kunt u gebruikmaken van het bijbehorende achtergronddocument, waar u verdiepende informatie en praktische tools vindt.
Ook bevat dit rapport handige posters die u kunt gebruiken om patiënten te informeren, bijvoorbeeld via schermen in de wachtkamer.

Waar kunt u hem vinden?

U kunt de toolbox eenvoudig downloaden via onderstaande QR-code.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met Jorg van Beek, één van de auteurs, via huisartsentoolbox@ggdzl.nl.

We hopen dat de toolbox u en uw team zal ondersteunen bij de infectiepreventie in uw praktijk!